Prezident Klaus vetoval zákoník práce

Redakce DOM, ČT24, čtk
11. 5. 2006 15:42
Praha - Prezident Klaus poslal krátce před volbami do sněmovny další zákon, který prosadili přes odpor Senátu poslanci ČSSD s komunisty. Uvnitř: VIDEO
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) již několikrát uvedl, že ČSSD je připravena prezidentovo veto zvrátit.

Sociální demokraté a komunisté mají ve sněmovně celkem 111 hlasů. Na přehlasování prezidentského veta je potřeba nejméně 101 hlasů. Zákonodárci by o zákoníku a dalších vetovaných normách měli znovu rozhodovat na schůzi, která má začít 23. května. "Jsme připraveni k těm zákonům, kde došlo k vetu prezidenta republiky, přistoupit tak, aby bylo toto veto přehlasováno," řekl premiér.

Klaus zdůvodnil své veto tím, že nový zákoník je nemoderní, není liberální a nezaručí potřebné změny. Tvrdí, že kodex posiluje nerovnost mezi zaměstnavateli a zaměstnanci ve prospěch zaměstnanců.

Prezident rovněž upozornil, že zákoník nebyl výsledkem konsenzu mezi sociálními partnery, koalicí i oběma parlamentními komorami.

"V této své podobě Zákoník práce nepředstavuje tolik potřebnou moderní úpravu pracovněprávních vztahů a vládou slibovanou liberalizaci pracovního práva jako podmínku zvýšení konkurenceschopnosti našich firem a snížení vysoké nezaměstnanosti," napsal prezident ve zdůvodnění.

Norma podle něj představuje pouze novelu stávající úpravy a její nedostatky v některých oblastech ještě prohlubuje. Klaus míní, že kodex zásadní pozitivní změny nepřináší.

Podle prezidenta není zákoník ani přehledná a srozumitelná norma, která by jasně a jednoduše formulovala práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů. Představuje prý komplikovanou úpravu s řadou ustanovení, která dosud obsahují zvláštní zákony a předpisy. Přestože zákon verbálně deklaruje princip "co není zakázáno, je dovoleno", smluvní volnost účastníků de facto omezuje, a tím zvyšuje nepružnost pracovního trhu. Ta bude přispívat ke zvyšování nezaměstnanosti, soudí prezident, podle něhož je norma i v rozporu s ústavním pořádkem ČR.

Za protiústavní označila ustanovení zákoníku o kolektivním vyjednávání i Federace strojvůdců. Její členové proti paragrafu, podle něhož by zaměstnavatel mohl uzavřít kolektivní smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací, v březnu půl hodiny stávkovali.

Úpravu kritizovaly i další menší odborové svazy a profesní organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy