Na kongresu ODS to místy hodně jiskřilo

Michal Pavec, Vanda Králová
24. 11. 2007 18:43
Ukázaly se třecí plochy, bolavá místa i nezhojené rány
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha -  Nevolební kongres ODS se přehoupl do své druhé části - promluvili straničtí ministři. Sálem zněla klidnější slova než dopoledne, kdy čelní představitelé strany nejen chválili, ale i kárali - nelíbila se jim hlavně komunikace mezi ústředím a regiony.

Nyní probíhá politická diskuse a padají návrhy  pro závěrečné usnesení, o němž by se mělo hlasovat po osmé hodině. Na devátou hodinu je nahlášena tisková konference.

Klaus, Topolánek, Bém

Kongres zahájil prezident Václav Klaus, který mluvil jen několik minut a poměrně neutrálně. Mirek Topolánek naopak emotivně okomentoval řadu politických témat.

Ukázal Kongresu 122 podepsaných listin od zákonodárců ODS, kteří se tak zavázali k podpoře Václava Klause jako kandidáta strany na Hrad a demonstroval tak jednotu občanských demokratů. Jmenovitě pochválil i členy svého kabinetu.

Očekávaný kritický tón nasadil první místopředseda ODS Pavel Bém, který v horolezecké terminologii přirovnal současnou siuaci ve straně k "druhému výškovému táboru", kde se jí zatím špatně dýchá.

Diskuse o domácí politice oživily i projevy významných zahraničních hostů. V sále pražského Žofína promluvil předseda britských konzervativců David Cameron a významný kubánský disident Pedro Fuentes Cid.

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Sledovali jsme pro vás průběh kongresu ON-LINE:

16:45 - Stranický rebel Vlastimil Tlustý v diskusi předčítal ze Smlouvy s občany, kterou na loňském kongresu podepsal předseda Mirek Topolánek, a z programového prohlášení vlády z ledna 2007. Body rozdělil na "úspěch, kterých jsme již dosáhli" a "úspěchy, které máme ještě před sebou".

"Více je ovšem těch, které máme teprve před sebou," kritizoval Tlustý dosavadní činnost vlády. Podle něj vláda neplní dostatečně svoje prohlášení a ani její reformy nejsou dostatečné.

16:20 -  V poloprázdném sále začala politická diskuse. Někteří delegáti poslouchají pozorně, dokonce si píší poznámky. Další čtou noviny nebo smsky. Ani potlesk, který provází některé projevy, už není tak bouřlivý jako na začátku kongresu. V první řadě sedí osamocený Petr Nečas, ostatní ministři a vedení strany diskutuje v předsálí.

15:52 - Ostře za zpřísnění vyvlastňovacího zákona se ve svém projevu postavil ministr dopravy Aleš Řebíček. Chce, aby stát mohl stavět na pozemcích, jakmile se rozhodne o jejich vyvlastnění. Lidé podle něj mohou se státem vyjednávat dál o ceně svého pozemku - ale v té chvíli už se na něm bude nejspíš stavět.

"A nechť se majitel o cenu vyvlastněného majetku soudí, jak dlouho chce. Čím déle to bude odkládat, tím později prostředky dostane," vzkázal Řebíček majitelům pozemků.

15:35 - Odpolední proslovy ministrů za ODS jsou mnohem klidnější než emotivní projevy dopolední části, kdy si zejména vláda vyslechla řadu kritických slov. K mikrofonu po Petru Nečasovi zatím dorazil ještě Ivan Langer, Tomáš Julínek, Martin Říman a Petr Gandalovič.

Posledně jmenovaný připravil návštěvníkům sjezdu i překvapení, když mezi ně začal distribuovat lahve vína - jak jinak než modrého portugalu.

15:08 - Důchodová a sociální reforma - to jsou dva hlavní body, o kterých mluvil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. První etapa důchodové reformy je již sepsána v úplném znění a v současnosti se jedná o konsensu, který by fungoval nejenom do konce funkčního období této vlády, ale i nadále.

Reforma se má dotknout důchodového připojištění, k němuž chce vláda občany motivovat. Dále by se také měl změnit systém přiznávání invalidních důchodů, protože je to jedna z nejvíce rostoucích položek v důchodovém rozpočtu.

14:55 - Izolovanost médií od delegátů a jednacího sálu dokládá i tato příhoda. Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera v prostoru toalet (jediném místě v budově, kde se mohou politici a žurnalisté oficiálně potkat) prohlásil: "Tak kdepak máme ty novináře? Tady? Ty jsou ale odřízlí!"

14:40 - Přestávka skončila a odpočatí politici znovu okupují řečnický pult. Na programu jsou projevy ministrů za ODS, kteří představují, co se jim podařilo, a co by rádi dokázali v budoucnu. "Po deseti letech máme vliv na správu věcí veřejných a pokusíme se dokázat, že vládní rok nebyl promarněný," započal ministerský blok předseda vlády Topolánek.

Na plátně za premiérem běžela prezentace bilancující dosavadní úspěchy vlády. Topolánek hovořil i prioritách vlády - úspěšné důchodové a zdravotní reformě. Kabinet bude prosazovat i sněmovnou zamítnutý zákon o rozpočtovém určení pro kraje. Právě neprosazení této normy vládě vyčítali krajští hejtmani.

13:20 - Vedle Žofína vyrostl vyhřívaný stan, ve kterém byl delegátům sjezdu servírován oběd. Na výběr bylo kuře na šalvěji s rýží nebo vepřový steak s hořčičnou omáčkou a opečené brambory. Účastníci kongresu odděleně nejenom stolovali, ale nikdo bez visačky "delegát" nebyl vpuštěn do jednacího sálu. Jediná možnost, kde je delegáty možné potkat tváří v tvář, je cestou na WC, které jsou pro novináře i politiky společné.

12:40 - Kongres ODS zhruba na hodinu a půl utichl, delegáti a hosté mají přestávku na oběd. Ještě před ní ale dostali prostor u řečnického pultu i zahraniční hosté - předseda britských konzervativců David Cameron, kubánský disident Pedro Fuentes Cid a z videozáznamu i nový polský premiér Donald Tusk.

"Můžeme se cítit hrdí, když naši přátelé uspějí," pozdravil české kolegy konzervativec Cameron. Spolu s dlouhým potleskem se dočkal i daru od Mirka Topolánka - zarámované korespondence mezi prezidentem Edvardem Benešem a předsedou tehdejší konzervativní strany, který na protest proti uzavření Mnichovské dohody odstoupil.

Kubánský disident a předseda hnutí Presidio Politico Cubano Pedro Fuentes Cid uvedl, že Kubánci mají příležitost se v Čechách učit, jak bojovat s komunismem. Upozornil ale, aby Češi nezapomínali na minulost, hovořil "o rudém moru".

12:22 - Ke stranickému publiku znějí zdravice hostů: promluvila předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová a předsedové koaličních partnerů ODS: Jiří Čunek a Martin Bursík.

Projevy obou politiků provázely komplikace. Jiří Čunek se během projevu rozkašlal, zachránila ho až přinesená sklenice vody. Martinu Bursíkovi zase neustále padal mikrofon.

12:05 - "Kongres je poněkud živější než může být  řečníkům milé," napomenul hlučící straníky moderátor kongresu, europoslanec Jan Zahradil.  A poprosil je alespoň o elementární slušnost.

11:50 - Komunikace v rámci strany je společným jmenovatelem prakticky všech projevů. "Musíme být vzájemně empatičtí - od starosty malého městečka až k předsedovi strany," zdůraznil přededa Senátu Přemysl Sobotka. Ministři podle něj musejí více uvažovat o problémech hejtmanů. I od nich ale žádá pochopení.

11:45 - Pro místopředsedu strany Gandaloviče je klíčové regionální zakotvení ODS. Za obrovskou výhodu považuje zastoupení strany na všech úrovních komunální, krajské i vládní. To by mělo zajistit lepší prosazování zájmů krajů a obcí a ovlivnění rozpočtového určení daní pro obce.

11:35 - Další z místopředsedů Ivan Langer odmítl řečnický pultík a s mikroportem zvolil více šoumenský rétorický projev. Na rozdíl od umírněného projevu Petra Nečase vsadil na výraznou gestikulaci a emoce.

"Chceme-li strhnout voliče, musíme dát najevo sílu a ukázat odvážné srdce," apeloval z potemnělého pódia Langer. "A nebojme se, když vyhrajeme, se bouchnout do toho srdce!"

11:10 - Místopředseda Petr Bendl vyzdvihl nepřijatelnost spolupráce s komunisty na jakékoliv úrovni. Následující volební rok považuje pro ODS za extrémně složitý, především v krajských a senátních volbách. Dále je třeba posilovat regionální úroveň, která je podle něj baštou ODS.

11:00 - Předseda pražské ODS vyzdvihl především to, že letošní rok bude pro ODS klíčový. "Sebechvála a poplácávání po zádech by bylo sebevražednou chybou," upozorňoval Bém.

Jako strana vládní bude mít pozici komplikovanější než jako silná opoziční strana. "Nechci malovat žádného žofínského čerta na zeď, ale tentokrát to bude složitější." Hlavním cílem je podle Béma úspěch  v "supervolebním" roce a znovuzvolení Václava Klause do prezidentského úřadu.

10:45 - Pavel Bém ve svém projevu přirovnal současný stav ODS k cestě na vrchol hory: "Jsme ve druhém výškovém táboře, špatně se nám dýchá."

10:40 - Topolánek položil v závěru projevu delegátům mnoho řečnických otázek, kde se ptal, zda je pro ně nejvyšší hodnotou demokracie, respekt k právnímu řádu, zda jsou zásadně proti maxisticko-leninské ideologii a podobné otázky. "Ano? Pak jste pravými občanskými demokraty!" zakončil Topolánek.

10:35 - "To vy jste povýšili korupci na normu!" hřímal Topolánek směrem k bývalým sociálnědemokratickým premiérům - zejména pak Stanislavu Grossovi.

Foto: Ludvík Hradilek

Premiér načal řadu politických témat. Vyzdvihl důležitost usnesení minulého kongresu o nespolupracování s komunisty. Toto usnesení podle něj ale na regionální úrovni nebylo vyslyšeno. Regionální sdružení ODS, která by porušila toto usnesení, měla být rozpuštěna, což se ale v praxi nestalo.

Nasadil ale i lehčí tón, když v projevu poděkoval členům ODS ve vládě. "Děkuji svým ministrům. Protože jim ještě nikdo nepoděkoval. Ivan, Petr, Saša, druhý Petr...Tomáš Julínek. (redakčně zkráceno)"

 9:58 - S emotivním projevem vystoupil premiér Mirek Topolánek. "Tento kongres může být i bilančním, pokud nezapomene na hlavní cíl, tedy být kongresem předvolebním, řekl. Za důležitý bod, kterým by se ODS měla zabývat, považuje získávání nových tváří z regionů.

Poukázal také na to, že strana má jisté rezervy ve vzájemné komunikaci regionů s ústředím strany. "Není přece možné, aby nám voliči rozuměli lépe, než my sami navzájem." Dodal, že síla ODS je "ve schopnosti mluvit s lidmi přímo a bez prostředníků," což může v případě známého premiérova gesta užitého při jednání sněmovny vyznívat dvojsmyslně.

9:40 - Prezident Václav Klaus na úvod kongresu pronesl krátký projev. Mezi své bývalé stranické kolegy přišel podle svých slov především jako prezidentský kandidát ODS, nikoliv tedy jako čestný předseda strany. Poděkoval za projevenou důvěru a upozornil, že prezident musí být nadstranický, ale ne nepolitický, protože funkce prezidenta je funkce politická.

Prezident republiky Václav Klaus
Prezident republiky Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

"Já jsem ještě dostal od pana předsedu tuto kytičku, tak děkuji za toto vlídné, opravdu vlídné přijetí," zakončil Klaus svůj spíše neutrální projev.

ČTĚTE VÍCE: Že jste mě vždy nechápali? To není tragédie, řekl Klaus

9:27 - Po zaznění státní hymny přivítal všechny hosty předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Po úvodním slovu drželi delegáti minuta tichu za zemřelé členy ODS, mimo jiné za nedávno zesnulého hejtmana Pardubického kraje Michala Rabase.

Pak už premiér Premiér k řečnickému pultu uvedl prezidenta Václava Klause. Představil ho jako "hosta z nejvzácnějších a kandidáta ODS do příštích prezidentských voleb."

9:22 - Před oficiálním zahájením byl delegátům promítán i volební klip, který pro stranu před volbami natočil známý režisér Filip Renč. Jde o ideologické varování před levicovým spojenectvím "KSČSSD".

9:20 - Mezi prvními hosty dorazil na žofínský ostrov prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus - kongres začne právě jeho projevem. Přijely už i další významné osobnosti strany: ministr zemědělství Petr Gandalovič, předseda Senátu Přemysl Sobotka a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Přemysl Sobotka přijel na kongres s úmyslem vyzvat k lepší komunikaci v rámci strany, ve které vidí určitý problém. Členové vlády podle něj na komunikaci se stranou trochu pozapomněli.

Krátce před devátou dorazil i jeden z nejočekávanějších delegátů, první místopředseda Pavel Bém. "Jdu sem s dobrou myslí a těším se na diskusi," řekl novinářům. Předpokládá se, že na sjezdu nebude současnou vládu jen chválit."Možná se nám nedaří prodat naší politiku přes sdělovací prostředky. Máme před sebou volební rok, prezidentské volby, povinnost vyhrát krajské a senátní volby," dodal pražský primátor.

 

Právě se děje

Další zprávy