Přímá volba neprošla. Paroubkova nástupce vybere sjezd

Martina Machová Martina Machová
6. 11. 2010 13:47
Volbu pravděpodobně ovlivní zákulisní obchody
Takhle se hlasuje o novém předsedovi na sjezdu ČSSD
Takhle se hlasuje o novém předsedovi na sjezdu ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté rozhodli, že nového předsedu vyberou delegáti na březnovém sjezdu.

Přímá volba, které by se mohli zúčastnit všichni straníci, neprošla, potvrdil Aktuálně.cz předseda středočeské organizace Milan Urban.

Na sobotním ÚVV ČSSD zvedlo pro přímou volbu ruku 57 sociálních demokratů, 47 bylo proti. Třináct lidí se ale hlasování zdrželo, takže nebyla splněna podmínka pro přijetí - nadpoloviční většina.

"Nejčastějším argumentem skeptiků bylo, že nedokážeme zmobilizovat členy tak, aby v obou kolech dorazil potřebný počet," řekl po jednání špiček sociální demoktracie její úřadující předseda Bohuslav Sobotka s tím, že rozhodnutí respektuje.

"Mrzí mne, že nedostane šanci rozhodnou o novém předsedovi členská základna," komentoval situaci jeho rival o post předsedy, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Stejně se vyjadřoval i Milan Urban.  

Zákulisní obchody

Rozhodnutí je klíčové i z jiného pohledu. Vlivní sociální demokraté v krajích tak totiž mají větší šanci uchovat si svou moc. Pokud by návrh prošel a nástupce Jiřího Paroubka se volil přímo, přišli by o jedno z výsadních postavení.

Právě volbu stranického vedení totiž provází mnohé "obchody" s funkcemi a to nejen s vnitrostranickými. Nejvyšší kartu - tedy volbu předsedy by jim vyfoukli řadový straníci.

Oba hlavní soupeři na post předsedy ČSSD - Michal Hašek a Bohuslav Sobotka - veřejně přímou volbu podporovali.

V posledních dnech ale vše naznačovalo tomu, že to velkolepé plány s přímou demokracií mají nahnuté a žádná přímá volba nebude. 

"Je jasné, že letití funkcionáři by dali přednost, aby se všechno opět rozhodovalo na sjezdu a v zákulisí se dohadovali výměnné záležitosti mezi jednotlivými kraji, typu já ti podpořím předsedu a ty nám místopředsedu," připustil během týdne jeden z hlavních kandidátů do čela ČSSD jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka jsou zatím nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového předsedu ČSSD
Michal Hašek a Bohuslav Sobotka jsou zatím nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového předsedu ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Dohody? My ne, zní z regionů

Fakt, že ztráta možnosti zobchodovat silové pozice může mít vliv na rozhodnutí straníků, opatrně přiznával i jeho protikandidát, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Není to jen o dohodách. Dohody ale hrají jistou roli," uvedl. "Ale já si nemyslím, že by měl být příští lídr strany vybrán na základě regionálních, zákulisních dohod," dodal.

"My nikdy neobchodujeme," snažila se vyvrátit spekulace předsedkyně královéhradecké ČSSD Hana Orgoniková. Sama se veřejně hlásila k volbě až na sjezdu.

"Přímo na sjezdu ještě může být někdo navrhován. V přímé volbě můžou navrhovat jen krajské výkonné výbory a předsednictvo, takže si myslím, že to není až z takové šíře, jak mohou navrhnout delegáti na sjezdu," vysvětlovala svůj postoj.

Proti přímé volbě byl od počátku i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Ve chvíli, kdybychom zvolili přímou volbu, tak rozhodně klesne význam sjezdu. A podle mne je sjezd vrcholná událost, kandidáti zde mohou vystoupit, a i podle konkrétních vystoupení se delegáti rozhodují a volí vedení strany," argumentoval.

"Připadá mi to přímější než přímá volba, která má jiný režim, odehrává se z velké části přes media. My dnes ale potřebujeme vést intimnější programovou debatu," zdůraznil.

 

Právě se děje

Další zprávy