Rošáda s Čunkem ve vládě? Zřejmě až po Velikonocích

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
4. 3. 2008 16:30
Jak skončí avizovaný Čunkův návrat?
Karel Schwarzenberg se Čunkovu návratu brání.
Karel Schwarzenberg se Čunkovu návratu brání. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ačkoli po víkendovém prohlášení Mirka Topolánka to vypadalo, že návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády je otázkou dní, tak rychle to s největší pravděpodobností nepůjde.

Čtěte více: Čunek se vrátí do vlády možná už tento týden, řekl Topolánek

Čunkův návrat totiž hrozí přerůst ve větší vládní rošádu, která by v krajním případě mohla skončit až odchodem Strany zelených z kabinetu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nominovaný za zelené Aktuálně.cz potvrdil, že bez jasného očištění Jiřího Čunka vedle něj v jednom kabinetu sedět nebude. Podobně se vyjádřil i ministr školství Ondřej Liška.

Podrobnosti zde: Ministr Liška řekl podmínky Čunkova návratu do vlády

Bursík: Musí spolu ještě mluvit

Příští dny tak mimo jiné vyplní vyjednávání mezi Mirkem Topolánkem a šéfem zelených Martinem Bursíkem, který o své ministry rozhodně nehodlá přijít. A hlavně: čeká se na návrat Karla Schwarzenberga z nemocnice, kde se podrobil plánovanému zákroku.

"Koncem týdne bych mohl být propuštěn, pak strávím další čas rehabilitací. Do Velikonoc skutečně nevidím, že by v té věci nastal nějaký překotný vývoj," uvedl ministr zahraničí.

Shodně mluví i Martin Bursík, který už v neděli upozorňoval Topolánka, aby s návratem Čunka nespěchal. "Musí spolu ještě mluvit pánové Schwarzenberg a Čunek, takže to není otázka dní," uvedl Bursík.

A o čem spolu mají mluvit? Ministr zahraničí se v minulých týdnech zatím marně snažil Jiřího Čunka přesvědčit, aby se na veřejnosti očistil od pochybností, která provázejí jeho rodinné finance. Kapitola "očišťování" stále není uzavřena.

Co chtěl Schwarzenberg po Čunkovi?

Podle informací Aktuálně.cz Schwarzenberg šéfa lidovců mimo jiné požádal, aby zveřejnil příjmy své i svojí manželky z doby, kdy ještě nebyl ani v komunální politice. Chtěl tím docílit jasné odpovědi na otázku, zda mohl šéf lidovců ušetřit přes milion korun, jak tvrdí.

Schwarzenberg rovněž žádal zveřejnění dokladů o hospodaření firmy Čunkova bratrance, který mu podle verze šéfa lidovců půjčil další miliony na společné podnikání.

I přes opakované urgence se ministr zahraničí zveřejnění těchto dokumentů nedočkal. Poslední dopis pak posílal Jiřímu Čunkovi před svým nástupem do nemocnice.

Lídr lidovců se hájí tím, že se kvůli policejnímu stíhání řadí mezi nejlépe prověřené politiky a opírá se mimo jiné o stanovisko státního zástupce, který jej nakonec obvinění z korupce zprostil. Usnesení, v němž jsou podrobnosti o případu, ale Jiří Čunek rovněž odmítá zveřejnit.

Dále čtěte:
Čunek: Můj návrat do vlády je v dohlednu
Online rozhovor s Čunkem: Po mediální masáži Čunkem jste ještě smířliví
Pokud se vrátí Čunek, rezignuji, tvrdí Schwarzenberg

 

Právě se děje

Další zprávy