Klaus dal Topolánkovi čas do srpna

Martina Macková, čtk
14. 7. 2006 14:40
Praha - Prezident Václav Klaus ukončil jednání s šéfy parlamentních stran. Mirek Topolánek dostal na sestavení vlády čas do srpna.
Václav Klaus čeká Topolánkovu zprávu první týden v srpnu.
Václav Klaus čeká Topolánkovu zprávu první týden v srpnu. | Foto: Ludvík Hradilek

Termín, do kterého prezident očekává zprávu Mirka Topolánka o sestavování vlády, Klaus zveřejnil ve svém tiskovém prohlášení.

"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu neboli dva měsíce od konání voleb předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," konstatoval Klaus.

Dnešní a včerejší jednání s předsedy stran byla podle něj užitečná.

Odstupující premiér Jiří Paroubek zamířil k prezidentovi hned ráno.
Odstupující premiér Jiří Paroubek zamířil k prezidentovi hned ráno. | Foto: Ludvík Hradilek

"V jejich stanoviscích jsem nalezl několik podnětů, které by mohly po jejich doladění vést k pozitivnímu posunu při hledání řešení současné situace a které stojí za to, aby byly předmětem dalšího vyjednávání mezi politickými stranami za předpokladu, že ústupky a kompromisy budou schopni provést všichni zúčastnění," stojí v prezidentově prohlášení.

Paroubek chce jednat jen s Klausem a Topolánkem

Jiří Paroubek na ranním jednání u prezidenta navrhl uspořádat schůzku lídrů nejsilnějších obou stran moderovanou prezidentem.

Mirek Topolánek ale po odpolední schůzce s prezidentem takové řešení odmítl. Novinářům řekl, že se mu návrh zdá trochu podivný a že v této chvíli nevidí pro takové setkání prostor.

Paroubek Klausovi zopakoval, že východiskem z volebního patu je podle sociální demokracie úřednická vláda. V příštím týdnu by se podle něj měla jednání urychlit.

Premiér po schůzce novinářům také řekl, že jediným řešením je velký historický kompromis. Sociální demokraté mají údajně i řešení pro odblokování volby předsedy sněmovny. Trvají na tom, aby v čele dolní komory stanul někdo z jejich řad.

Ráno Paroubek, odpoledne Topolánek

Topolánek pobyl u prezidenta méně než hodinu, tedy s ním hovořil kratší dobu než ostatní předsedové. Novinářům řekl, že to je tím, že se s prezidentem stýká častěji. Stejně jako předseda zelených Martin Bursík a šéf lidovců Miroslav Kalousek považuje stále za možné dohodnout se na vládě trojkoalice.

Předsedové ODS a ČSSD dnes s prezidentem jednali každý zvlášť. Paroubek byl pozván na devátou hodinu ranní, Topolánka Klaus přijal po poledni.

Klaus se už včera sešel s lídry menších parlamentních stran - Martinem Bursíkem, Miroslavem Kalouskem a Vojtěchem Filipem.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

BURSÍK, KALOUSEK A FILIP U PREZIDENTA

Hlava státu se pokouší přispět k řešení politické krize. Výsledky schůzek s politiky menších parlamentních stran zůstávají utajeny. Klaus jedná s politiky. A zatím mlčí - ČTĚTE ZDE

Lídři koalice na společné tiskové konferenci
Lídři koalice na společné tiskové konferenci | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Poslanci ani napočtvrté nezvolili předsedu

V deset hodin se k jednání sešli také poslanci, aby formálně uzavřeli další neúspěšný pokus o zvolení předsedy sněmovny. Na schůzi, která od začátku neměla žádný smysl, nakonec dorazilo 193 poslanců. Ti si pouze poslechli a odhlasovali nový termín pro své příští jednání.

Ale i ten byl v rozjitřené atmosféře mezi stranami příčinou sporu. Zatímco sociální demokraté a komunisté navrhovali svolat schůzi, která by měla opět volit vedení, na pondělí 24. července, ODS navrhla urychlit termín a sejít se v pátek 21. července.

"Chceme se sejít se všemi stranami dnes a sněmovnu svolat co nejdříve, tedy v pátek," zdůvodnil stanovisko ODS Vlastimil Tlustý. "Nevím, proč s tím tak spěchat, když není nic dohodnuto? A takto se schůzka stran nesvolává, to jsou zbytečná gesta," řekl Aktuálně.cz předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Nakonec muselo rozhodnout hlasování, ve kterém se zákonodárci rozhodli pro dřívější datum.

Poslanci si v rozpravě k dalšímu termínu schůze napříč stranami stěžovali na stále se protahující volbu a tím pošramocený obraz politiků v očích veřejnosti.

"Není možné, abychom vystavili občany takto náhodným volbám. Nejsme spokojeni, že se vše takto protahuje, ani s tím, že jsme stále ve vládě," řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

"Nejsme schopni se ani domluvit na tom, že se domluvíme. Doufám, že příští termín schůze bude už ten poslední, kdy zvolíme vedení," řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté odmítají dočasného předsedu sněmovny

Poslanci dnes jednali také o návrhu KSČM na odblokování situace.

Komunisté totiž včera přinesli k jednání s prezidentem Václavem Klausem nabídku, podle které by byl do čela sněmovny zvolen sociální demokrat. Takový kandidát by se ale zavázal k tomu, že dostane-li se do situace, kdy bude navrhovat premiéra, učiní tak až poté, co se na jménu předsedy vlády shodne všech pět parlamentních stran.

Vojtěch Filip deníku Aktuálně.cz řekl, že strany koalice návrh jeho strany přijaly. "Rozhodly se, že jej přijmou, ČSSD o něm nyní jedná na klubu," řekl Filip.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ale poté přišel s tím, že sociální demokraté mají lepší návrh na řešení situace: "Máme komplexnější návrh, který jsem dnes přednesl prezidentovi. Tento návrh by situaci odblokoval."

 

Právě se děje

Další zprávy