Ptejte se Topolánka, vyzývá sdružení. Odpověď nečekejte

Jakub Antoš
31. 10. 2007 10:40
Sdružení eStat otevírá na webu virtuální dveře Topolánkovy pracovny

Praha - Už téměř rok existuje portál panepremiere.cz, jehož prostřednictvím může kdokoliv položit otázku ministerskému předsedovi Mirku Topolánkovi. Odpověď premiéra můžete podle návodu čekat do třiceti dnů. V posledním čtvrt roce ale Topolánek polevil, nejčerstvější odpověď je z 10. srpna.

Podle sdružení eStat, které projekt spustilo, premiér spolupráci neukončil. Proč už tři měsíce neodpovídá, ale jeho zástupce Ivo Brokeš neví a odkazuje na Úřad vlády. "Já myslím, že to běží, že tam ty otázky pokládají," reagoval na dotaz ohledně účasti premiéra na projektu ředitel tiskového odboru Martin Schmarz.

Zástupce projektu: 10. srpen je proklatě dávno

Projekt nicméně předpokládá účast i druhé strany, v tomto případě Mirka Topolánka, tedy že otázku bude následovat odpověď. A účast premiéra Topolánka je dobrovolná, takže sdružení eStat nemá možnost odpověď urgovat.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

"Tak daleko my do toho vlastního vyřizování nevstupujeme. Ve chvíli, kdy se k dotazu přidá dostatečný počet tazatelů, my ho odešleme panu premiérovi, který by na něj měl odpovědět ve stanovené lhůtě. On na začátku slíbil, že bude dodržovat ty lhůty a myslím, že se to snažil v průběhu i dodržovat," říká Brokeš.

Brokeš se ale podivuje nad tím, že od poslední odpovědi už uplynulo jedenáct týdnů. "Abychom kontrolovali termín, kdy si to pan premiér vyřizuje...na to nemáme právo ani kompetence. Spíš bychom uvítali, kdyby si odpovědní lidé na Úřadu vlády ten termín na odpověď pohlídali. 10. srpen je proklatě daleko," myslí si.

Službu panepremiere.cz spustilo v listopadu minulého roku občanské sdružení eStat.cz. Sdružení se soustřeďuje na vyhodnocování fungování státní správy a navrhuje opatření, která mají státní správu zefektivnit. Od 19. listopadu stihl Mirek Topolánek zodpovědět 104 dotazů on-line veřejnosti.

Ptejte se premiéra, odpoví úředník

Naposledy se musel Topolánek vypořádat s rozhořčeným dotazem Václava Procházky z Pardubic. Ten se domáhá sociálních dávek pro sebe a své děti. V dotazu pro premiéra si stěžuje na byrokratickou zvůli pracovníků Úřadu městského obvodu Pardubice V. "Kdy Česká republika konečně ochrání jednou pro vždy má ´zaručená´ práva," ptá se Procházka.

Tazateli nezbylo než se spokojit s prostým výčtem opravných možností, jichž se může domáhat u soudu.

"Revize postupů a rozhodování správních orgánů, kterým je vytýkána nezákonnost lze dosáhnout zejména za použití řádných a mimořádných opravných prostředků, ochrany práv se můžete domáhat také ve správním soudnictví," stojí mimo jiné v odpovědi z 10. srpna, pod kterou je podepsaný Mirek Topolánek.

Stejně jako u valné většiny z premiérových odpovědí, je i u této pravděpodobné - zejména s ohledem na styl autora - že ji nepsal sám, ale někdo z úřednického aparátu kabinetu premiéra.

"Pokud ta odpověď vyžaduje součinnost ministerstev, tak si myslím, že ji připravuje úředník na Úřadu vlády a dává ji premiérovi k nahlédnutí. Pokud jsou ty otázky charakteru více "na tělo", tak si myslím, že on do toho vstupuje a také si myslím, že je to na těch odpovědích znát," vysvětluje Brokeš z eStatu.

 

Právě se děje

Další zprávy