Přispěl k pádu poplatků. Nechci je zrušit, říká přesto

Kateřina Eliášová
21. 12. 2008 21:11
Julínkův nový návrh: Snížím poplatky i důchodcům
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Koalice má necelé dva měsíce na to, aby zvrátila páteční prohru v Poslanecké sněmovně, která zcela zrušila poplatky ve zdravotnictví.

Záchranu situace teď vládní tábor čeká od Senátu. Odtud se do sněmovny vrátí pozměňovací návrh, pro který premiér Mirek Topolánek očekává podporu všech koaličních poslanců. Tedy i lidovce Ludvíka Hovorky, který dosud proti Julínkovým platbám rebeloval.

"Myslím si, že ještě může vzniknout kompromisní návrh," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Hovorka.

Lidovec bojuje za to, aby od placení poplatků byli osvobozeni zejména důchodci. A Julínkovo ministerstvo zdravotnictví ho částečně vyslyšelo už o víkendu: zveřejnilo návrh, aby důchodci připláceli ročně na zdravotní péči o dva tisíce méně, jako už to platí pro děti.

Bude to Ludvíku Hovorkovi stačit?

A.cz: Co říkáte na páteční hlasování sněmovny? Zrušení všech poplatků jste přeci Vy sám nikdy nechtěl?

Úplné zrušení jsem nikdy nepodporoval. Já se jen koalici snažím rok přesvědčit o tom, aby nezpoplatňovala děti a důchodce. Jenže oni (koaliční partneři - pozn. red.) na to nechtějí slyšet. Takže si za to páteční hlasování mohou víceméně sami.

A.cz: Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek hájí své poplatky, je to podle něj účinný regulační nástroj pro to, aby lidé nezneužívali lékařskou péči. Souhlasíte s ním alespoň v tomto?

My (KDU-ČSL) jsme se nikdy nebránili zavedení poplatků jako takových. Ale chtěli jsme model, jaký mají například v Německu, kde to funguje. Tam jsou od poplatků osvobozeny děti a důchodci a navíc jsou tam poplatky přímo vázány na výši příjmu. Mám pocit, že tady se to dělalo od zeleného stolu. Souhlasím s tím, že poplatky mohou mít regulační funkci. Problém vidím v tom, že se zavedly plošně. Lidem, kteří jsou zdraví a kteří mají průměrný příjem, to nevadí. Ale u lidí s minimální mzdou je to problém.

Limit by se měl snížit

A.cz: Neměl by to také řešit ten pětitisícový limit?

U limitu se ukázalo, že to prostě nefunguje tak, jak se očekávalo. Ministerstvo zdravotnictví odhadovalo, že ten limit využije až 150 tisíc lidí, ale využilo ho pouhých osm tisíc lidí. Podle mě byl ten limit měl být 3000 korun, ne 5000.

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Chcete osvobodit od placení poplatků důchodce. Už dříve se ale hovořilo o tom, že by platili i důchodci a kompenzovalo by je ministerstvo práce a sociálních věcí...

To se také říkalo, že u některých pacientů to nejsou náklady zdravotnického systému, ale měl by to hradit sociální systém. Vše se dá řešit daňovými úlevami nebo navýšením důchodů. Mám ale pocit, že i u těch daňových úlev ministerstvo opět vytvořilo návrh tak nějak od stolu.

Kompromis může přijít

A.cz: Premiér Topolánek v sobotu řekl, že nyní bude chtít takový návrh úpravy poplatků, pro který zvednou ruku všichni koaliční poslanci a opozice nebude mít sílu to zvrátit. Je taková dohoda ještě možná?

Myslím si, že ještě může vzniknout kompromisní návrh. Musí k tomu ale být vůle. Ministerstvo dosud říkalo, že osvobozením dětí a důchodců by se ten systém zhroutil, že to nemá dál smysl. Podle prvních čísel, které máme k dispozici, si troufnu tvrdit, že to tak není. Děti a důchodci dohromady nedávali ani polovinu těch příjmů.

A.cz: Jaké jsou tedy "Hovorkovy mantinely"? V čem neustoupíte ani o krok?

Nenazýval bych to takto. Také zelené poslankyně Zubová a Jakubková mají určité výhrady. A ty mělo i naše předsednicvo, lidovecká i zelená zdravotní expertní komise...

A.cz: Snížení limitu, změna poplatku za recept a osvobození důchodců nad 65 let by v tom kompromisním návrhu měly být?

Mělo by se z toho vyjít. Důchodci by mohli případně platit ten hospitalizační poplatek a platit za pohotovst, tam se ta regulační role prokázala. Otázka je, co se podaří udělat s těmi poplatky za recept.

Mandát nesložím

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A.cz: Vrátím se ještě k páteční výzvě poslaneckého klubu KDU-ČSL, že byste měl přemýšlet přes Vánoce o složení mandátu. A to proto, že nedodržujete program strany. Co si o tom s odstupem dvou dnů myslíte?

Já mandát nesložím. Jestli chce Pavel Severa (šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL - pozn.red), aby všichni poslanci hlasovali jednotně a nemohli mít na nějakou věc odlišný názor, pak ať se změní Ústava. Nechť do těch poslaneckých lavic zasednou šéfové klubů, vezmou si mávátka s počtem hlasů a odhlasují to, co vláda pošle do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy