Záchrana bank přijde na 300 miliard eur, kývl Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 10. 2011 20:00
Ministr financí Miroslav Kalousek chystá scénáře pro případ evropské krize
Krize hrozí, říká Kalousek
Krize hrozí, říká Kalousek | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zadal vypracování krizových scénářů pro případ, že by se země Evropské unie - a zejména pak eurozóny - nedohodly na finanční pomoci evropským bankám.

"Mohu jenom říct, že kdyby se naplnila katastrofická vize - a to riziko není nulové - nastal by systémový kolaps finančního sektoru v Evropě," řekl Kalousek Aktuálně.cz.

Českým bankám podle něho finanční krize nehrozí, ale následná hospodářská krize by českou exportní ekonomiku postihla silně.

Až 300 miliard eur pro banky

Části evropských bank totiž podle informací z rady ministrů financí EU dochází dech a začínají mít potíže s likviditou.

Právě o této pomoci - o tom, jak má být velká a za jakých podmínek má přijít - budou o víkendu jednat ministři financí EU a následně i šéfové států a vlád.

"Pokud někdo mluví o stovkách miliard euro, je v tom správném řádu," řekl český ministr financí.

Na přímý dotaz připustil, že evropské banky budou potřebovat pomoc ve výši až 300 miliard eur. "Nemohu to popřít. Tam někde se to bude pohybovat," potvrdil Kalousek.

Český rozpočet na vodě

O situaci už český ministr financí informoval poslance z rozpočtového výboru sněmovny, hlavně kvůli rozpočtu na příští rok, který teď začne probírat sněmovna.

Rozpočet počítá se schodkem 105 miliard korun. Nad předpokládanými příjmy ve výši 1 bilionu a necelých 84 miliard korun ale visí velký otazník.

"Když jsem předkládal návrh rozpočtu, v rozpočtovém výboru jsem otevřeně řekl, že je postaven na červencové prognóze, kdy jsme o dnešních rizicích neměli nikdo ani tušení. Teď záleží na politickém rozhodnutí států eurozóny," dodal.

Případný výpadek příjmů si v tuto chvíli nikdo netroufá odhadnout a základní parametry rozpočtu - příjmy a výdaje - koalice ve sněmovně prosadí tak, jak je navrhla vláda.

"V současné turbulentní době, kdy evropské státy nevědí, jak se bude situace vyvíjet, je pro nás stoprocentně důležité rozpočet schválit," říká místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Radim Vysloužil (Věci veřejné).

Krizový scénář od NERVu

Pokud by nastal citelný výpadek příjmů v případě krize, mluví poslanec Vysloužil o případných škrtech a vázání výdajů.

"Kdyby se nepodařilo najít žádné řešení, tak krize z roku 2009 byla legrace proti tomu, co nás čeká. Budeme čelit výzvám, které doposud žádná politická reprezentace neřešila od 2. světové války. Pouze vázáním výdajů by se to zcela jistě zvládnout nedalo," tvrdí ale ministr financí s tím, že by vláda musela přijmout rychlá opatření i změnit řadu zákonů.

Jaká opatření to mají být, má navrhnout Národní ekonomická rada vlády (NERV) spolu s ministerstvem financí. NERV dostal zadání vypracovat konzervativní, krizový i katastrofický scénář - a navrhnout některá řešení. Scenáře má mít vláda na stole do konce roku.

Zároveň ministr financí varuje před panikou a říká, že ani v případě krizového scénáře nehrozí odliv peněz z českých bank.

"Zatím má česká centrální banka dostatek kompetencí k tomu, aby ohlídala kvalitu a množství aktiv v českých bankách, byť jsou to dceřiné společnosti zahraničních bank," uklidňuje Kalousek.

Českomoravská konfederace odborových svazů nicméně už při projednávání návrhu rozpočtu v tripartitě před časem varovala, že vládou předpokládané příjmy se naplnit nepodaří.

 

Právě se děje

Další zprávy