Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc korun na zdraví

Petr Holub
8. 4. 2008 9:42
Jde o peníze z privatizace pojišťoven
Přišel jsem si pro deset tisíc... Ilustrační snímek
Přišel jsem si pro deset tisíc... Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek pokročil s vysvětlováním, co se stane, pokud projdou jeho plány na privatizaci zdravotních pojišťoven.

V nadsázce připustil, že půjde o tunel. Ihned však dodal: "Tunel, který odvede peníze do rukou občanů."

Právě lidé podle něj ve vlastních peněženkách pocítí výdělek, který privatizace přinese. "Bude to poprvé, kdy je výnos privatizace konkrétním příjmem občanů," zdůraznil.

Ministrův ekonomický náměstek Marek Šnajdr upřesnil, že očekává zisk v řádu 20 až 25 miliard korun.

Z privatizace a přebytků pojišťoven

Polovina dvacetimiliardové částky se získá z prodeje osmi zdravotních pojišťoven, které dnes spravují peníze téměř 40 procent občanů. Zbytek bude z přebytků, které se shromáždí na účtech všech devíti pojišťoven včetně VZP koncem letošního roku.

"Jsou to jen předběžné výpočty, ale čtyřčlenná rodina by měla dostat deset tisíc korun," odhadl Šnajdr.

Peníze nebudou volně k dispozici. Občané si je budou moci od ledna 2010 vyzvednout ze speciálních účtů na úhradu zdravotnických poplatků, případně z nich platit zdravotní připojištění. "Tím by se mohl rozhýbat trh s připojištěním," míní Šnajdr.

Pojišťovny se topí v penězích

Šnajdrovy odhady jsou přitom opatrné. Svědčí o tom nejnovější údaje ministerstva zdravotnictví o hospodaření zdravotních pojišťoven.

Loni dosáhly rekordních přebytků, když vybraly 203 miliard korun, za léčení a za svůj provoz však vydaly jen 186 miliard. Přebytek 17 miliard zvýšil celkové finanční rezervy systému na 26 miliard.

O finančním zdraví pojišťoven svědčí i údaj, že na účtech měly koncem roku přes 40 miliard. Částka je tak vysoká, protože obsahuje platby nemocnicím a lékařům, které pojišťovny ještě nestihly odeslat.

Může být i dvojnásobek

Od částky 26 miliard se odvíjí Šnajdrův výpočet. Ministr zdravotnictví zamýšlí ponechat pojišťovnám i po privatizaci rezervní fondy, které by pokryly čtrnáct dnů nebo měsíc léčení jejich klientů. Konkrétně na měsíc by stačilo 16-17 miliard korun. Po odečtení této částky by tedy stát získal deset miliard pro občany.

Rozdělit by ovšem bylo možné větší částku. Mohla by být vyšší o osm miliard, pokud by stát pojišťovnám ponechal jen čtrnáctidenní rezervu.

O dalších devět miliard se přebytek pojišťoven zvýší po letošním roce. "Při pokračujícím příznivém trendu růstu příjmů je aktuální odhad dosažitelného salda příjmů a výdajů za rok 2008 na úrovni 8,9 miliard korun," stojí ve zprávě ministerstva zdravotnictví.
V takovém případě by mohl ministr Julínek v roce 2010 přidělit každé rodině až dvacet tisíc korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy