Čunek se vrátí do vlády možná už příští týden

redakce DOM
2. 3. 2008 16:15
Premiér je připraven jít s Čunkem k prezidentovi
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany.
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády se zřejmě přiblížil.

Premiér Mirek Topolánek dnes připustil, že o jmenování Čunka ministrem možná požádá prezidenta Václava Klause už příští týden.

"Já si myslím, že předseda koaliční strany, pokud si jeho strana řekne o jeho umístění ve vládě, tak tam prostě být musí," řekl Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Připomeňte si:
Čunek: Můj návrat do vlády je v dohlednu
Online rozhovor s Čunkem: Po mediální masáži Čunkem jste ještě smířliví

Topolánek také připustil, že jde o krok, který vládě v očích veřejnosti pravděpodobně ublíží. Podle něj ale platí, že pokud je politik očištěn z podezření, může se do funkce vrátit. To je podle premiéra právě případ Jiřího Čunka.

Pokud se Čunek do vlády vrátí, může to znamenat odchod jiného ministra. Své odstoupení v případě návratu šéfa lidovců do kabinetu už před časem šéf rezortu zahraničí Karel Schwarzenberg.

Čtěte více: Pokud se vrátí Čunek, rezignuji, tvrdí Schwarzenberg

Vedení zelených doufá, že premiér nc nepodnikne v době Schwarzenbergovy nepřítomnosti. Ministr se totiž minulý týden podrobil operaci. V nemocnici by měl zůstat ještě asi dva týdny.

Čtěte více: Ministr Schwarzenberg je po operaci. Bez komplikací

"Příchod Jiřího Čunka do vlády by neměl znamenat odchod Karla Schwarzenberga," řekla deníku Aktuálně.cz šéfka zelených poslanců Kateřina Jacques. "Dialog mezi Jiřím Čunkem a Karlem Schwarzenbergm nadále pokračuje a s dalšímí krok by měl premiér počat až na jeho ukončení," řekla Jacques.

 

Právě se děje

Další zprávy