Bursíkovi zelení vybrali coby ministra Lišku

Kateřina Eliášová
26. 11. 2007 11:05
Straničtí rivalové s výběrem nesouhlasí
Ondřej Liška, odpůrce amerického radaru a ministerský kandidát Strany zelených.
Ondřej Liška, odpůrce amerického radaru a ministerský kandidát Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Velmi těsným poměrem 4:3 vybralo předsednictvo Strany zelených na pondělním nočním jednání jméno člověka, který by měl nahradit odvolanou ministryni školství Danu Kuchtovou. Kandidátem se stal Ondřej Liška, muž loajální k předsedovi Martinu Bursíkovi.

Nominaci potvrdil i poslanecký klub Zelených. Čtyři poslanci byli pro, zbylé dvě poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková se hlasování zdržely.

"Nejenže zvládne ten resort, o čemž nemám pochybnosti, především taky pomůže uklidnit a stabilizovat tu situaci ve straně," řekl o Liškovi Bursík.

Stranická opozice v čele s Kuchtovou ovšem byla - podle očekávání - výsledkem rozladěna. Vedle exministryně hlasovali proti výběru Lišky její blízcí spolupracovníci Dušan Lužný a Martin Tichý. I oni museli nedávno z ministerstva odejít.

Kuchtová: Vybrat měla republiková rada

Kuchtová, která se v posledních dnech postavila Bursíkovi například na tiskové konferenci, při odchodu z nočního jednání poznamenala, že je výsledkem velmi zklamaná.

Dana Kuchtová na tiskové konferenci.
Dana Kuchtová na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Oponenti šéfa Zelených, v jejichž čele de facto Kuchtová stojí, totiž navrhovali, aby kandidáti byli dva: jak Ondřej Liška, tak i Olga Zubová, za kterou stojí právě křídlo Bursíkových odpůrců. O tom, kdo by měl ministerstvo vést, by pak měla podle Kuchtové rozhodnout republiková rada strany.

"Jsem z toho jednání zklamaná. Nepovažuji to za demokratický postup," oznámila novinářům po šestihodinovém jednání evidentně rozladěná exministryně.

Bursík čekat nebude

Bursík je připraven před republikovou radu předstoupit a mandát si nechat potvrdit, nebude ale čekat na její verdikt.

"Výběr kandidátů na ministerské posty je v plné kompetenci předsednictva strany," míní Bursík.

Podle zjištění Aktuálně.cz pracuje část vládních politiků dokonce s variantou, že Ondřej Liška může být coby ministr potvrzen do konce týdne, pokud s ním bude souhlasit premiér Mirek Topolánek. O výsledku jednání ho ještě v noci Bursík telefonicky informoval.

Liška by se tak stal členem kabinetu ještě před víkendovým jednání širší republikové rady Strany zelených, kde rebelové hodlají na současného předsedu partaje znovu zaútočit.

 

Právě se děje

Další zprávy