Premiér Fischer svým nástupcům poradí, jak zmenšit stát

Petr Holub
25. 1. 2010 18:25
Premiér se nespokojí pouze s výzvou škrtnout ve výdajích státu 97 miliard. Připraví i seznam vládní agendy, kterou lze zrušit.
Premiér Jan Fischer.
Premiér Jan Fischer. | Foto: Reuters

Praha - Vláda začala jednat o  tom, jak do roku 2013 nebo 2014 snížit státní výdaje o téměř sto miliard korun a snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta HDP.

Dokument odešle do 15. února Evropské komisi.

"Bude připraven ve dvou variantách," potvrdil ministr financí Eduard Janota, který program napsal.

100 miliard za tři roky

V programu si doporučil částku, o niž je třeba snížit státní výdaje, nenapsal však, které položky se budou konkrétně snižovat. "To nemůže určit ministr financí," upozornil Janota.

Premiér Jan Fischer na dotaz Aktuálně.cz upřesnil, že to je práce pro všechny členy vlády.

"Zadal jsem jednotlivým ministrům, ať do března připraví seznam opatření. Budou muset předložit návrhy, jak státní správu výrazně zeštíhlit," vysvětlil premiér.

Fischer prohlásil, že nemůže nést odpovědnost premiéra, pokud aspoň nenavrhne konkrétní kroky, jak dát do pořádku veřejné rozpočty, které se podle ministerstva financí loni propadly o 239 miliard korun.

Kdo hledá, najde

Ministr Janota upozornil, že stát může škrtat ve mzdách svých zaměstnanců, které dosahují 179 miliard korun. Výraznější škrty však nebudou možné, pokud stát nezruší některé své dosavadní aktivity.

Další možností k úsporám jsou investice. 

Ministerstva například v letošním roce investují 54 miliard. Jejich součástí jsou i některé dotační programy, které přitom nabízí rovněž Evropská unie, například dotace do energetických úspor, bytů, nebo obnovy nemocnic.

Další peníze přitom rozdělují státní fondy v čele se Státním fondem dopravní infrastruktury, který utratí 95 miliard.

Úspory nebo daně

Podle Janoty bude nutné hledat úspory také v tzv. mandatorních výdajích, ke kterým je stát zavázán zákonem.

"Patři do nich i tolikrát zmiňované stavební spoření," připomněl Janota s tím, že ani v tomto případě nechce nic rozhodovat. Případným zrušením stavebního spoření se uspoří 13,5 miliardy.

Vláda už nechce zvyšovat daně s už avizovanou výjimkou druhé sazby u daně z příjmu. Vedle současné patnáctiprocentní sazby se bude platit 31 procent pro výdělky nad šestinásobkem průměrného příjmu.

"Bude ale záležet na příští vládě, jestli zvolí úspory, nebo vyšší daně," uvedl ministr financí.

 

Právě se děje

Další zprávy