Poslanci zatleskali konci obstrukcí, hlasuje se

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
6. 11. 2011 23:19
Ve sněmovně skončily proslovy opozice k reformním návrhům vrácených Senátem
Sněmovní obstrukce
Sněmovní obstrukce | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejmohutnější obstrukce v historii českého parlamentu, které stály zákonodárce šest dní, se přiblížily skončily.

V deset hodin večer skončila za potlesku rozprava, kterou opozice v posledních hodinách prodlužovala svými námitkami proti zkrácení diskuze, prosazenému koaliční poslanci.

Po hodinové pauze, kterou prosadil klub ODS krátce vystoupil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci hlasují celkem o čtrnácti předlohách, k nimž patří normy zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Rozhodnou také o změnách v zákoníku práce, sazbách daně z přidané hodnoty, úsporných sociálních opatřeních a také o vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů

Pozor, běžíme

Během pozdních odpoledních hodin byl ale ještě v nedělní sněmovně k vidění opakující se obrázek: vládní poslanci sprintující do jednacího sálu ze všech koutů sněmovny.

"Jděte raději stranou, nebo vás strhneme s sebou," varoval novináře houf poslanců ODS, kteří se během rozpravy zdržují ve svých kancelářích.

ČSSD totiž znovu během neděle natahovala čas. Tentokrát námitkami jednotlivých poslanců, že nemohou v rozpravě vystoupit potřetí. To jim znemožňují pravidla, která koalice odhlasovala v reakci na obstrukce opozice. Poslanci tak při každé námitce týkající se omezené možnosti diskutovat musí hlasovat.

Představitelé ČSSD se zároveň netají tím, že takto odmítnuté námitky jim mohu posloužit jako podklad pro stížnost k Ústavnímu soudu, kterou sociální demokraté kvůli průběhu jednání již avizovali.

ČSSD tak jen pozměnila taktiku: dříve vyvolávala hlasování o přerušení schůze, což byla prakticky také jen rozcvička pro koaliční poslance, protože ČSSD v tu chvíli ani neměla dost hlasů, aby to prosadila.

Koalice v záloze

Sněmovnu po skončení omezené rozpravy čeká ještě další zkouška avizovaného smířlivého přístupu ČSSD. Neomezenou možnost vystoupit budou totiž mít šéf socialistů Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Lubomír Zaorálek, který je znám svými obsáhlými projevy.

Jednání se také může v noci přerušit a odložit na pondělí. Nicméně šéfové poslaneckých klubů ODS i TOP 09 Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík Aktuálně.cz řekli, že přeložit hlasování  na další den koalice nechce. Zatím plánuje za každou cenu dojít dnes, případně v pondělí v ranních hodinách až k hlasování o navrácených reformách.

Koalice tak v neděli večer udržuje v pohotovosti většinu 101 poslanců.

„V případě, že po mnoha dnech a nocí dojde na hlasování o jednotlivých zákonech, naši poslanci jsou připraveni být velmi hbitě na místě," řekl poslanec Boris Šťastný (ODS). Podle něj se vládní „hlasy" pohybují v blízkosti sněmovny, pokud nejsou přímo v budově parlamentu.

Biblický text a ovzduší na severu

Nedělní ráno už zastihlo ochablou i opozici - oproti jiným dnům navrhovala jen jedinou změnu programu, a to informaci ministra životního prostředí o stavu ovzduší na severní Moravě.

"Můj návrh není obstrukční, vychází z aktuální situace," snažil se přesvědčit prořídlé lavice v sále sociální demokrat Ladislav Šincl.

A neváhal se ani inspirovat bibli.

"Protože je neděle, tak jsem se nad ránem inspiroval Biblí, kterou nám zde před několika dny předal předseda klubu TOP 09 pan poslanec Gazdík. V evangeliu svatého Tomáše v části 94 je uvedeno: `Ježíš pravil: Kdo hledá, najde, kdo klepe, bude mu otevřeno.` A proto klepu, klepu a klepu a snažím se vzbudit vaše svědomí," prohlásil poslanec Šincl.

"V té Bibli, kterou jsem vám dal, určitě nemůže být evangelium svatého Tomáše, neboť je to apokryfní evangelium a to v ekumenické bibli není," schytal to vzápětí od dárce bible Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové).

Gazdík vzápětí Šinclův návrh jménem všech tří koaličních klubů vetoval.

Proč nás hlídá policie?

Pak už začaly tradiční proslovy opozice. Sál byl poloprázdný.

V noci přemýšlel nad ovzduším
V noci přemýšlel nad ovzduším | Foto: ČSSD

Po určitou dobu se opozice dožadovala vysvětlení, proč je před sněmovnou více policistů než obvykle, předsedkyně sněmovny si vyžádala informaci kancléře a prohlásila, že to je opatření policie, na které ona nemá vliv. Opozice ji ale obvinila, že o asistenci policie požádala ona sama.

"Během dopoledne jsem dostala informaci, že ochrana budov dostala hlášení o nějakých dvou hlášených demonstracích. Zákon mluví o ochraně kolem sněmovny do sta metrů. V deset hodin to ale bylo odvoláno," vysvětlovala předsedkyně sněmovny. 

I opozice už připouští, že hlasování proběhne v neděli kolem páté odpoledne. Už několik posledních dnů nejednala sněmovna přes noc, ale skončila vždy krátce po půlnoci.

Po několika dnech jednacího maratonu už i koalice změnila taktiku. Po vzoru socialistů přešla i ona na systém směn, které se pravidelně střídají.

Za ODS jim velí Jan Bauer, Lenka Kohoutová a Jan Čechlovský, nicméně každá vládní strana musí v určitou dobu zajistit dostatečný počet lidí tak, aby v případě procesního hlasování bylo ve sněmovně k dispozici 67 hlasů. Další poslanci musí být v dosahu sněmovny v případě, kdyby došlo na hlasování přímo o zákonech.

"Museli jsme se jejich systému přizpůsobit," vysvětloval změnu přístupu jeden z právě střídajících občanských demokratů. Na otázku, proč začali se systematickým střídáním až po několika dnech, odvětil, že zprvu netušili, že obstrukce bude tak rozsáhlá.

Podobně se střídají i poslanci za TOP 09.

Pokud opozice nezmění taktiku a sněmovna skutečně přehlasuje Senát v neděli vpodvečer, budou mít poslanci v pondělí a v úterý volno. Ve středu se pak vrátí k mimořádné schůzi a budou hlasovat v konečném třetím čtení o několika zákonech, včetně daňové reformy.

O daňové reformě nejdříve ve středu

Poslanci, včetně těch vládních, k ní v rámci 2. čtení navrhli desítky úprav. O celé reformě se bude hlasovat nejdříve ve středu.

Reforma má zrušit superhrubou mzdu, zvýšit zdanění hazardu nebo také umožnit lidem přispívat na penzi rodičů.

Premiér Petr Nečas připustil roční odklad daňové reformy na leden 2014 s výjimkou nových pravidel zdanění hazardu, které by měly platit od příštího roku. Odložení, které navrhly VV, souvisí s nutností spustit o rok později jednotné inkasní místo, a to vhledem k vazbám na dosud neschválený nový občanský zákoník.

Předmětem úvah je podle premiéra i to, zda neposunout na rok 2014 i začátek důchodové reformy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy