Klaus souhlasí s výběrem Lišky do vlády. Roztřeseně

Martina Macková
27. 11. 2007 18:15
Lidovci volbu zelených schvalují
Ondřej Liška na sjezdu zelených
Ondřej Liška na sjezdu zelených | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výběr zelených, kteří chtějí do prázdného křesla na ministerstvu školství posadit poslance Ondřeje Lišku, nezůstal bez komentářů.

Premiér Mirek Topolánek ve sněmovně řekl, že navrhne Klausovi jmenovat Lišku do funkce příští týden. Prezident totiž jede na zahraniční cestu.

"Je to přijatelný kandidát. Myslím, že zvládá vést výbor sněmovny, zvládne i tým náměstků na ministerstvu," řekl Topolánek.

Překvapení nijak nezastírá prezident Václav Klaus. Ten se nad nominací podivil v Brně při debatě se studenty Masarykovy univerzity, jejíž je Liška absolventem.

Třicetiletého poslance prý bude jmenovat "s třesoucíma rukama" při vědomí, že "on bude nade všemi pány rektory", uvedly České noviny. Přes rozpaky ale je ochoten jej ministrem jmenovat.

Prezident Václav Klaus je roztřesen z Liškova věku. Sám měl ve vládě ministrem školství tehdy stejně starého Ivana Pilipa.
Prezident Václav Klaus je roztřesen z Liškova věku. Sám měl ve vládě ministrem školství tehdy stejně starého Ivana Pilipa. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhoduje věk?

Topolánkovi ale věk nevadí. "Myslím, že už na ministrovbi spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi se ukazuje, že věk není rozhodující. Respektují ho soudci a je schopen předložit koncepce a realizovat je," řekl Topolánek.

Lidovci rozhodnutí zelených respektují. Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová označila Lišku jako schopného a perspektivního člověka.

Pochybuje však, že bude souběžně stíhat ministerský úřad, místopředsednickou funkci ve Straně zelených a šéfování sněmovnímu výboru pro evropské záležitosti. "V jeho pracovním vytížení cítím problém," upozornila Šojdrová. "Jsem ochotná mu pomoci, pokud bude mít zájem."

Šojdrová byla hlasitou kritičkou bývalé ministryně školství Dany Kuchtové. Její dopis, kde Kuchtové vytýká rozhodnutí kolem evropských programů výzkum a vývoj, a který se náhodou dostal na veřejnost, odstartoval další kritiku. K Šojdrové se přidali  rektoři vysokých škol.

Kuchtová nakonec pod tlakem kritiky rezignovala s tím, že nemůže v takové atmosféře dobře vykonávat funkci.

Bursíkova strana se klíží

Lišku vybralo předsednictvo strany těsným poměrem hlasů. Předsedovi zelených Martinu Bursíkovi kvůli odmítnutí kandidátů republikové rady a odvolání dvou "zelených" náměstků z ministerstva hrozí vzpoura ve straně.

Sám poslanec Ondřej Liška míní, že má předpoklady pro funkci ministra. "Myslím si, že mám předpoklady pro to bykonávat tuto funkci dobře. A jsem připraven svoji nominaci obhajovat před republikovou radou," řekl Liška.

Podle Topolánka, je nominace Lišky kompromisem. "Podle mého názoru by nominace pana Lišky mohla přinést uklidnění do strany. Není brán jako stoupenec té či oné strany," soudí premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy