Prezident podepsal zákon, který změní České dráhy

red dom
12. 5. 2008 13:25
Může to dráhy přivést do konkursu, říkají kritici
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která je rozhodujícím krokem při transformaci Českých drah, ale která podle mnoha expertů může přivést tuto firmu do konkursu.

K jeho kritikům patří například bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský z KDU-ČSL. "Sněmovna se s touto svou iniciativou vydává do určitého neznáma, protože neví, jak celá akce dopadne," uvedl, když sněmovna přijala novelu hlasy poslanců napříč politickými stranami.

Novelu ve sněmovně předložil poslanec ODS Oldřich Vojíř, který svůj postup konzultoval s právníky ministerstva dopravy.

Čtěte více: Zákon vezme drahám jistoty. Poslanci jsou pro  

Podle zákona by České dráhy měly převést řízení provozu na železnici státní organizaci Správa železniční a dopravní cesty, která dosud pouze vlastnila koleje. Spolu s touto funkcí předají také signalizační a komunikační zařízení i část svých pozemků a budov.

Zákon má podle Vojíře zrovnoprávnit ostatní železniční firmy s Českými drahami. Teď mohou za stejných podmínek soutěžit o provozování osobní a nákladní dopravy.

Zákon však podle kritiků České dráhy znevýhodňuje, protože jim stále zůstaly na starost špatně udržované nádražní budovy, do kterých navíc musí umožnit konkurenci přístup za výhodné ceny. Tím se ve srovnání s ostatními zvýší státnímu podniku náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy