Protikomunistický odboj zaslouží ocenění, řekla vláda

ČTK ČTK
12. 1. 2011 12:42
Z bojovníků proti komunismu se mohou stát váleční veteráni
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda kývla na poslanecký návrh zákona o protikomunistickém odboji, který potvrzuje legitimitu třetího odboje.

Novinářům to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že kabinet doporučuje sněmovně zákon přijmout.

Pospíšil poznamenal, že vláda poslanecké skupině nabízí své vlastní právníky k případnému legislativnímu dopracování návrhu. "Vláda třetí odboj uznat chce," zdůraznil ministr.

Potvrzení legitimity protikomunistického odboje a odporu formou zákona je podle návrhu potřebné k důslednému vyrovnání se s komunistickým režimem.

Téměř totožný návrh už jednou předložil Senát. Po volbách, které vyhrála levice, jej ale stáhl zpět.

Podle návrhu by bojovníci proti komunismu měli mít podle míry svého zapojení nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení má vydávat ministerstvo obrany na základě kladného stanoviska Ústavu pro studium totalitních režimů.

Účastníci třetího odboje by tak mohli získat postavení válečných veteránů, přestože nebojovali jako vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé nepeněžní výhody, například ve zdravotní péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Vládní právníci by měli poslancům pomoci například se zpřesněním některých pojmů, aby mohl ÚSTR o žádostech kvalifikovaněji rozhodovat. Jde například o spojení "aktivní účast", "mimořádně záslužný čin" či "ozbrojený nebo jiný srovnatelný boj".

Dále poslancům navrhuje, aby zvážili, zda by vydávání osvědčení nemělo mít charakter správního rozhodnutí ministerstva obrany.

 

Právě se děje

Další zprávy