Prezidentova taktika slaví úspěch

Petr Holub
15. 7. 2006 0:00
Analýza - Václav Klaus se stává vyjednavačem, který pomáhá vůdcům stran najít kompromis v jednání o nové vládě. V šachové partii po volbách je to už jeho čtvrtý tah.
"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu neboli dva měsíce od konání voleb předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," konstatoval Klaus.
"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu neboli dva měsíce od konání voleb předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," konstatoval Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

V terminologii královského sportu řečeno, prezident po volbách zvolil rychlé zahájení. Tvrdě odmítl pokus poraženého premiéra Paroubka zpochybnit regulérnost hlasování.

Ihned v pondělí po volbách pak využil ústavních pravomocí. Šéfa vítězné ODS Topolánka pověřil jednáním o nové vládě a rozhodl, že zasedání nové sněmovny začne 16. května. Naléhal, aby jednání proběhla co nejrychleji.

Václav Klaus komentuje výsledky voleb
Václav Klaus komentuje výsledky voleb | Foto: Ondřej Besperát

ŠEST TÝDNŮ VÁCLAVA KLAUSE

Po čtrnácti dnech zasáhl znovu, když se pokusil usnadnit Topolánkovi práci. Předseda ODS oznámil, že mu Klaus slíbil také druhý pokus k sestavení vlády. Prezident neprotestoval a dokonce to nepřímo potvrdil v televizi Prima slovy, že Paroubek nemá na druhý pokus nárok.

Třetí tah nastal, když se Topolánkovi nepodařilo prosadit svou kandidátku Němcovou do čela sněmovny. Prezident uklidňoval situaci, když občanským demokratům doporučoval trpělivost při snaze převzít od ČSSD vládu. Odmítl Paroubkův manévr s demisí jako bezpředmětný.

Po třech neúspěšných pokusech o ustavení sněmovny se z Klause stal vyjednavač. Tato pozice zřejmě potrvá do začátku srpna, kdy bude chtít po Topolánkovi nějaké výsledky jednání.

Předseda KSČM Vojtěch Filip u prezidenta Václava Klause.
Předseda KSČM Vojtěch Filip u prezidenta Václava Klause. | Foto: Ludvík Hradilek

Politik nad stranami

Prezident má pouze minimum pravomocí, jak ovlivnit vznik vlády, přesto je Klaus dokázal využít. Přinejmenším k tomu, že jeho autorita mezi stranickými vůdci je dnes nezpochybnitelná.

Za realistickou politiku ho pochválil  předseda komunistů Vojtěch Filip. Za korektního politika, který může umožnit dohodu s občanskými demokraty, ho považují představitelé ČSSD.

Paradoxně Klause kritizují pouze členové jeho bývalé strany. "Já si nemyslím, že prezident může mít nějaký zásadní vliv na to, aby se situace uvolnila," řekl Topolánek. Vadí mu, že Klaus na Paroubka málo tlačí, aby toleroval jeho vládu.

Chyba, nebo úmysl

Pochvalné výroky levice i skřípaní zubů na straně ODS svědčí o tom, že Klaus dokáže postupovat nadstranicky. Když koncem června podporoval vznik středopravé vlády, nešel tak daleko, aby nemohl podle potřeby změnit taktiku.

Schůzkami se třemi šéfy menších parlamentních stran se prezident Václav Klaus pokouší přispět k řešení povolební politické situace. O půl desáté ráno za ním jako první přišel Martin Bursík, předseda Strany zelených.
Schůzkami se třemi šéfy menších parlamentních stran se prezident Václav Klaus pokouší přispět k řešení povolební politické situace. O půl desáté ráno za ním jako první přišel Martin Bursík, předseda Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

TOPOLÁNEK MÁ ČAS DO SRPNA

Klaus zatím dokáže vnutit svou hru soupeřům. Svědčí o tom nespokojenost obou velkých stran. Jejich představitelé však kritiku skrývají, protože ještě budou prezidenta potřebovat.

Podle ODS udělal Klaus chybu, když příliš rychle zahájil funkční období nové sněmovny. Místo toho měl přimět Paroubka k demisi a pověřit ho vedením vlády se zúženými pravomocemi. To ale bylo možné ve chvíli, dokud ještě úřadoval předseda staré sněmovny.

Sociální demokraté tvrdí, že Klausova chyba způsobila zablokování sněmovny. Kdyby neoznámil, že druhým pokusem na sestavení vlády nepověří Paroubka, strany by tak vášnivě nemusely bojovat o předsedu sněmovny. Tato funkce je jediným klíčem ČSSD k tomu, aby dostala šanci sestavit vládu a ODS jí to logicky nechce dopřát.

Klaus dosavadním postupem získal přímý vliv na jednání o nové vládě. Přitom neprozradil, jak by si příští vládu představoval.

 

Právě se děje

Další zprávy