Kam dala ČSSD poradce? říká nad řečněním politolog

Tereza Šídlová
6. 11. 2011 12:55
Opozice může u veřejnosti narazit kvůli plytkým projevům během obstrukcí ve sněmovně
Bohuslav Sobotka při obstrukcích.
Bohuslav Sobotka při obstrukcích. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Referáty staženými z internetu, recyklovanými proslovy kolegů i citacemi libanonské poezie drželi sociální demokraté v bdělosti poslance vládní koalici dvě noci během obstrukcí v Poslanecké sněmovně.

Právě na prázdnost projevů by ale opozice mohla podle politologa blízkého ČSSD Lukáše Jelínka doplatit u veřejnosti. Levicově orientovaný akademik přitom Lidovému domu mohutné obstrukce sám radil.

„Jsem zvědavý, jak se taktika obstrukcí projeví na voličských preferencích. Bude záležet, jestli budou vnímat formu parlamentní diskuse, nebo obsah té debaty," říká v rozhovoru s Aktuálně.cz politolog, který působí na Masarykově demokratické akademii, která je s Lidovým domem úzce svázaná.

Podle něj se měli zkrátka poslanci lépe připravit. Dobrou cestou by podle něj prý bylo například srovnání českých reforem s penzijními a daňovými systémy v okolních zemích.

„K tomu mají poslanci své expertní poradce, mají možnost obrátit se na Parlamentní institut. Takže to jednání mohlo být o něco přínosnější," uvedl Jelínek.

Opozici možná v obstrukcích oslabil fakt, že stínový ministr financí, ekonom Jan Mládek, není poslancem ani senátorem, a dlouhých nočních diskusí se tak nemohl účastnit.

Aktálně.cz: Jak hodnotíte nebývalé obstrukce, které v posledních dnech zažívala Poslanecká sněmovna?

Pokud je to za hranou, tak jen z toho pohledu, jak jsme se naučili zatím vnímat možnosti parlamentní demokracie a demokracie jako takové. Myslím si, že demokratické uspořádání umožňuje celou dlouhou škálu možných způsobů vyjádření názorů, ať už poslanců, nebo řadových občanů, které se doposud nevyužívaly, nebo jen v omezené míře.

Obstrukce jsem ČSSD poradil

A.cz: Nejsou obstrukce v režii ČSSD přece jen za hranou, jak říká vládní koalice? Například dlouhé noční projevy, které se ne vždy dotýkají reforem, nebo procedurální finty.

Nejsem obstrukcemi vůbec pohoršen, patří to k parlamentnímu životu. Druhá věc je jejich styl nebo úroveň a jak to oba soupeřící tábory prožívají. Sám jsem před časem, dřív než k obstrukcím ČSSD přistoupila, napsal v jednom článku, že pokud sociální demokraté myslí skutečně vážně to, co říkají svým voličům - tedy že reformy jsou nepřijatelné a že vážně poškodí soudržnost společnosti -, tak musí využít všechny možnosti, které legislativa skýtá v tom, aby uvedení v život těch reforem alespoň oddálila. Spíš mě překvapilo, že této možnosti nevyužila ČSSD dřív.

A.cz: Zmínil jste kvalitu těch obstrukčních projevů. Připravili se podle vás poslanci ČSSD dostatečně?

Občas zaznívaly hodně plytké projevy, nebo se předčítaly dokola stejné materiály, které si poslanci stáhli z internetu. To se možná dalo udělat líp a zajímavěji. Co by pro českou realitu bylo nejzajímavější, by bylo srovnání českých reforem a toho, jak jsou podobné věci upraveny v jinde v Evropě. K tomu mají poslanci své expertní poradce, mají možnost obrátit se na Parlamentní institut. Ale tady se postupuje podle zásady ,účel světí prostředky'.

A.cz: Samotné obstrukce jsou svým způsobem také marketingovou akcí. Jak se to může projevit na preferencích?

Politolog Lukáš Jelínek.
Politolog Lukáš Jelínek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bude záležet, jestli voliči budou vnímat formu parlamentní diskuse, nebo obsah té debaty. Kdyby se voliči rozhodovali tak, jak vyznívají průzkumy veřejného mínění, kdy nadpoloviční většina veřejnosti se staví proti reformám, tak by člověk očekával, že veřejné mínění toto chování opozice ocení. Ale samozřejmě víme, že to takto nefunguje, protože do konečného hodnocení vstupuje celá řada faktorů. Často i ty estetické, jak to vypadá, když se politici hádají, a přesto žádné výsledky nemají. Takže z tohoto hlediska si myslím, že ten výsledek nebude tak jednoznačný.

A.cz: Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přitom sám v minulosti ostře kritizoval obstrukce v režii ODS, přirovnával je k praktikám komunistů za Klementa Gottwalda.

Takhle to o sobě říkají politici pořád dokolečka, pokud se jim to zrovna hodí. Politici používají argumenty, které se jim zrovna v tom okamžiku hodí, a to si myslím, že jejich politické protivníky nějak nepřekvapí, ani nepohorší. Čím se ale lišíme od Evropy, je samotná úroveň politické debaty. Jak v Parlamentu, tak mimo Parlament. Zásadní rozštěpení na koalici a opozici bude podle mě ještě dlouho sužovat a ničit parlamentní systém. Ta úroveň debat je špatná, ať už je u moci levice, nebo pravice.

A.cz: Ještě k těm plytkým projevům, jak jste je sám nazval. Nechybí opozici při obstrukcích stínový protipól zdatného řečníka ministra financí Miroslava Kalouska?

Myslím, že ano. Včera jsem si toho všiml, že zatímco výhodou KSČM je, že tam má Jiřího Dolejše, který se ke státnímu rozpočtu vyjadřuje velmi pozorně, tak jediný sociální demokrat, který je schopný mu konkurovat, je Bohuslav Sobotka. Stínový minstr financí ve sněmovně schází.

 

 

Právě se děje

Další zprávy