Rusnok: Prezident by měl kabinet jmenovat příští středu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 7. 2013 14:54
Rusnok uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman by měl úřednický kabinet v čele s Jiřím Rusnokem jmenovat příští týden ve středu.

Novinářům to před Kramářovou vilou řekl designovaný premiér.

O termínu jmenování dopoledne jednal se Zemanovým kancléřem Vratislavem Mynářem. Uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí. V kabinetu zbývá obsadit šest postů, například klíčová ekonomická ministerstva.

Rusnok novinářům řekl, že má kandidáta na ministra průmyslu. Jméno podle něj vzešlo s konzultací se Svazem průmyslu a dopravy. Předseda úřednické vlády si prý do kabinetu vyhlédl i kandidáta na ministra životního prostředí. O jaké kandidáty jde, ale Rusnok neuvedl. Jména uchazečů prý nekonzultuje s prezidentem Zemanem. Má údajně pro výběr volnou ruku.

Do 30 dnů od jmenování požádá vláda sněmovnu o vyslovení důvěry. Rusnok v úterý řekl, že nebude tlačit na uspíšení procedury. Jednání s politickými stranami o podpoře prý zatím nevede. Započne je, až bude úřednická vláda jmenována. "Naší snahou je, aby tato vláda důvěru získala," řekl.

Designovaný premiér dopoledne jednal také s generálním ředitelem elektrárenského gigantu ČEZ Danielem Benešem. Hovořil s ním prý o obecné situaci v podniku a energetice.

Úřednický kabinet nebude rozhodovat o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle původního harmonogramu měl být vítěz tendru vybrán na podzim. "Generální ředitel připraví některé dokumenty nebo aktualizuje materiály, které se týkají tendru i celkové situace v české energetice. Budeme se o tom poměrně brzy bavit," řekl Rusnok. Dodal, že není žádný časový tlak, aby vláda o Temelínu rozhodla.

V Kramářově vile přijal Rusnok dopoledne Martina Pecinu, kterého si vybral na úřednického ministra vnitra. Schůzka prý byla krátká. Pecina odpoledne v telefonickém hovoru sdělil, že se designovaného premiéra ptal na stav sestavování úřednického kabinetu. Po ministrovi vnitra do vily dorazil náměstek vedoucího Úřadu vlády Václav Pelikán. Rusnok uvedl, že s ním probíral "organizační záležitosti". Pelikán by údajně mohl převzít vedení úřadu.

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil minulou středu, o víkendu je přerušil. V pondělí na seznam členů Rusnokova kabinetu přibyla čtyři další jména - Jan Kohout a František Koníček (oba ČSSD), Dalibor Štys a Martin Holcát.

Vedle čtveřice v pondělí potvrzených ministerstev bylo již dříve jasné obsazení čtveřice postů - vnitro povede Martin Pecina, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Jiří Balvín a spravedlnost Marie Benešová. Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je tak již několik členů ČSSD, která přitom vládu kritizovala.

 

Právě se děje

Další zprávy