Čunek: Po mediální masáži Čunkem jste ještě smířliví

Martina Macková
20. 2. 2008 16:05
Předseda lidovců odpovídal na otázky čtenářů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Církevní restituce? Ty u mě nehrály při volbě prezidenta roli, řekl Jiří Čunek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Přestože se o výměnném obchodu díky výrokům Cyrila Svobody před volbou spekulovalo, předseda lidovců to popřel.

"Politická realita je přeci úplně jiná. Zákon se bude projednávat minimálně ještě půl roku a za tu dobu, když nebude vůle, může být shozen jakýmkoliv způsobem," uvedl Čunek, který je také přesvědčen, že "jeho" lidovci volili hlavu státu jen podle svého svědomí.

"Primárně bylo rozhodnuto, že každý z volitelů dle Ústavy odpovídá za své rozhodnutí pouze svému svědomí. Věřím, že tak každý z nás volil," míní. Vyjádřil se také ke své omluvě knězi Tomáši Halíkovi, kterého kritizoval ministr Miroslav Kalousek.

Více o tomto sporu čtěte zde

Prohra Švejnara nebyla prohra

"Jsem přesvědčen, že profesor Halík nevyvíjel ani desetinu tlaku proti jiným, které skutečně vyvíjeny byly. Jeho názory jsem vnímal jako názory občana, který je však člověkem známým a v mnohém respektovaným. Bylo na každém z nás, zda se nechá těmito názory ovlivnit zcela, částečně nebo vůbec. Kdo to nedokáže, nemá být v politice," řekl doslova.

Tlaky na zákonodárce při prezidentské volbě byly podle Čunka procházkou růžovou zahradou proti tomu, co zažil za poslední rok díky své kauze.

Volbu Václava Klause nebere jako prohru "svého" kandidáta Jana Švejnara. "Zvolení Václava Klause pro mě není nějakou stresující záležitostí. Myslím, že jako prezident je lepší než v kterékoliv předchozí funkci," řekl.

Návrat do vlády? Nevím, co bych dál povídal

Vrátí se ale nyní Jiří Čunek do vlády? A bude to znamenat odchod zelených ministrů? Na tyto dotazy odpovídal předseda i dnes vyhýbavě.

"Ale já už opravdu nevím, co bych dále měl zveřejnit. Jsem přesvědčen, že po roční mediální masáži Čunkem, kterou jste prodělal, je Váš názor ještě velmi smířlivý," odpověděl jednomu ze čtenářů, který se na jeho návrat dívá nesmiřitelně.

A dalšího se snažil uklidnit. "Stabilizovat koalici z vnějšku je velmi těžké. Proto je třeba, aby partneři a především předsedové stran tvořící koalici spolu sdíleli "podobný příběh" problémů, které vládnutí provází," řekl k tomu, zda jeho návrat nepovede k rozvratu koalice.

Celý rozhovor si přečtěte zde:

Odpovězeno: 20. 02. | 11:50Autor: Honza

Otázka: Pane předsedo, rád bych se Vás zeptal, zda jste členem církevního hnutí Focolare. Co se týká Vašeho návratu do vlády, nenechte se prosím ovlivnit vydíráním Zelených, ať si pan Schwarzemberg klidně jde kam chce ;) Děkuji a přeji pěkný den.

Jiří Čunek: Ano a děkuji.

Odpovězeno: 20. 02. | 11:59Autor: Marta

Otázka: Proč nepřiznáte, že Vám Topolánek vyhrožoval že na Vás čeká auto když nebudete volit Klause?
Bojíte se o život?Dle BBC byl Klaus zvolen ve stylu mafiánských praktik.Proč se k senátoru Novotnýmu a Zoserovi nepřidají všichni co dostali nebo slyšeli nabídky na úplatek, proč jste zbabělí?

Jiří Čunek: Kdybyste prožila se mnou poslední rok, pochopila byste, že tlaky a přesvědčování při prezidentské volbě byla pro mě procházka růžovou zahradou. Vím však, že je to nesdělitelná zkušenost, kterou kdo neprožil, těžko může pochopit. Jinými slovy, vám chci říci, že i kdyby si někdo dovolil mě takto vyhrožovat, určitě by u mě neuspěl. Nejsem vydíratelný a strach nepatří do mé každodenní výbavy. Navíc to Topolánek skutečně neřekl. Kdybych se bál o život, chodil bych s ochrankou. Celoživotně si užívám luxusu, že se cítím bezpečně. Ale asi to souvisí s mým přístupem k životu.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:01Autor: petr

Otázka: Dobrý den, myslím si, že po Vašem očištění je samozřejmě cesta zpět do funkce možná, není to však příliš politicky destabilizující krok, nevyplatí se počkat, upevnit a stabilizovat rozklíženou koalici, nebude poté vaše politická pozice ještě mnohem silnější ?

Jiří Čunek: Stabilizovat koalici z vnějšku je velmi těžké. Proto je třeba, aby partneři a především předsedové stran tvořící koalici spolu sdíleli "podobný příběh" problémů, které vládnutí provází.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:05Autor: Petr

Otázka: Co Vás vedlo k tomu, že jste dal svůj hlas v prezidentské volbě Švejnarovi, místo Klause? Co měl Švejnar navíc, co Klaus nemá?

Jiří Čunek: Za prvé řeknu, že zvolení Václava Klause pro mě není nějakou stresující záležitostí. Myslím, že jako prezident je lepší než v kterékoliv předchozí funkci.
Jan Švejnar prö mě znamenal nový styl v politice a jiný přístup k zahraniční politice. Pokud jsem říkal, že Švejnar má u mě 51 procent a Klaus 49 procent, myslel jsem to vážně.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:20Autor: Libor

Otázka: Dobrý den, odejděte prosím, zproštěn viny jste byl bez soudu. Tím jste naprosto neztratil jen důvěru, ale i věrohodnost. Politikem už být nemůžete, nashledanou.

Jiří Čunek: Vladimír Mlynář byl jedním soudem odsouzen na pět let vězení a druhým soudem zcela očištěn. Který je podle Vás správný? Navíc z vaší otázky vyplývá, že nemáte žádnou zkušenost ani znalost právního systému u nás. Ale neberte to jako Vaši dehonestaci. Jen pro Vaši informaci: Pokud na Vás kdokoliv napíše na policii, že jste okradl Českou národní banku,o všechny zlaté cihly, které má, jste v tu chvíli PODEZŘELÝ. Aniž byste se cokoliv dozvěděl, učiní policie dotaz na ČNB, zda jí nějaké cihly chybí a po informaci, že ne, případ odloží. A vy přestanete být podezřelý a ani se o tom nedozvíte. V případě, že nějaké cihly chybí a nějaké skutečnosti naznačují, že byste to mohl být právě vy, stanete se OBVINĚNÝM. Případ je šetřen, vy si najmete advokáta a pokdu policie a státní zástupce prokazatelně zjistí, že jste to opravdu nemohl být vy, tak vás zprostí obvinění a případ z nějakého přesně definovaného důvodu odloží (v mém případě státní zástupce konstatoval, že se skutek nikdy nestal.)Ani zde nemáte žádné právo - kromě důkazů, ovlivnit zda státní zástupce a policie případ odloží nebo předají k soudu. Pokud to udělají, stáváte se obžalovaným. A poté jste zproštěn obžaloby nebo odsouzen. A opět to záleží na někom jiném a ne na vás. Na vás je, abyste se průběhu celého procesu dobře bránil a dokazoval svoji nevinu. A já jsem na tom stejně jako jakýkoiv jiný občan. Ale protože jsem politik, nebyla u mě ctěna presumpce nevinny a ve všech fázích, které jsem popsal, jsem byl SPROSTÝ PODEZŘELÝ. Tento termín jistě znáte z literatury, já ho nevymyslel, mě se jenom týká. Navíc, když propojíte naprosto protiprávní spolupráci policie a médií, výsledkem je chtěné. Váš názor, který jste jasně vyjádřil.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:26Autor: Jan

Otázka: Zprávy říkají, že pětina důchodců nemůže jít k lékaři,nemá na to, chudoba hrozí až miliónu Čechům, hlavně rodinám s dětmi. To nejsou Romové pane Čunku, 75% lidí tu dře za průměrný a podprůměrný platy! Jsme raritou ve světě, kde děti platí za lékaře! PROČ se přidáváte k té bezcharakterní ODS?

Jiří Čunek: V seznamu zemí, kde je kritériem chudoba, jsme na jedné z posledních příček. Jinými slovy - zcela objektivně je opravdu chudých (ne těch, co si to o sobě myslí) opravdu málo v poměru k okolním zemím. Faktem je, že regulační poplatky jsme zaváděli se snahou zabránit zneužívání či nadužívání zdravotní péče. Uznávám, že některé kroky nebyly provedeny zcela správně a proto KDU-ČSL vyzvala své koaliční partnery, abychom po 6 měsících fungování nového systému tento vyhodnotili a provedli případné korekce tak, kde jsou potřeba. Například u dětí v porodnicích, důchodců v domovech apod. O poplatcích u novorozenců budeme jednat nanávrh KDU-ČSL už příští týden.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:29Autor: Honza

Otázka: Pane předsedo, jaký je Váš názor na podporu neziskového sektoru tzv. daňovými asignacemi, např. 2% z daní může občan poslat konkrétní neziskovce. Děkuji.

Jiří Čunek: Tento systém je u nás nepřímo podpořen odpočtem darů od daňového základu. Asignace by znamenaly výrazný zásah do našeho daňového systému,ale já sám v nich nic špatného nevidím. Jinými slovy, pokud by celý systém byl jasně formulován, je možné, že bych ho podpořil.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:30Autor: rom

Otázka: Jaké je vaše nejvyšší dosažené vzdělání?
Děkuji za odpověď.

Jiří Čunek: Úplné střední odborné. Střední průmyslová škola strojní.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:34Autor: Marta

Otázka: Jak se vyrovnají se svým svědomím ti co podlehli vidině miliard církvím a zvolili člověka, který dalších 5 let bude rozdělovat naši zem a který nese s ods odpovědnost že patříme k nejzkorumpovanějším zemím?Jak se budou moci podívat sami sobě do očí? Kalousek, Severa, Hanuš atd.?Já pán ty pán-ach jo.

Jiří Čunek: Nemohu mluvit za jiné volitele. Mně tato otázka naprosto neovlivnila a v průběhu prezidentské volby s ní nepočítal vůbec nikdo. Politická realita je přeci úplně jiná. Zákon se bude projednávat minimálně ještě půl roku a za tu dobu, když nebude vůle, může být shozen jakýmkoliv způsobem. Nesdílím však Váš názor, že to jsou nějaké miliardy někomu za nic. Vždyť ten majetek byl skutečně církvím ukraden a jestli vracíme zámky a fabriky jiným restituentům, proč by se nemělo vracet církvím.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:43Autor: Petr Geisler

Otázka: Pane Předsedo Lidovců chtěl bych se zeptat zda lidovci podpoří vyplacení mimořádných penzí 6000,- Kč v květnu 08.
Návrh je již v parlamentu a také zda zrušíte regulační poplatky u lékaře u iinvalidních důchodců je to neustavní.

Jiří Čunek: Tento návrh nebyl v koalici zatím projednán. Faktem je, žese bude jednat v nejbližší době o valorizaci důchodů v souvislosti s sedmiprocentní inflací.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:46Autor: JSP

Otázka: Z dnešního rozhovoru s pí Vicenovou v LN nepřímo vyplynuly její určité rozpaky nad vaší kompetentností, tento dojem já osobně mám již dávno - připadá vám fair se cpát na pozici, na kterou evidentně nemáte, navíc s pozadím temných kauz, které jste doposud řádně nevysvětlil?

Jiří Čunek: Je vidět, jaký vnitřní postoj vůči mě zaujímáte. Váš názor se promítl do čtení odpovědí paní Vicenové, které neřekla.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:49Autor: Václav Pavlík

Otázka: Vážený pane čunku,velmi jste urazil řadu slušných voličů KDU, kteří nejsou věřící. Myslím si, že BVaše omluva profesorovi halíkovi byla velmi populistická.Profesor Halík jakožto kněz vytvářel neskutečný tlak na volitele, což je neslučitelné s jeho posláním a mi, jakožto voliteli KDU to velmi vadí.

Jiří Čunek: Vidíte, je to váš názor a já jej respektuji. Jsem přesvědčen, že profesor Halík nevyvíjel ani desetinu tlaku proti jiným, které skutečně vyvíjeny byly. Jeho názory jsem vnímal jako názory občana, který je však člověkem známým a v mnohém respektovaným. Bylo na každém z nás, zda se nechá těmito názory ovlivnit zcela, částečně nebo vůbec. Kdo to nedokáže, nemá být v politice. Udělal jsem to, co jsem pokládal za správné. Urazit jsem Vás opravdu nechtěl.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:51Autor: Vojta

Otázka: Mám pocit,že panu Lavičkovi nejde vůbec o nějakou diskusi,mě přijde,že se chtějí na Vaší osobě jen zviditelnit. On sám asi moc nebude inteligentní, stačilo mě vidět pořad Máte slovo, na který si ani nedokázal zjistit kdy byla KDU ve vládě a to jeho neustálé chcete se jen dostat do vlády byla hrůza

Jiří Čunek: Já na pana Lavičku tak přísný názor nemám. Je to člověk inteligentní, který alespoň proti jiným v oblasti práce s Romy něco dělá a má zkušenosti. Kdybyste se setkával jako já s lidmi s daleko vyššími funkcemi, kteří o této problematice hovoří s podstatně menší znalostí než pan Lavička, a byl na mém místě, pak každý Lavička navíc je pro nás přínosem.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:53Autor: petr volner

Otázka: Před volbou prezidenta si vedení KDU odhlasovalo, že doporučí volitelům volit Klause, pak se ukázalo, že to členská základna KDU vidí jinak, ale volitelé KDU přesto většinou volili Klause. Nakonec se Kalousek vyjádřil, že za rozhodnutí volitelů může hlavně Halík. Příjde vám to důvěryhodné?

Jiří Čunek: Primárně bylo rozhodnuto, že každý z volitelů dle Ústavy odpovídá za své rozhodnutí pouze svému svědomí. Věřím, že tak každý z nás volil. K vyjádření pana Kalouska jsem se již vyjádřil výše.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:57Autor: Barka

Otázka: Pane Čunku, domníváte se, že máte morální právo vrátit se do vlády, jestliže jste ohledně svých finančních záležitostí nepředložil jediný konkrétní důkaz nebo vysvětlení? Podobně jako vy se choval svého času pan Gross a ten pak odešel nejen z vlády, ale z politiky vůbec. Neměl byste ho následovat?

Jiří Čunek: Je to Vás názor, který není opřen o žádný důkaz. Nejenže mě a moji rodinu šetřila policie 25 let zpátky, a tyto údaje uveřejnila protiprávně (a najděte mi politika, o kterém se tolik ví), ale navíc bylo provedeno další policejní šetření mých příjmů v souvislosti s dávkami a bylo zjištěno, že je vše v naprostém pořádku. Chápu ale, že lidé jako Vy mají tendenci se domnívat, že stále ještě něco o tom či onom politikovi neví. Ale já už opravdu nevím, co bych dále měl zveřejnit. Jsem přesvědčen, že po roční mediální masáži Čunkem, kterou jste prodělal, je Váš názor ještě velmi smířlivý.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:58Autor: Vojta Navrátil

Otázka: Nepřijde Vám,že ti Romové vůbec nevědí co chcou?Když jste přestěhovali do Poschly tak nadávali,že jste je měli rozestěhovat po celém městě a teď když navrhujete toto,tak zase řvou ...

Jiří Čunek: Jedním z našich úkolů je ukázat těmto lidem, co vlastně mají chtít, aby to pro ně bylo do budoucnosti dobré a pro společnost také.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:02Autor: Iva Lindovská

Otázka: Není Vámn trapně, že nedržíte partu současné koalice a přesto se cpete do vlády? Boříte vztahy,vyvoláváte nenávist, odpůrcům jsou posílány kulky a prach? Kam jste zavedl politiku KDU? Proč pohřbívázte KDU?

Jiří Čunek: Teď opravdu nevím, zda jste si nespletla adresáta svého dotazu. Jak jste si všimla, v koaliční smlouvě ani v žádné jiné dohodě nebyla ani jedna zmínka o tom, že koaliční partneři budou mít společného kandidáta na prezidenta. Proto zelení i část volitelů z KDU-ČSL volili dle svého přesvědčení. Chápu Vás, že byste ráda viděla i volbu prezidenta v rámci koaliční dohody, ale to mělo být učiněno před rokem či někdy později, ale nedošlo k tomu.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:10Autor: Jiří Hanč

Otázka: Pěkný den přeji,
víte o tom,že volbou prezidenta jste v očích veřejnosti klesli ještě hloub než jste byli do teď?Vy jste ti,kteří dávají morální směr občanum,politikum v komunální politice a mládeži.Co s tím chcete dělat?Múžete mě napsat na Vás kontakt,aby se to k Vám dostalo?www.jirihanc.cz

Jiří Čunek: Opravdu nevím, zda mluvíte o všech volitelích, kteří volili prezidenta nebo o KDU-ČSL. Jsem přesvědčen, že z naší strany během volby nebyla zavdána žádná příčina k pohoršení se nad korektností našich senátorů a poslanců. Psát mi můžete na: [email protected].

Odpovězeno: 20. 02. | 13:16Autor: M. Chalupský

Otázka: Pane Čunku dobrý den.
To nás máte opravdu všechny za blbce, že se máte odvahu cpát zpátky. Fakt máme věřit tomu, že jeden den ta firma vybrala z účtu 500 tis. a druhý den jste čirou náhodou Vy uložil asi 497 tis. které jste doma syslil pod polštářem ?

Jiří Čunek: Už jsem skutečně věřil, že všechny okolnosti kolem této kauzy jsou vysvětleny. Chápu Vás, protože nejste člověk, který podniká či má nebo měl firmu s většími obraty. Za prvé: Peníze jsem ukládal tři dny poté, než je vybírala firma, se kterou v té době město již nemělo téměř nic společného. Za druhé: V průběhu roku se mi ozvali někteří podnikatelé, kteří pracovali pro město s tím, že dva z nich vybírali částky okolo půl milionu korun v tentýž den, kdy já peníze ukládal. V roce 2002 a v některých vztazích to trvá dodnes nebylo vzácností, že firmy mezi sebou používaly platbu cash. Proto ani pohyby na účtech při vkladech či výběrech nebyly tak vzácné, jak se vám zdá. A pokud někdo šikovně tento příběh napíše a jde o politika hned je všem vše jasné a důkazy nikoho nezajímají. Přesto i Vám děkuji za tento dotaz a loučím se se všemi. S přáním hezkého dne, Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy