Rozhovor: Nejsem Bursík mladší, jsem Ondřej Liška

Kateřina Eliášová
29. 11. 2007 11:41
O problémech školství i o krizi u zelených
Onřej Liška
Onřej Liška | Foto: Ondřej Besperát

V neděli předstoupíte před republikovou radu a požádáte ji o schválení mandátu, který jste dostal od Martina Bursíka. Čím chcete republikovou radu a její zejména skeptické členy přesvědčit?

Chtěl bych je přesvědcit o tom, že podpora mé nominace by mohla mít dva klíčové přínosy: jednak zvládnout politicky, programově a manažersky resort školství a zároveň napomoci konsolidovat situaci uvnitř Strany zelených (SZ). Spolupracuji v SZ se všemi názorovými proudy a myslím, že každý může sledovat v čase a s odstupem konzistentnost mých názorů a politických postojů. Také si myslím, že by moje přítomnost ve vládě mohla přispět k posílení pozice zelených ve vládě.

Kdo budou podle vás lidé, kteří budou hlasovat proti vám? Co se stane, pokud vás republiková rada nepodpoří? Vezmete i tak post ministra?

Nevim, kdo bude hlasovat proti mně. Nedokážu si představit, že by tak mohli učinit z programových důvodů, neboť moji politickou práci a mé názory lze dlouhodobě sledovat. Nejsem si vědom ničeho, v čem bych se odchýlil od programu zelených a od svého svědomí. Pokud tedy budou hlasovat proti mě, zřejmě by tím důvodem bylo něco jiného, například nesympatie k mé osobě či loajalita k Daně Kuchtové. Na tu mají právo, ale teď potřebuje Česká republika (i zelení) kvalitní, věrohodné řešení a přijatelný kompromis. S pokorou věřím, že bych k obojímu přispěl.

PŘEČTĚTE SI: Klaus souhlasí s výběrem Lišky do vlády. Roztřeseně

Proč jste kandidaturu na ministra školství vzal?

Protože jsem na základě úvahy a konzultace s dalšími dospěl k závěru, že jsem schopen resort školství se svými dosavadními zkušenostmi a spolupracovníky dobře zvládnout a vést, a přitom přispět ke konsolidaci vztahu uvnitř Strany zelených. Věřte mi, že to nebylo rozhodování snadné, spíše velmi těžké. Ale vzhledem k tomu, že mám oporu ve znalosti evropské politiky (nejen fondů), která se školství také úzce týká, troufl jsem si o tom uvažovat.

Strana s vámi přeci do budoucna počítala spíš jako s ministrem zahraničí?

Za oblast evropské a zahraniční politiky budu nadále v SZ zodpovědný vzhledem ke své funkci místopředsedy SZ pro zahraničí.

Navrhnout vás na post ministra působí tak, že vedle sebe Martin Bursík potřebuje loajálního a nevzpurného partnera. Bude to tak?

Předseda zelených Martin Bursík
Předseda zelených Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Mezi Martinem Bursíkem a mnou je dobrý pracovní vztah, jehož součástí jsou často i velmi vážné debaty. Schopnost věci i přes zásadně nesouhlasná stanoviska otevřeně projednat, dohodnout se a dohodu dodržet, je podle mě základem každé dobré týmové práce. A politika se dá dělat jenom v týmu. Nejsem Bursík mladší, jsem Ondřej Liška, který má autonomní názory, je týmovým hráčem a v SZ se snaží o spolupráci se všemi názorovými proudy. Martin Bursík mě v nominaci na ministra školství podpořil, věřím že i proto, že má zkušenost s mou prací v týmu a ta je pro často velmi drsná jednání v nejvyšších patrech politiky klíčová.

DALŠÍ PODROBNOSTI: Bursíkovi zelení vybrali coby ministra Lišku

Proč jste dostal přednost před kolegyní Ologou Zubovou, která je také "zelená" a navíc učitelka?

Olgy Zubové si vážím, je to moje kolegyně v klubu SZ a dobře v něm spolupracujeme. Povolání učitelky samo o sobě nezakládá předpoklad, že někdo bude dobrým ministrem. Je zapotřebí nejen odborných, ale i manažerských a sociálních dovedností. Předsednictvo rozhodlo v můj prospěch s nadějí, že budu mít předpoklady nejen pro vedení resortu, ale i lepší šanci přispět ke zlepšení spolupráce mezi názorovými proudy uvnitř SZ.

Můžete definovat nejpalčivější problémy ministerstva školství (MŠMT) a jak je chcete řešit?

Nejpalčivější problémy MŠMT, které je potřeba řešit okamžitě po nástupu příštího ministra, jsou dva. A po nich celá řada zásadních úkolů. Dva urgentní úkoly: stávka učitelů a příprava na čerpání evropských fondů, respektive dokončení jednání s Evropskou komisí a nastavení transparentní a efektivní sktruktury pro čerpání. To je úkol na několik nejbližších měsíců, a to velmi nelehký. Vedle toho bude nutné věnovat se tématu nového vysokoškolského zákona, financování školství, státním maturitám, zlepšení návaznosti jednotlivých vzdělávacích stupňů (především regionálního a terciálního), zlepšení sledování kvality vzdělávání atd. Mohl bych vyjmenovat celou řadu, ale to chci učinit se vší odpovědností a věrohodností až tehdy, kdy k tomu budu mít mandát. Veřejnost odbornou i laickou se svými prioritami a koncepcí včas seznámím po svém jmenování.

Vaše názory na radar jsou známé. Jak budete případně hlasovat ve vládě? Necháte se Martinem Bursíkem přesvědčit, abyste zvedl ruku pro?

Svůj postoj k radaru si uchovám konzistentní i nadále a je v důsledku jedno, zda o něm budu hlasovat jako poslanec při ratifikaci nebo už jako ministr ve vládě. Zelení v tomto nejsou vázáni koaliční smlouvou, a proto se budeme rozhodovat autonomně a v souladu s naším programem.

Ve Straně zelených eskaluje závažný problém: spor mezi Danou Kuchtovou a Martinem Bursíkem. Sama Kuchtová říká, že Bursík není ochoten přistoupit ke kompromisu. Je podle vás udržitelné, aby oba politici stáli vedle sebe, pracovali vedle sebe a zároveň si nevěřili?

To bude jedním z nejtěžších momentů, které bude třeba překonat. Jsou jen dvě cesty. Buď bude možné nalézt k sobě cestu skrze společnou práci ve prospěch našeho programu, nebo volební sjezd rozhodne o změně ve vedení zelených, tedy standardní demokratickou procedurou.

ČTĚTE SOUVISLOSTI: Kuchtová živě: Bursík neví, co je to kompromis

Ustojí podle vás zelení tichou válku části předsednictva s vedením strany v čele s Bursíkem?

Zelení to ustojí. Špatná zpráva je, že je to dětská nemoc. Dobrá zpráva je, že se tím přiblížíme dospělosti. Zelení dosáhli zaslouženého úspěchu ve volbách, k otázce spoluvládnutí se postavili maximálně odpovědně. To je na dva roky hodně intenzivní zkušenost. Logicky se musely projevit i třecí plochy a ukázalo se, že i naše vlastní struktura je nastavená pro mimoparlamentní stranu. Musíme zefektivnit naše fungování, ale udržet si naši otevřenost a vnitrostranickou demokracii. Východislem shody a překonáním osobní polohy konfliktu může být jen společný program a společné cíle, které chceme v příštím období dosáhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy