Restituční komise chce vědět, co církvím přesně patřilo

Martina Macková
22. 7. 2008 12:27
Členové komise žádají od ministrů další čísla
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Církvím má být vydáno a nahrazeno jen to, co prokazatelně vlastnily v únoru 1948. Shodla se na tom komise, která se zabývá vyrovnáním státu s církví.

Komise má na práci čas do prosince. Do konce roku má navrhnout, jak dál by stát měl postupovat.

Informace? Stále chybí

Další materiály, další čísla a údaje žádají členové poslanecké komise po úřednících ministerstev. „Materiály, které jsme dostali, nejsou kompletní a získali jsme je na poslední  chvíli," stěžovala si většina.

„Zastupujeme tady lidi a jejich kapsy, chceme vědět, jak se k číslům došlo," řekl exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). Další poslanci souhlasili a počkají si na čísla, která vedla k vládnímu návrhu.

Ten předpokládá, že stát vyplatí sedmnácti církvím a náboženským společnostem 83 miliard korun. Navržený systém vyplácení prakticky znamená, že během dvaceti let se splátky vyšplhají na 270 miliard korun jako náhradu za komunisty zabavený majetek.

Na příští jednání chce komise přizvat dva ministry - kultury a zemědělství, kterých se vracení majetku týká. Ti by měli také obhájit postup, jak státní komise došla k číslům.

Komise se rovněž chystá cestovat. Její zástupci vyjedou na Slovensko a do Maďarska, aby se setkali se zástupci církví a státu a zjistili, jak problém vyřešili v zahraničí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vydat jen to, co vlastnily

Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který navrhl a prosadil s opozicí vznik komise a zastavil tak schválení vládního zákona chce, aby stát vydal církvím jen to, co prokazatelně vlastnily.

Čtěte také: Rebelové z ODS: Církve by měly dostat mnohem méně

Existuje hned několik expertíz, z nich některé dokonce říkají, že církve majetek v roce 1948 neměly. „Já předpokládám, že nějaký měly," upřesnil Tlustý. Poslanec ale již dříve naznačil, že restituce by se měly přepočítat.

„Ze čtyř nezávislých zdrojů jsme zjistili, že zatímco zákon uvádí 181 hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy, skutečné hodnoty jsou nižší. Je to 140 tisíc hektarů lesní půdy a 20 tisíc hektarů zemědělské a 10 tisíc hektarů drobné půdy," uvedli poslanci ODS kolem Tlustého.

Tyto údaje by znamenaly, že církve by měly získat namísto 83 miliard korun pouze 62 miliard korun. Tedy o 21 miliard korun méně, což by při dlouhodobém splácení, které stát plánuje na dvacet let s úrokem 4,85 procent, znamenalo rozdíl 66 miliard korun.

Na jednání komise dnes Tlustý navrhl nový postup vydávání. Církve by podle něj měly vždy požádat o vydání majetku. Stát by prověřil, zda ho vlastnily, posoudil a poté buď vydal nebo vyplatil náhradu.

„S tím by určitě souhlasila katolická církev. Ta by na tom vydělala. Ale neřeší to jiné problémy, například zabezpečení ostatních církví," oponoval předseda komise Jan Kasal (KSU-ČSL).

Jak se komise vyrovná s ostatními církvemi, které neměly po válce tolik majetku jako katolíci, se členové chtějí zabývat až poté, co vyřeší otázky vlastnictví a vydávání zabavených pozemků a budov.

 

Právě se děje

Další zprávy