Nejednotná ČSSD neví, co s členy, kteří budou ve vládě

ČTK ČTK
1. 7. 2013 17:20
Sobotka trvá na tom, aby stranu opustili, místopředseda Hašek je opatrnější
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie není jednotná v názoru na to, zda její členové, kteří vstoupí do vznikající vlády Jiřího Rusnoka, mají odejít ze strany.

Zatímco předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nadále trvá na tom, aby sociální demokraté, kteří v Rusnokově vládě zasednou, stranu opustili, místopředseda Michal Hašek je opatrnější.

"Na vzniku Rusnokovy vlády se ČSSD nepodílí a nevysílá do ní žádné své členy. Ti, kteří tam přesto vstoupí, by měli z ČSSD odejít," napsal v textové zprávě Sobotka.

"Osobně bych kolegům, kteří byli osloveni premiérem Rusnokem jako odborníci, doporučil na dobu jejich vládního angažmá přerušit členství v ČSSD, aby bylo zřejmé, že fungují jako odborníci, nikoliv zástupci ČSSD," uvedl Hašek.

Podle Haška je nyní klíčové zejména hlasování o rozpuštění sněmovny ve dnech 16. a 17. července. "Do té doby je třeba se věnovat získání podpory dalších parlamentních stran a většiny 120 hlasů, to má z hlediska státu přednost před řešením otázky členství několika lidí v ČSSD," uvedl místopředseda ČSSD.

Tři ze šesti oznámených ministrů jsou členy ČSSD

Ze zatím šesti oznámených ministrů Rusnokovy vlády je jich polovina členy ČSSD. Jde o ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka a šéfa diplomacie Jana Kohouta.

Sociální demokracie již dříve uvedla, že účast ve vznikající vládě je neslučitelná s členstvím v ČSSD. Nezdá se však, že by záležitost nyní chtěla řešit příliš aktivně.

"Já v tomto smyslu myslím, že bychom neměli být hysteričtí. Ta vláda je, předpokládám, přechodná a to, co je důležité, je, abychom se snažili všichni přesvědčovat ostatní strany směrem k tomu, aby byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a konaly se v září volby," řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc k současným prioritám.

"Pokud se nám nepodaří rozpustit sněmovnu, zvažuje ČSSD možnost ucházet se o druhý pokus sestavení vlády," dodal Sobotka, který tak zopakoval páteční překvapivé stanovisko. Sociální demokraté do té doby odmítali účast na vládě, která nevzejde z nových voleb.

V tomto smyslu přijalo vedení strany usnesení. Když se ukázalo, že Benešová v rozporu s ním kývla na Rusnokovu nabídku, uvedl Sobotka, že členy, kteří navzdory usnesení přijmou místa ve vládě, vedení ČSSD vyzve, aby stranu opustili. Marii Benešové se podle jejích slov zatím žádné takové výzvy nedostalo.

 

Právě se děje

Další zprávy