Kuchtová živě: Bursík neví, co je to kompromis

job
28. 11. 2007 16:16
Exministryně líčila, co se děje u zelených
Dana Kuchtová v redakci Aktuálně.cz
Dana Kuchtová v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Strana zelených prožívá vnitrostranickou krizi. Místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, která v říjnu skončila v křesle ministryně školství, se nijak netají s kritikou kroků předsedy strany Martina Bursíka.

I o tom mluvila v on-line rozhovoru na Aktuálně.cz, který začal o jedenácté hodině. Bývalá členka vlády přišla do redakce o deset minut dříve. Požádala o černý čaj s citronem a hned si sedla k počítači, aby se věnovala vašim otázkám.

Nelíbí se jí, jak Bursík prosazuje svou a má za to, že obchází stranické orgány a jak přestal diskutovat s lidmi z nejužšího vedení.

"Bohužel to není jenom problém času, kterého jistě Martin má málo, ale i způsob řízení strany a nechuť ke kompromisu, která - jak sleduji - v průběhu funkčního období u předsedy narůstá," řekla dnes v on-line rozhovoru Kuchtová.

Co se u zelených děje? Jak vážné jsou výhrady straníků vůči vedení? Začala jejím odchodem revolta ve straně? Kde to skončí? Budou chtít zelení nové stanovy a nového předsedu? A jak vnímá z dnešního pohledu situaci na ministerstvu školství?

I na to jste se mohli Dany Kuchtové zeptat sami.

Odpovědi čtěte ZDE

Odpovězeno: 28. 11. | 11:18Autor: joranov

Otázka: Jak je mozne , ze se kolam SZ motaji lobbyste ( byvali STB pracovnici, podvodnici , dluznici a trestne stihani lide ) jako pan Janda ze Svoru?

Dana Kuchtová: Strana zelených je velmi otevřenou stranou a při přijímání členů máme jen několik omezujících podmínek, např. spolupráce s STB. Pan Janda již členem strany není, republiková rada rozhodla, poté, co vyšla najevo jeho spolupráce s STB, že nadále nebude členem SZ.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:20Autor: luk

Otázka: Paní Kuchtová, myslíte si, že vaše strana má skutečmě něco společného se zelenými, mně se zdá, že se jen na zeleno natřelo pár ambiciózních zkrachovanců, aby se díky tomu dostali ke korytům

Dana Kuchtová: To si nemyslím, ve Straně zelených je hodně slušných lidí, skoro bych si dovolila říci idealistů, kteří to se zelenou politikou myslí vážně. Samozřejmě, že ani my se neubráníme tomu, aby se mezi námi neobjevili "ambiciózní zkrachovanci", ale určitě jich není většina.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:22Autor: joranov

Otázka: Jak je mozne , ze jmenem Vasim i pana predsedy Bursika slibuje stavby vetrnych el. na mistech , kde je to jiz predem neschvalene? Jak je mozne ze Vas tito lide zastupuji na obchodnich jednani v Liberci a slibuji,ze udelate presne to co Vam naridi.Ze pry jen diky jim jste byla na MS, vcetne Pavka...

Dana Kuchtová: Já jsem žádnou stavbu větrné elektrárny v Liberci neslibovala, napište konkrétně, o co jde a můžeme to řešit. Větrné elektrárny znamenají téměř vždy střet názorů dvou skupin - ochránců krajinného rázu a zastánců rozvoje obnovitelných zdrojů. Někdy je tento konflikt řešitelný, jindy je to bohužel střet.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:27Autor: občan

Otázka: Kdy navrhnete eálnou energetickou koncepci ? Snad si nemyslíte,že tepelné a jaderné elektrárny lze nahradit OZE a úsporami ? Tedy nemyslím úspory, kdy 1 kWh bude stát např.50 Kč. Nemyslíte že v dnešní době rostoucích cen ropy a zemního plynu je trošku hloupé snažit se o výstavbu plynových elektráren

Dana Kuchtová: Reálná energetická koncepce rozvoje obnovitelných zdrojů a využití úspor je součástí oficiální energetické politiky našeho státu. Je to kompromis a bude se o něm znovu diskutovat, bude se vyhodnocovat. Sousední státy, např. Německo, ukazují cestu, kam je možné v rozvoji OZE dojít. My jsme teprve na začátku. Zvyšující se ceny elektřiny jsou podle mého názoru primárně způsobené dominantním postavením ČEZu na našem trhu.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:31Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda již dooprady nepřišel čas se začít chovat tak jak jste svým voličům(jako strana Zelených) slibovali?!Tím myslím,vyslovením nedůvěry vládě,nebo přinejmenším nehlasovat pro rozpočet?Oboje není v souladu s vaším programem.Předem děkuji za odpověd a přeji hezký den.

Dana Kuchtová: Účast ve vládě znamená vždy kompromis, ale kompromis všech účastnících se stran. Odborné sekce ve straně právě vyhodnocují plnění programu SZ ve vládě a určitě nastane debata o tom, co jsme po téměř ročním působení ve vládě splnili a co neplníme. Poslankyně Zubová a Jakubková informovaly, že nejsou spokojené s rozpočtem v oblasti dopravy a školství, uvidíme, jak dopadla dnešní závěrečná jednání před hlasováním o rozpočtu. Taky hezký den.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:39Autor: David

Otázka: Přeju hezký den pamí Kuchtová. Čím si vysvětlujete tu skutečnost, že Martin Bursík už není schopen komunikovat nejen s členskou základnou SZ, ale ani se svými nejbližšími spolupracovníky z předsednictva? A myslíte si, že situaci může vyřešit už jen mimořádný volební sjezd? Děkuji. Člen SZ z Ostravy

Dana Kuchtová: Martin toho má strašně moc, nechci ho omlouvat, ale sama vím, jak náročná na čas byla funkce ministryně. Bohužel to není jenom problém času, ale i způsob řízení strany a nechuť ke kompromisu, která - jak sleduji - v průběhu funkčního období u předsedy narůstá. Mimořádný volební sjezd je krajní opatření, které samozřejmě můžeme zvolit. Dávám však v tuto chvíli přednost otevřené diskuzi ve straně, kterou vyvolala i má kritika předsedy. Zkusme vyřešit tzv. kompetenční spor ve straně, zkusme vysvětlit, že pravidla a vnitrostranické mechanismy je třeba dodržovat. Pojďme se o to pokusit a nejbližší měsíce ukážou, zda je sjezd třeba nebo ne.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:49Autor: energetik

Otázka: Dobry den, proč neni SZ schopna se sjednotit a nepodrazet nohy Bursikovi, kdyz to byl predevsim on, kdo vas dostal do PSP? dik

Dana Kuchtová: V každé straně je opozice a je to tak normální. Martin má hlavní zásluhu na tom, že jsme se dostali do PSP, to je jasné. Na druhou stranu byla SZ platformou, která mu kandidaturu umožnila. Kromě toho je třeba za úspěchem volební kampaně vidět peníze sponzorů, kteří riskovali, že se jim vložené peníze nevrátí, a také drobnou, ale důležitou práci všech straníků v regionech. Jde o to, aby strana byla demokratická, tzn., aby nerozhodoval všechno jeden člověk, ale aby byly jasné kompetence předsedy a jasné kompetence grémií (předsednictvo, republiková rada, sjezd). O rozhodování a formě spolurozhodování se vede ve Straně zelených hlavní spor, je to nezvyk, ale není to žádné podrážení nohou.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:52Autor: Zoran

Otázka: Pani Kuchtová, víte o tom, že Vaše odvolání vytrvale vyžadovala Česká konference rektorů a mnozí z nich proti Vám v zákulisí i osobně tvrdě lobbovali? A pokud to víte, uvědomujete si i důvody, které k tomu vedly?

Dana Kuchtová: Ano vím, hlavní důvod vidím v tom, že jsem sice získala pro rektory navíc do rozpočtu \1,6 mld. Kč (což byl velmi těžký boj s premiérem a ministrem financí), ale nebyla jsem ochotná zkrátit rozpočet středních škol a dát tyto peníze vysokým školám, které trvaly na navýšení 1,9 mld.Kč, někdy i více.

Odpovězeno: 28. 11. | 11:55Autor: skolak

Otázka: Jak byste zhodnotila sve pusobeni na ministerstvu školství? dekuji

Dana Kuchtová: Hodnotit mají myslím jiní, ale vzhledem k ohlasům z odborné školské veřejnosti, kterých si nejvíc vážím, to byl slušný výkon. Mnohé bych samozřejmě dnes udělala jinak....

Odpovězeno: 28. 11. | 12:00Autor: Mirek

Otázka: Jako strana Zelených,chcete logicky čistou planetu.Nezdá se vám však příliš tvrdé,požadovat na lidech ve vlastní zemi,aby v zimních měsících,vytápěli eko-topivy,když víte,že 70% lidí v zemi žije na harnici,nebo pod hranicí bídy?Proč se nikdo z poslanců o toto nezajímá?

Dana Kuchtová: Topení v lokálních topeništích má zásadní vliv na kvalitu životního prostředí (hlavně vzduchu) v místě. Proto je třeba ho řešit a není možné zůstat u topení fosilními palivy, hlavně uhlím, navždy. Alternativou je na vesnici především biomasa. Vím ale, že pro mnoho lidí, hlavně starších, je problém kupovat nové kotle. Proto jsou třeba dotace na výměnu kotlů, věřím, že MŽP v rámci evropských programů tyto dotace začne poskytovat.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:04Autor: Cyril

Otázka: Paní místopředsedkyně, neměli byste - když se vám tak nelíbí, jak to váš předseda dělá - požádat o svolání volebního sjezdu, kde byste proti němu kandidovala? Zelení by se tak bohužel vrátili k 2 % preferencí, ale na rozdíl od toho, co předvádíte teď, by to alespoň bylo poctivé.

Dana Kuchtová: Svolání volebního sjezdu je krajní možností, už jsem to vysvětlovala výše. Pokud SZ nebude demokratickou stranou a pokud se odkloní od svého programu, ztratíme voliče také.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:08Autor: Vácha

Otázka: Strana zelených je strana amatérů, kteří se snaží dělat velkou politiku a ač neradi tak této zemi ubližují,více než kdejaký korupčník.Myslím,že by Vám neuškodily 4 roky tvrdé práce v opozici k tomu, aby do Vašich řad přistoupili kvalifikovaní odborníci.Lidé typu Kateřina J.Matěj S. a vy jimi nejste!

Dana Kuchtová: Předpokládám, že asi nebudete naším voličem a Váš názor beru na vědomí, ale nesouhlasím s ním. Kateřina Jacques a Matěj Straopnický jsou inteligentní lidé, kteří studovali (studují), pracovali (pracují) a jsou úspěšní. Nevím, proč jejich kvalifikaci znevažujete.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:09Autor: lazebnik

Otázka: nechtela byste si odpocinout po narocnem roce v nektere exoticke destinaci a trochu si procistit hlavu a uvolnit se?

Dana Kuchtová: Odpočívám teď docela hodně, díky za radu..

Odpovězeno: 28. 11. | 12:11Autor: Vladimír

Otázka: Řada, hlavně mladých lidí viděla ve straně Zelených jakousi alternativu nabubřelé politiky v tomto státě.Dnes je zcela zřetelné že to byl pouze výtah k moci pana Bursíka a Zelení se stali Zelenou ODS a součásti jejich infantilních osobních ambicí. Nezdá se Vám že je načase couvnout?

Dana Kuchtová: Diskutujeme ve straně a tento názor je vyostřený, ale objevuje se i u nás. Působení ve vládě vyhodnotíme, já se zatím pořád přikláním k názoru, že koalice je sice problematická, problémy narůstají (např. doprava), ale alternativy jsou ještě horší.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:12Autor: Tim

Otázka: Mám pochyby o Vaší odbornosti. Jaké máte vzdělání a zkušenosti, kromě toho, že jste organizovala demonstrace proti zahájení provozu JE temelín? Děkuji za odpověď.

Dana Kuchtová: Mám dvě maturity a jednu vysokou školu. Není zač.

Odpovězeno: 28. 11. | 12:17Autor: Jirka

Otázka: Paní Kuchtová, nepřipadáte si hloupě, po tom, co tady spolu s mladým panem Stropnickým a lidmi jako je pan Tichý, Soukup a spol. předvádíte? Děláte své straně ostudu opravdu zdatně.

Dana Kuchtová: Veřejně jsem vystoupit musela, protože mi vadilo, jakým způsobem předseda Martin Bursík veřejně a nekolegiálně vystoupil proti Dušanu Lužnému, Martinu Tichému, neveřejně pak proti Daliboru Stráskému, Olze Zubové. Zelení mají nejen dobrý program, ale tradicí byly i dobré mezilidské vztahy a rozhodování v grémiích, nikoli rozhodování podle názorů jediného člověka.


Děkuju všem za zájem, za otázky a někdy na viděnou. Dana Kuchtová

 

Právě se děje

Další zprávy