Paroubkovy posily: Po Blairovi Schröder

Redakce DOM, čtk
28. 4. 2006 23:00
Praha - Premiéru Jiřímu Paroubkovi přiletěla v pátek v noci pomáhat s kampaní další světová celebrita.

Po ministerském předsedovi Velké Británie Tony Blairovi dorazil do Prahy bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder.

Z letiště zamířil hned za Paroubkem do Kramářovy vily, kde se oba měli sejít k poradě a pracovní večeři.

V sobotu ráno se Schröder setká s dalšími předními politiky ČSSD. Po schůzce odjedou k Řípu, kde se před polednem sejdou členové a příznivci strany.

Společně pak vystoupí na vrchol bájné české hory.

Tony Blair a Jiří Paroubek
Tony Blair a Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Schröder přijel s českým premiérem neoficiálně povečeřet už loni v září. Tehdy slíbil, že mu pomůže s předvolební kampaní. Nabídl mu také odborníky ze svého volebního týmu, kteří by českým sociálním demokratům poradili s kampaní.

Paroubek věří, že setkání se známými zahraničními politiky mohou na české voliče zapůsobit a ukázat jim ČSSD jako silnou stranu, která je součástí úspěšného evropského hnutí.

V plánu by mělo být ještě například setkání s vítězem nedávných voleb v Itálii Romanem Prodim.

Již začátkem března do Prahy "přivezl" šéfa labouristů Blaira. Kromě něj se tehdy do Česka dostavili i lídři socialistů z dalších evropských zemí.

Blair při své březnové návštěvě chválil výsledky české ekonomiky i Paroubkovu práci. Poté mu předal červený londýnský patrový autobus, aby ho ČSSD využila v předvolební kampani.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Předseda české vlády sice za rok od svého nástupu do čela kabinetu dokázal výrazně zvýšit oblibu své strany, podle průzkumů veřejného mínění by ale nyní volby vyhrála ODS. ČSSD na ni ztrácí kolem čtyř procent.

Setkání se zahraničními politiky nepodceňuje ani opozice. Šéfa ODS Mirka Topolánka přijal ve čtvrtek v Londýně Tony Blair. O den dříve se Topolánek sešel v Praze s bývalým britským premiérem Johnem Majorem. Před ním se setkal také s šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem.

 

Právě se děje

Další zprávy