Lidovci: Privatizaci pojišťoven nechceme. Neustoupíme

Kateřina Eliášová
8. 4. 2008 17:05
Koalici dnes čeká klíčové jednání o zdravotnictví
Politici přicházejí na schůzku koaličních expertů ke zdravotnictví. V popředí ministr Julínek.
Politici přicházejí na schůzku koaličních expertů ke zdravotnictví. V popředí ministr Julínek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci pilují strategii před dnešním klíčovým koaličním jednáním. Tématem dne je zdravotnictví, odpoledne se sejde koaliční komise a poté koaliční špičky.

Lidovci mají s Julínkovou reformou čtyři základní problémy, ten nejpalčivější je transformace pojišťoven na akciové společnosti. A tady rozhodně nechtějí ministrovi Julínkovi ustoupit.

"Pro nás je privatizace pojištoven problém, protože k té jsme se samozřejmě nikdy nezavázali. Pro nás je nepřijatelné, že by ty pojišťovny hospodařily s veřejným zdravotním pojištěním," řekl před jednáním poslaneckého klubu KDU-ČSL předseda strany Jiří Čunek.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Julínek dál tají plán, jak privatizovat pojišťovny

Podle Čunka na to není stát dosud připraven. Lidovci se bojí toho, že by peníze z veřejného pojištění spravovali soukromníci, tedy v případě zdravotních pojišťoven jejich zakladatelé, kteří by je mohli z pojišťoven vyvést.

O reformě zdravotnictví bude už ve středu jednat vláda.

Co bude s penězi z pojištění

Peníze by pak podle jejich obav nemusely jít na léčení pacientů. Lidovci chtějí také jasnou definici toho, na jakou péči bude mít pacient ze zákona nárok. A problém mají i s řízenou péčí.

"Řízená péče bude znamenat omezení péče pro pacienty, nebudou si moci svobodně volit lékaře, ale budou muset jít do konkrétní nemocnice nebo ke konkrétnímu lékaři nebo mu budou předepisovány konkrétní léky, které stanoví pojišťovna. Výdaje na zdravotnictví porostou, protože dojde k deregulaci cen a k odčerpávání peněz na dividendy pro akciové společnosti a bonusy pojištěnců," popsal Aktuálně.cz poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka své obavy z důsledků Julínkovy reformy.

Čtěte více: Hovorka online: Julínkova reforma ohrožuje pacienty

Pět zelených podmínek

S Julínkovou reformou mají problém i zelení. Ti v sobotu na republikové radě přijali usnesení, ve kterém rovněž z privatizací zdravotních pojištoven nesouhlasí.

Požadují, aby byl vypracován a předložen zákon o neziskových organizacích, které by byly alternativou pro akciové společnosti.

Čtěte více: Julínkovy zákony: Malé koaliční strany navrhují odklad

A další podmínky? Jasná definice toho, na co má pacient za své peníze nárok, garanci kvality poskytované péče nebo zpřísnění kontroly hospodaření pojišťoven.

"Budeme také požadovat, aby přerozdělování zisků ve prospěch pojištěnců - tedy 85 procent pro pojištěnce a 15 pro pojišťovny, bylo garantované nejen na pět let, ale neomezeně," řekla Aktuálně.cz zelená ministryně Džamila Stehlíková.

Co s fakultními nemocnicemi?

Asi nejvíc se budou prát zelení o fakultní nemocnice. S ministrem Tomášem Julínkem se například podařilo vyjednat, že vznikne funkce akademického ředitele, který by měl prosazovat zájmy univerzity na nemocniční půdě.

Zelená poslankyně Olga Zubová přichází na expertní schůzku
Zelená poslankyně Olga Zubová přichází na expertní schůzku | Foto: Ludvík Hradilek

"My ale nadále jednáme o tom, jak zpřesnit fungování univerzity a státu na půdě nemocnice, v tom zatím nemáme jasno," potvrdil ministr školství Ondřej Liška.

Dosud navrhovaný akciový podíl je 34 procent pro univerzitu a zbytek pro stát.

"Univerzity vyjadřují obavy z toho, že jim tento menšinový podíl neumožní nemocnice řídit. Na druhou stranu je třeba říct, že ty nemocnice nebudou patřit univerzitám, stát jim je nevěnuje, budou nadále státní, ale univerzity budou moct za průhlednějších podmínek než dosud na nich vykonávat výukovou a vzdělávací činnost," upřesnil Liška.

Ministr školství připomněl, že se s kolegou Julínkem ještě nedohodl na tom, že nemocnice mají být i v podobě akciových společností neziskové: "My chceme, aby veškerý zisk byl reinvestován do akciové společně na výzkum, léčbu, nebo vzdělávání."

 

Právě se děje

Další zprávy