Rozpočet bude mít několik variant, oznámil Nečas

Domácí Domácí
31. 10. 2011 16:31
Vláda kvůli snížení odhadu výkonu české ekonomiky připraví několik verzí úprav příjmů a výdajů
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky v příštím roce připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu.

V pondělí to oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

Ke které z variant se kabinet nakonec přikloní, bude podle něj rozhodnuto až na základě lednové makroekonomické predikce.

"Následující vývoj nyní nelze spolehlivě odhadnout. V každém případě budeme v prvním čtvrtletí příštího roku připraveni na změněnou ekonomickou situaci reagovat případnou úpravou struktury státního rozpočtu," uvedl premiér.

Ekonomická situace ve světě se zhoršila víc, než jsme čekali, příští rok poroste česká ekonomika pouze o 1 procento, informuje ministerstvo financí. Oficiální vydání makroekonomické predikce tak potvrzuje nedělní prohlášení Miroslava Kalouska.

Státní rozpočet pro příští rok ale počítá s původní předpovědí z července, kdy ministerstvo odhadovalo na příští rok růst o 2,5 procenta. Letošní očekávaný růst byl snížen z původních 2,5 procenta na 2,1 procenta.

"Další vývoj české ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, zda, jak rychle a s jakými následky se podaří vyřešit současnou situaci v problémových zemích eurozóny," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy