Rath a lidovci chtějí použít spící miliardy pojišťoven

Martina Macková a Petr Holub
24. 5. 2008 0:00
Peníze by se hodily při reformách
Šéf zdravotního výboru a exministr David Rath
Šéf zdravotního výboru a exministr David Rath | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Exministr zdravotnictví David Rath a lidovecký poslanec Ludvík Hovorka mají vlastní plán, jak naložit s penězi, které by jinak mohly být vítanou rezervou pro reformní plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Ve zdravotním výboru sněmovny poslanci navrhli, aby část sumy, již mají v rezervě na účtech zdravotní pojišťovny, dostali lékaři a nemocnice.

I kdyby jejich návrh odhlasovala sněmovna, bude nakonec záležet na ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, zda se podle tohoto návrhu zařídí. Poslance, kteří budou na podzim schvalovat jeho reformu, poslechnout může, ale nemusí.

Z pohledu ministerstva je ze zmíněné rezervy možné hradit náklady připravované zdravotnické reformy. Část budou potřebovat pojišťovny na svou transformaci, část chce ministr vyplatit občanům počátkem roku 2010 na nově zřizované osobní účty.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte o tomto plánu více:
Zpráva: Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc korun na zdraví
Analýza: Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc, má na dvojnásobek

Mohou se hodit i proto, že vláda chce v příštích letech dál omezovat své příspěvky za státní pojištěnce.

Inflace jako důvod

Zdravotní výbor chce zvýšit platby pojišťoven zdravotníkům o dvanáct procent proti minulému roku. Návrh podpořili poslanci ČSSD, KSČM a lidovci.

Pojišťovny měly koncem roku 2007 na účtech 27 miliard korun, letos by rezerva měla podle odhadu ministerstva zdravotnictví vyrůst nejméně o dalších sedm miliard. 

Co se nezdá Rathovi

David Rath kromě zmíněho plánu také navrhl, aby pojišťovny své pojistné plány na letošní rok úplně přepracovaly.

Dosavadní verze pojistných plánů se lidovcům ani ČSSD nelíbí právě proto, že ambulancím a nemocnicím přidává rozdílné částky.

Plány pojišťoven zatím počítají s tím, že se úhrady praktickým lékařům zvýší o 12 procent, odborným specialistům o 8 procent, nemocnicím ale už o polovinu méně - o 4 procenta, a léčebny dlouhodobě nemocných získají navíc dokonce jen procento.

"Tak velké rozdíly tady ještě mezi součástmi zdravotní soustavy nebyly. Nemá to logiku," řekl poslanec Rath.

Exministrovi se nelíbí, že zvýšení dotace nemocnicím ani nevyrovná inflaci, která se letos odhaduje nad šesti procenty.

"Pojišťovny souhlasily s větším navýšením pro lůžka, nakonec je to ale úplně jinak. Nebude žádná motivace přesouvat pacienta z akutních lůžek na ošetřovatelská. Nevidím důvod, proč by se z účtů pojišťoven, kde jsou peníze, neměly platby navýšit," řekl poslanec Hovorka.

Pomohou poplatky

Zástupci ministerstva zdravotnictví doporučení zatím odmítají.

"Když se připočtou regulační poplatky, nárůst příjmů v nemocnicích inflaci pokryje. U praktiků je zájmem zvýšit atraktivitu, protože jejich věkový průměr naznačuje, že v budoucnu tato profese bude chybět," vysvětlil dosavadní strategii pojišťoven náměstek Pavel Hroboň. 
 
"Má být především zaplacena zdravotní péče, zájmem není plošně zvyšovat všem příjmy," dodal.

Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

Také pojišťovny nechtějí své plány měnit.

"Neměli bychom být pouze jakýmisi přerozdělovárnami peněz. Měl by se brát ohled především na pojištěnce a kvalitu péče," popsal postup pojišťoven prezident jejich sdružení Vladimír Kothera. Uvedl, v čem se zvýšily nároky na praktické lékaře: "Za navýšení musí nabídnout, že se budou dál vzdělávat, širší ordinační hodiny, hospodárnost předepisovaných léků a minimální standardy péče."

Pojišťovnám se přitom vyplácí, i když peníze leží jen na bankovních účtech. Z jejich úroků mohou podle zákona financovat preventivní programy, například platit ozdravné zájezdy k moři. Mohou tak lovit nové pojištěnce.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Duel blogerů: Je Julínkova reforma tunelem pojišťoven? Petr Holub versus Václav Hořejší
 

Právě se děje

Další zprávy