Konec Melčáka v ČSSD: Vyloučen

Martina Macková
10. 2. 2007 12:30
Praha/Zlín - Jiří Paroubek si prosadil svou: Ústřední výkonný výbor zrušil členství Melčákovi. Přesně tak, jak mu včera doporučilo předsednictvo ČSSD.
Miloš Melčák přijíždí výtahem na zasedání UVV ČSSD
Miloš Melčák přijíždí výtahem na zasedání UVV ČSSD | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Ze 173 členů výboru bylo pro 132 členů, deset bylo proti," řekl Aktuálně.cz Jiří Ovčáček z tiskového oddělení strany.

Aby byl Melčák zbaven členství, musely s tím souhlasit tři pětiny ze všech členů výboru, tedy minimálně 104 straníků.

"Přiznám se, že jsem neočekával tak vysoké skóre," řekl novinářům předseda ČSSD Jiří Paroubek. Čekal prý, že bude proti vyloučení 25 až 30 lidí. Soudí, že si poslanec zřejmě členy výboru pohněval svým projevem, ve kterém hovořil o bolševizaci strany. "Miloš Melčák je někde jinde, to vidí dneska každý," dodal šéf ČSSD.

Proti dnešnímu rozhodnutí se Melčák ještě může odvolat - k delegátům březnového sjezdu strany. Jejich rozhodnutí o "odnětí členství" je už konečné.

Jeden ze zakladatelů novodobé strany ale musí průkazku odevzdat už dnes. Rozhodnutí výboru má totiž okamžitou platnost.

Podal jsem jim ruku a šel

"Nebudu spekulovat a předvídat," reagoval ještě včera Melčák na otázku Aktuálně.cz, zda se případně odvolá ke sjezdu. "Pokud ve straně zbylo trochu demokratického cítění, neudělají to."

Dnes po hlasování Aktuálně.cz řekl: "Utvrdilo mě to v jednom. A to, že se mandátu nevzdám."

Poslanec připustil, že si dnes vůbec není jistý, jestli se proti rozhodnutí odvolá. "Musím to promyslet, vyhodnotit si tu diskusi," řekl Aktuálně.cz.

Ve svém projevu k výboru mluvil o problémech, se kterými se uvnitř strana potýká. "Možná jsem to špatně vysvětlil, možná jen chtěli vyhovět vedení. A podpořit Jiřího Paroubka. Strana se vydala cestou manifestačního obrození," uvedl pro Aktuálně.cz Melčák.

Právě Jiří Paroubek jde obhajovat svůj post šéfa strany na březnový sjezd s drtivou podporou všech krajských organizací.

"Podal jsem ruku Paroubkovi, Škromachovi, Petru Víchovi a šel jsem. Mám z toho vnitřně dobrý pocit, necítím se vinen," dodal.

Paroubek: Je to nevyhnutelné

"Lidé se na to dívají jako na věc, která je nevyhnutelná," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek včera po zasedání předsednictva, které výboru doporučilo, jak hlasovat.

Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek

Miloš Melčák je jedním ze dvou tzv. přeběhlíků - poslanců, kteří vystoupili z poslaneckého klubu ČSSD a umožnili vznik vlády politických konkurentů.

Jiří Paroubek poté důrazně žádal, aby Melčák přestal být sociálním demokratem. Poprvé to nevyšlo: Revoltujícího poslance odmítli vyškrtnout z partaje straníci ze Zlína.

Melčák "přežil", Paroubek se nevzdává ČTĚTE ZDE

Melčák má odejít i přesto, že v Poslanecké sněmovně dosud hlasuje i přes odchod z klubu shodně s ČSSD.

Sociální demokraté i Melčák již dříve oznámili, že na sebe podají žaloby.

Melčák se navíc musel ve sněmovně přesadit na žádost ČSSD mimo jejich zákonodárce a také byl nucen opustit kancelář, kterou sdílel s exministrem kultury Vítězslavem Jandákem.

 

Právě se děje

Další zprávy