Stát chystá zvýšení daně z příjmů na 25 procent

Radek Pecák Radek Pecák
20. 1. 2010 13:49
Návrhy na změny sazeb jen prší. Pokud projdou, budou nás stát ročně tisíce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na ministerstvu financí se připravuje plán, jak do státního rozpočtu dostat víc peněz od daňových poplatníků. Ještě do voleb Janotův úřad připraví celý balík daňových reforem, zda se ho ale nakonec ujme vláda vzešlá z květnových voleb, není jisté.

Hospodářské noviny citují náměstka ministra financí Petera Chrenka, že by se mohla v budoucnu zvýšit daň z příjmu fyzických osob až na 25 procent. V současnosti se platí 15 procent ze superhrubé mzdy, což je 23 procent z hrubé mzdy.

"Koncepci reformy daňového systému v Česku připravujeme již od listopadu," sdělil Chrenko. Celý plán má být hotový v březnu.

Mluvčí ministra Janoty Ondřej Jakob během středy vydal prohlášení, že Chrenekovy návrhy nejsou postojem, který zastává ministerstvo. "Tyto zprávy jsou založeny na informacích z rozhovoru náměstka ministra financí pro daně a cla Petera Chrenka pro jistý týdeník. Musím zdůraznit, že se jedná o osobní názor pana náměstka, nebo o úvahy, které zatím ani nebyly podrobeny interní diskusi na ministerstvu financí," uvedl Jakob.

Státu přispějí bohatí i chudí

Ministerstvo financí podle informací prezentovaných Chrenkem chce vytáhnout peníze z kapes bohatých i chudých. Bohatí (ti, kteří vydělávají více než 1,7 milionu ročně) by platili kvůli zrušení stropů větší sociální pojištění. Například v případě člověka, který má měsíční příjem 200 000 korun, by si státní pokladna každý měsíc polepšila o 6600 Kč.

Politici zatím o změnách daní mluví velmi mlhavě, nebo je kvůli blížícím se volbám přímo odmítají. Sociální demokracie prosazuje zvyšování přímých daní u lidí s vysokými příjmy.

O sjednocení obou sazeb daně z přidané hodnoty před pár dny mluvil zase předseda ODS Mirek Topolánek. Pokud by tento návrh prošel (DPH na všechno zboží by byla na úrovni 17 procent), podražily by potraviny a další běžné zboží. Naopak by ušetřili lidé, kteří chtějí koupit například auto či elektroniku.

 

Právě se děje

Další zprávy