Premiér Jiří Rusnok podá demisi až v úterý v poledne

ČTK ČTK
9. 8. 2013 16:17
Jeho vláda nezískala ve sněmovně důvěru, hlasovalo pro ni 93 poslanců z 200.
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Jiří Rusnok podá demisi do rukou prezidenta Miloše Zemana v úterý v poledne, informovala Česká televize. Původně premiér oznámil, že demisi podá ve čtvrtek nebo v pátek.

Jeho úřednická vláda ve středu nezískala důvěru, hlasovalo pro ni 93 poslanců z celkových 200.

Přesto se pro ní prakticky nic nemění, kabinet se tak v pátek poprvé sešel bez důvěry. Rusnok ovšem slíbil, že žádné zásadní změny dělat nehodlá.

Prezident Miloš Zeman navíc řekl, že s využitím svého druhého pokusu a jmenováním nového premiéra počká až do chvíle, kdy se vyšetří kauza kolem Jany Nagyové.

Fakticky tak poslancům oznámil, že vláda může další týdny vládnout v demisi klidně dál.

Rusnokovu vládu by tak mohly ukončit předčasné volby po rozpuštění sněmovny, o níž bude dolní komora parlamentu na návrh TOP 09, ČSSD a KSČM jednat 20. srpna.

Poslední slovo má ovšem opět Zeman. Jeho kancléř Vratislav Mynář deníku Aktuálně.cz řekl, že prezident se bude chtít v takovém případě ještě sejít se zástupci jednotlivých stran. Nedokázal proto odhadnout, zda rozpuštění podepíše v řádu dnů či týdnů.

Vzhledem  k faktu, že ústava prezidentovi neukládá lhůtu, ve které má rozhodnout, mohlo by se na Zemanovo potvrzení čekat až několik týdnů, tedy až do chvíle, kdy sněmovně budou do regulérního konce zbývat tři měsíce a volby by se konat nemohly.

Mynář ovšem dodal, že právě předčasné volby byly prezidentovým cílem.

 

Právě se děje

Další zprávy