Česko příští rok poroste málo nebo vůbec, čeká Kalousek

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 10. 2011 15:11
Ještě v létě odhadoval stát růst pro rok 2012 na 2,5 procenta
Foto: Ludvík Hradilek

* doplněny detaily k očekávanému propadu příjmů rozpočtu * ministerstvo chystá tři scénáře - růstový, krizový a katastrofický

Praha - Růst české ekonomiky v roce 2012 zpomalí na jedno procento, zatímco červencový odhad počítal se zvýšením o 2,5 procenta.

V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého se Česko jako exportně orientovaná země bude potýkat se zpomalením ekonomiky v evropských zemích.

Novou prognózu ministerstvo financí zveřejní v pondělí.

"Víme již několik týdnů, že to (růst o 2,5 procenta) je prostě nereálné. Zpomalování ekonomiky v Evropě je mnohem rychlejší, než je běžná tvorba rozpočtové legislativy," řekl Kalousek, podle kterého ostatní makroekonomické údaje v říjnové prognóze budou "odpovídajícím způsobem" horší než ty z červencového výhledu.

Za procento bych byl šťasten, ale nevím

Říjnová prognóza bude podle Kalouska znamenat výpadek na straně příjmů státního rozpočtu na úrovni 17 až 18 miliard korun, což ještě lze vyřešit úsporami na výdajové straně rozpočtu. "Letošní výpadek příjmů ve výši 20 miliard korun také dokážeme vykompenzovat na výdajích, aniž bychom museli dělat nějaká zcela mimořádná opatření. To exekutiva zvládne v bilionovém rozpočtu," podotkl.

Říjnová prognóza sice podle Kalouska stojí na seriózních základech, nicméně zřejmě bude muset být v následujících měsících kvůli nejistému vývoji na zahraničních trzích znovu upravena.

"Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová," upozornil.

Ministerstvo financí připravuje zhruba tři scénáře dalšího vývoje. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem tuzemské ekonomiky až o procento, další dva - krizový a katastrofický - berou v potaz její pokles.

Při těchto variantách by vláda musela vypracovat "zásadní opatření" v rozpočtové legislativě především na straně výdajů a možná i příjmů, řekl ministr. Případná opatření nechtěl specifikovat.

Optimismus z léta ochladl

MF v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů MF růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Česká národní banka v srpnové prognóze očekává růst tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta. Pro příští rok centrální banka očekává růstu HDP o 2,2 procenta.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku ztratil růst české ekonomiky dynamiku. Proti prvnímu čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,9 procenta, bylo tempo jeho růstu pouze desetinu procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy