Ptali jste se delegátů ODS, tady jsou odpovědi

mp, job
24. 11. 2007 18:36
Pavel Bém a Petr Zimmerman odpovídají čtenářům A.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poplatky u lékaře, špatná komunikace mezi kraji a vládou či americký radar. To jsou témata, která v souvislosti s víkendovým kongresem ODS nejvíce zajímala vás - čtenáře Aktuálně.cz.

Požádali jsme proto dva z delegátů, pražského primátora Pavla Béma a plzeňského hejtmana Petra Zimmermana, aby se alespoň na některé z otázek, které jste posílali během soboty, pokusili odpovědět.

Nejprve nabízíme odpovědi PETRA ZIMMERMANA:

Opravdu věříte, že je Česká republika připravena na americký systém zdravotnictví? Jste přesvědčen o tom, že tvorba zisku při péči o nemocné je základem péče o nemocné?

O tvorbu amerického systému se v žádném případě nejedná. Poplatky u lékaře a v nemocnicích jsou obvyklé prakticky v celé Evropě. I ve Švédsku, kde od války vládla převážně sociální demokracie, platí při vstupu do ordinace regulační poplatek i důchodci. Žádná organizace, ani nemocnice - ať už státní či nestátní - nemůže trvale vyrábět dluhy, které pak platí daňový poplatníci.

Ve smlouvě s voliči jste se nezmiňovali o tom, že budete rušit nemocnice. Pan Julínek postupuje jako komunistický tajemník, jehož kroky nejsou schváleny ani voliči (dokonce ani voliči ODS), ani vládou, ani parlamentem. Jeho cíl je také komunistický, protože vytvoří několik málo velkých monopolních molochů, které budou mít na určitém území monopol na léčení. Statisticky úspěšnosti léčení nejsou argumentem pro konkurenci, protože při běžné nemoci se nepůjdete léčit 200 km od domova.

Petr Zimmerman
Petr Zimmerman | Foto: ods.cz

Jakákoliv změna ve zdravotnictví - a to zejména pražském - naráží vždy na silný odpor. Praha jako milionové město s pěti fakultními nemocnicemi je světovou raritou. Souhlasím ale s tím, že například slučování ústavů či institucí je třeba řádně vysvětlit a předjednat tak, aby nezanikly sehrané zdravotnické týmy.

Proč má být radar Spojených států umístěn v ČR v hustě zalidněné oblasti, ani ne sto kilometrů od hlavního města země? Stávající podobné systémy na Aljašce a v Kalifornii jsou v nezalidněných oblastech!

Jsem pro radar. Je to pro mě otázka bezpečnosti a geopolitické stability a postavení České republiky v rámci NATO a transatlantického spojenectví s USA. Nepopírám ovšem, že dle mého názoru bylo možno najít i lokalitu vzdálenější od nejbližších obcí - česká armáda má pět velikých vojenských prostorů, kde mohl stát tak, aby nebudil takové obavy obyvatel v okolí.

Poslední dobou výrazně skřípe komunikace mezi kraji a vedením strany. Proč?

Hejtmani jsou velmi loajální k vedení ODS, ale tato loajalita musí být oboustranná - to znamená, jak loajalita odsdola nahoru, tak odshora dolů. Jestliže se připravují zákony, které se zásadním způsobem dotýkají krajů nebo měst a obcí, a najednou se jim objeví na stole v paragrafované znění, tak to není ukázka dobré komunikace uvnitř ODS.

Co lze udělat proto, aby spolupráce mezi regionálními politiky a vaším vedením fungovala lépe?

Přimlouval bych se za čtvrtletní schůzky vedení strany s hejtmany či starosty velkých měst tak, aby se v ODS propojila úroveň vládní s krajskou a komunální. Bez ohledu na to, jestli jsme ve vládě nebo máme většinu krajů, by spolu měly tyto úrovně více komunikovat. Otevřeně si říct, co koho trápí, abychom mohli naší káru táhnout dál a neposílali si vzkazy přes noviny.

Proč se musí voliči dozvídat každý den, co který uličník z ODS zase provedl? Proč politici ODS trpí nedostatkem pokory?

Jsem přesvědčen, že stěžovat si na média je něco jako stěžovat si na zrcadlo. I když i velké zrcadlo může být někdy trochu křivé.

A zde odpovídá na další dotazy PAVEL BÉM:

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Co hodláte udělat se situací na Praze 5? Je pravda, že jste to vy, kdo drží u moci nechvalně proslulého starostu Prahy 5 Milana Jančíka? Můžete nějak komentovat současné projednáváni situace v ODS Praha 5 u soudu?

Asi Vás budu muset zklamat situace v ODS na Praze 5 je naším bolavým místem, ale jako pražský primátor a nově jako předseda pražského regionálního sdružení ODS si nedovolím zasahovat do politické situace v jednotlivých městských částech. Jsme demokratickou stranou a tak musíme ctít jak presumpci neviny, tak rozhodování voličů a členů ODS. Ze stávající situace nejsem nadšený, ale kromě intenzivní komunikace s tamní
ODS nemohu dělat vůbec nic. Stavět se do role samozvaného soudce mi opravdu nepřísluší.

Kdo dal panu Topolánkovi zmocnění akceptovat nově učesanou EÚstavu? Jeho argumenty o menšině, o tom, že udělal, co mohl, nelze reflektovat. To není argument, to je bohapustá výmluva. Proč nedovolíte, abychom všichni hlasovali v referendu o evropské smlouvě? Třeba ji taky odmítneme, evropských zásahů už bylo dost!

Já s Vámi do jisté míry souhlasím, protože evropská ústava je i ve své nové formě velmi problematický dokument. Je to náš krok směrem rozpuštění naší české kostky cukru v evropské kávě a to mi není příliš po chuti. Snad Vás ale potěším tím, že budu podporovat to, abychom o tomto zásadním dokumentu rozhodovali v celonárodním referendu.

Chtěl bych vědět, proč se snažíte Topolánkovy nálady, arogantní vystupování a nevhodné chování na veřejnosti stále tolerovat. Vy nevidíte jak vám odcházejí voliči? Třeba pan Nečas v televizi, jak vysvětloval lyžovačku v Alpách, to bylo k popukání. O tom prý rozhoduje ochranka a policie kde letadlo přistane. Ono je ale toho daleko více proč ztrácíte voliče.

Je mi cizí komentovat osobní události či chování mých kolegů a tak mi dovolte se toho zdržet i tentokrát. Na jedné straně s Vámi souhlasím, na druhé straně ale z vlastní zkušenosti s virtuálními mediálními kolotoči musím upozornit, že mnohdy je opravdu těžké s českými médii vyjít a bohorovně reagovat na mediální pokrytí různých událostí, které mnohdy připomíná pečlivě připravené politické kampaně.

Vláda nemá dva ministry, další jsou neschopní. Máte dost odvahy na ministerskou rošádu?

Tento dotaz by měl směřovat na naše koaliční partnery, kteří dle mého názoru zatím personálně zcela nezvládli svoji účast ve vládní koalici. Osobně jsem přesvědčen, že pokud se oba personální problémy co nejdříve nevyřeší, bude nutné vyvolat koaliční jednání a naše partnery "popohnat".

Proč se musí voliči dozvídat každý den, co který uličník z ODS zase provedl? Proč politici ODS trpí nedostatkem pokory? Nedostatek pokory mění trasy éroplánů, nedostatek pokory dělá z parlamentu dějiště rodinných peripetií Mirka Topolánka.

Pokora je hodnota, kterou v sobě buď máme, nebo ne. Slušelo by nám jí více. Dopřeji si komfort nekomentovat osobní záležitosti mých kolegů.

Pane Béme, v souvislosti s Vaším případem ohledně výše nájmu by mě zajímalo, jestli se ODS zabývá stavem jaký je v našich mediích a jestli se hledá způsob jak reagovat. Dohodnout se, třeba i s politiky ostatních stran a neseriozní novináře, u kterých by se našla shoda, ignorovat, atd. Děkuji.

Česká média jsou fenoménem, kterým se v poslední době zabývám opravdu velmi často. Ostatně jsem mu tak trochu věnoval i svůj kongresový projev.  Je mi cizí jakákoliv snaha omezovat svobodu slova a nemyslím si, že by úroveň české mediální sféry byla legislativní problémem.  Jde o problém kulturní a morální. A ten může vyřešit jen dlouhodobá a systematická snaha a trpělivost.

 

Právě se děje

Další zprávy