Průzkum: se současnou politikou spokojena pětina lidí

nach
19. 11. 2007 14:26
Prezidenta se tradičně nespokojenost nedotýká
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Současné politické kroky vlády ani parlamentu nevzbuzují ve většině občanů velké nadšení. Spokojenost s politikou vyjadřuje pouhá pětina lidí.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který proběhl začátkem listopadu.

Spokojených občanů je 22 %. Spíše nespokojených je 48 %, totálně nespokojených je podle průzkumu 30 % dotázaných.

Podíl na jejich nespokojenosti má přitom hlavně vláda a parlament. Vláda pracuje špatně podle 70 % občanů České republiky, parlament podobně - 71 %.

V názoru na prezidenta jsou poměry přesně obrácené. Sedmdesát procent lidí je přesvědčeno, že ve funkci si počíná dobře, a jen 30 % jeho práci vidí negativně. Jen v průběhu října počet příznivců Klausovy práce na Hradě mírně klesl, v listopadu se ale vrátil na předchozí úroveň.

Reforem přibývá, spokojenost klesá

Prezidentovi tradičně nejvíce fandí voliči ODS. Voliči ODS také ve větší míře hodnotí pozitivně práci vlády a parlamentu, naopak voliči menších koaličních stran jsou ke zmíněným institucím mnohem kritičtější. Především voliči Strany Zelených jsou negativně naladěni rovným dílem k vládě a parlamentu.

Obecně ovšem křivka spokojenosti občanů s politickou situací od loňských voleb klesala. Ani po jmenování nové vlády v únoru letošního roku, které vyvolalo jisté naděje, se křivka nedostala na úroveň z loňského června.

Nejhůř práci vlády i parlamentu hodnotí pochopitelně voliči opozičních stran, ČSSD a KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy