Průzkum: Volby by vyhrála ČSSD, pád ODS se zastavil

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 8. 2011 22:15
Průzkum volebních preferencí předpovídá levicovou většinu ČSSD a KSČM i návrat lidovců
Současná koalice by v srpnu nevznikla (ilustrační foto).
Současná koalice by v srpnu nevznikla (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by v srpnu proběhly parlamentní volby, pravděpodobně by je vyhrála ČSSD.

Vyplývá to ze srpnového průzkumu agentury Factum Invenio.

Stejně jako nyní by v dolní komoře usedlo pět stran, jen VV by vystřídali lidovci. Většinu by však přesto neměla pravice. Spolu s TOP 09 a případně i s KDU-ČSL by dali dohromady jen 91 křesel.

Podpora stran se však nijak výrazně nezměnila. Pokles přízně, který v červenci zaznamenala ODS, byl podle agentury "patrně krátkodobým vychýlením".

Vzestup levice se zastavuje?

Podle agentury se stabilizovala mírně levicová většina. Dodala však, že růst obliby levicových stran se zastavuje. "Rozdíl mezi pravicovými a levicovými stranami je menší než v červenci 2011," podotkli autoři výzkumu.

ČSSD by nyní získala 28,9 procenta hlasů. Měla by tak 72 křesel. Komunisté by jich obsadili 37 díky 15,5 procentům hlasů.

Vládní ODS by podpořilo 18,7 procenta lidí. Vyneslo by jí to 48 mandátů.

TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými by měla 13,6 procenta hlasů, tedy 31 poslanců. Lidovce by podpořilo 6,5 procenta voličů, za to by jim připadlo 12 křesel.

K pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do dolní komory, se v srpnu přiblížili ještě zelení se čtyřmi procenty hlasů. VV by obdržely 3,7 procenta hlasů.

Současná koalice by nevznikla

"Pozice vládní koalice je oslabena. Největší podíl na tom mají Věci veřejné, které by proti volbám 2010 ztratily 7,2 procentního bodu. Nicméně se zdá, že se propad této strany zastavil," uvedla agentura.

Podle ní ztratily i vládní ODS a TOP 09. Nyní by daly dohromady 79 křesel. Kdyby se spojily s lidovci, koalice by měla 91 křesel. Podpora opozice naopak narostla celkem o 11 procentních bodů.

Podle autorů výsledky potvrzují trend, že vládní strany proti volbám ztrácejí, a opozice naopak získává. Dál roste i podpora menších stran. Žádná z nich by ale potřebných pět procent neměla. Téměř 17 procent lidí by tak volilo strany, které by nepostoupily do dolní komory.

Ve volbách by svůj hlas odevzdalo necelých 56 procent voličů. Účast by tak byla nižší než v květnových volbách, kdy dosáhla zhruba 63 procent. Z nižšího zájmu o volby podle agentury pravděpodobně profitují komunisté.

 

Právě se děje

Další zprávy