Rozpočet prosadíme bez problémů, tvrdí Nečasova vláda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 9. 2010 16:15
Rozpočet vláda ještě projedná v tripartitě
Hlídač státní kasy
Hlídač státní kasy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda začala projednávat státní rozpočet na příští rok. Podle očekávání diskusi neuzavřela - o rozpočtu musí ještě jednat se sociálními partnery. Tripartita se k rozpočtu sejde příští úterý. Zároveň ale vláda nečeká, že by rozpočet po tomto jednání podstatně měnila.

Nic se ale nezmění na tom, že vláda počítá s deficitem 135 miliard korun, tedy 4,6 procenta HDP.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že žádné protesty nakonec nezaznamenal už na jednáních s jednotlivými ministry, které absolvoval ještě před jednáním celé vlády.

¨"Nikdo neodcházel z jednání spokojen, ale se všemi se to podařilo uzavřít bez rozporů," pochvaloval si Klaousek. Jeho slova potvrdil i ministr dopravy Vít Bárta (VV). Právě Věci veřejné přitom nejvíc protestovaly už proti letošním škrtům, které ministr Kalousek označil za "pouhou rozcvičku" pro škrty v příštím roce.

"Je to nemilosrdný trend směřující k vyrovnaným rozpočtům v roce 2016," prohlásil Miroslav Kalousek.

Polepší si zemědělství a spravedlnost

Oproti původním limitům počítá rozpočet i s příjmy 118 miliard korun z evropských fondů na straně příjmů a výdajů, deficit tak zůstává stejný.

Vláda také dá víc peněz na spolufinancování evropských programů pro rozvoj venkova. Ministerstvo zemědělství tak dostane o 2,5 miliardy korun víc.

A o něco si polepší i ministerstvo spravedlnosti, které dostalo o jednu miliardu a 100 milionů korun víc, ale s podmínkou, že se musí zbavit zbytečného majetku v hodnotě alespoň 600 milionů korun.

Otazník nad rokem 2012

Nečasův kabinet také odložil fiskální výhled na další roky - bude o něm muset ještě vajednávat v koalici. Koalice totiž dohodla rozpočet na příští rok, dohodla i to, že v roce 2013 musí být deficit pod 3 procenty HDP. Co není dohodnuté, to je deficit na rok 2012.

"To ještě musíme podrobit koaliční dohodě," upřesnil premiér Petr Nečas (ODS).

Vzhledem k tomu, že si všechny strany pochavlují, že se dokázaly ve vládě shodnout na škrtech v jednotlivých kapitolách, optimisticky tvrdí, že rozpočet vláda schválí 22. září a pak ho pošle sněmovně. Má na to čas do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy