První končící ministr je znám. Odejde prý Stehlíková

Kateřina Eliášová, Lenka Smyčková
4. 1. 2009 15:02
Další jména budou známa v pondělí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na veřejnost proniklo první jméno ministra, který bude muset opustit vládu.

Podle serveru iHNed.cz oznámí premiér Mirek Topolánek v pondělí konec ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové, která sedí v jeho kabinetu za Stranu zelených.

"Uklidnilo mne, že už je za mne vybrán nástupce, kterému mohu předat agendu i úřad. Jméno vám samozřejmě neřeknu, protože to oznámí pan premiér v pondělí," řekla Stehlíková.

Spekuluje se, že by ji v čele resortu mohl vystřídat někdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Jeho vyjádření se redakci Aktuálně.cz dosud nepodařilo sehnat.

Džamila Stehlíková o svém možném odchodu hovořila už v prosinci. V obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz řekla, že s koncem počítá. "Nebylo by pro mě šokující, kdybych ve vládě skončila. Ale nemám na to vliv, proto jsem tak klidná. Karty jsou rozdány," řekla tehdy.

Počátkem příštího týdne zřejmě dojde k jedné z největších ministerských obměn posledních let. Rekonstrukci vlády na první schůzi v roce 2009 oznámil Topolánek veřejně. Seznam končících ministrů zatím tají. Hovoří se o šéfovi resortu dopravy Aleši Řebíčkovi či ministru kultury Václavu Jehličkovi.

Odchodu Stehlíkové už může podle iHNed.cz zabránit jen nenadálá změna při Topolánkových vyjednáváních s ostatními koaličními partnery. Ještě v neděli se večer sejde s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem a šéfem KDU-ČSL Jiřím Čunkem.

"Já jsem u zelených jediné jméno, u kterého připadá výměna v úvahu, pokud vím," dodala Stehlíková.

 

Právě se děje

Další zprávy