Reformy míří po desítkách hodin obstrukcí na Hrad

Tereza Šídlová
7. 11. 2011 8:10
Skončit ale mohou i u Ústavního soudu, ČSSD chystá stížnost
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po šestidenním maratonu obstrukcí trvalo schválení vládních reforem, které se do sněmovny vrátily ze Senátu, jen necelou hodinu.

Balíku zdravotnických, důchodových i sociálních předloh tak schází už jen podpis prezidenta Václava Klause.

"Je to výsledek šestidenní politické bitvy. Bezprecedentní obstrukce, které český demokratický Parlament nepamatuje, byly naprosto nepřiměřené dané situaci," uvedl po jednání premiér Petr Nečas krátce po půlnoci. Poslanci se o reformy přeli dlouhých třicet sedm hodin.

Sociální demokraté ale ještě nepovažují nebývalé obstrukce za skončenou kapitolu domácího parlamentního dění.

"Nyní budeme analyzovat jak obsah přijatých zákonů, tak i procedury, jimiž byly prosazeny. Pokud dospějeme k závěru, že tu existují relevantní argumenty pro podání ústavní stížnosti, ať už z hlediska obsahu, nebo z hlediska procedury, tak stížnost podáme," uvedl po jednání sněmovny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kolik stály obstrukce

Opozice se ohrazuje proti sloučení rozpravy všech čtrnácti vládních předloh a zkrácení diskuse, k čemuž koalice přistoupila po druhé probdělé noci ve sněmovně.

Podle koalice zdržovací taktika opozice stála sněmovnu až miliony korun. "Denní provoz sněmovny stojí několik set tisíc korun. Nebylo nic uděláno a bylo vyplýtváno několik milionů," tvrdí předseda Věcí veřejných Radek John.

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zase balík reforem označil za obranu proti ekonomické krizi v Evropě. "Víme, že některé zákony jsou velice nepříjemné. Jsou nutné jako hořká medicína, ale jsou nepříjemné," dodal.

Změny důchodů i dávek

Opozice se obstrukcemi vzpírala například zavedení takzvaného druhého pilíře důchodové reformy, tedy doplňkového spoření na individuálních účtech u penzijních společností.

Domácí občerstvení během obstrukcí.
Domácí občerstvení během obstrukcí. | Foto: Ludvík Hradilek

Zdravotnické předlohy vyjímají některé léky z úhrad pojišťoven, posílí ale práva pacientů na informace, úctu i volbu lékaře. Prodlouží se také povinná doba příjezdu záchranářů k pacientovi z patnácti na dvacet minut.

Schválení reforem znamená i přísnější pravidla pro výplatu podpory v nezaměstnanosti.

Od příštího roku se také zvýší dolní sazba daně z přidané hodnoty na 14 procent.

Šéf nejsilnější opoziční strany Sobotka po jednání zopakoval, že pokud jeho strana příští volby vyhraje, reformy změkčí.

Chceme mluvit třikrát!

Nedělní jednání ve sněmovně provázela po rozhádaných nocích smířlivější atmosféra. Poslanci ČSSD oproti předchozím dnům zkrátili své proslovy i při těch příležitostech, kdy zástupci strany budou moct mluvit neomezeně.

Zároveň ale prodlužovali rozpravu námitkami, kterými se snažili do diskuse prosadit i potřetí. I když věděli, že jen co se přiblíží k řečnickému mikrofonu, utne je výstražné zvonění z pultu předsedající sněmovny. ČSSD tím ale také sbírala podklady pro svou případnou stížnost k Ústavnímu soudu.

Koalice po radikálních obstrukcích ze strany ČSSD přistoupila k řešení, které je i podle některých jejích zástupců "na hraně". Postup koalice podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zpochybnili také sněmovní právníci. Ale s tím dodatkem, že lze omezit práva poslanců, pokud obstrukce přesáhnou únosnou mez.

Premiér Petr Nečas věří, že ČSSD se svou případnou stížností neuspěje. "Jsem přesvědčený, že k této variantně nedojde," prohlásil Nečas. I Ústavní soud podle něj řekl, že je povinností opozice chovat se jako opozice konstruktivní.

ČSSD už ale letos v Brně uspěla, když zpochybnila průběh schvalování snížení státního příspěvku na stavební spoření. Ústavní soud shledal schvalování novely ve stavu legislativní nouze, který prosadila koalice, protiústavním.

 

Právě se děje

Další zprávy