Janota ukáže, jak šetřit miliardy. Uskrovní se úředníci

Petr Holub, Kateřina Eliášová
24. 1. 2010 21:30
Další úsporné kroky: Kde chce ministr financí šetřit a jak zaplnit státní pokladnu
Ministr financí Eduard Janota připravil další kroky, jak ozdravit státní finance
Ministr financí Eduard Janota připravil další kroky, jak ozdravit státní finance | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí v pondělí vládě předloží návrh, jak stát v následujících letech může ušetřit desítky miliard.

Češi by podle něj mohli zároveň splnit podmínky pro přijetí eura v roce 2013. Předpokládá, že se v příštích třech letech ušetří zhruba po třiceti miliardách, zároveň musí ekonomika růst tříprocentním tempem.

Plán v pondělí projedná vláda. Aktuálně.cz má návrh k dispozici.

Loňský pokles 5 procent

Běžný vládní dokument se stal žhavým politickým tématem. "Konvergenční program" zaměřený k přijetí eura vláda schvaluje od roku 2004, nikdy však na sebe neupoutal takovou pozornost. Zájem médií se dokonce snaží ochladit ministerstvo financí.

"Nejde o žádný druhý Janotův balíček. Jde o běžný dokument, který se bude odesílat do Evropské komise," uklidňuje tiskový mluvčí Ondřej Jakob. Ministr své záměry podrobně vysvětlí po pondělním jednání vlády.

Dosud neveřejný dokument je skutečně jen ekonomickou analýzou, která popisuje současný stav a vyhlídky české ekonomiky i státního rozpočtu do roku 2013.

Ministr Janota v něm poprvé zveřejnil přesnější ekonomická data z minulého roku. Ekonomika se podle nich propadla přesně o pět procent, tedy o víc, než se čekalo. Schodek veřejných financí dosáhl 239,6 miliardy, tedy 6,6 procenta hrubého domácího produktu.

Dokument ukazuje směr, jak povážlivý stav veřejných financí zlepšit.

"Některé agendy zruší zcela"

Klíčový vzkaz Evropské komisi zní: "Vláda vzešlá z voleb na konci května 2010 bude moci zvážit, do jaké míry využije námětů a doporučených kroků vyplývajících z tzv. ústupové strategie projednané současnou vládou resp. tripartitou."

Janota se tím hlásí k úsporným krokům, které obsahuje dosud neschválený materiál "Východisko z krize". Tripartita ho odmítla, vláda o něm bude jednat 8. února.

Nejdůležitější návrh Fischerova balíčku doporučuje, že "vláda provede revizi agend vykonávaných jednotlivými resorty s vyčíslením odpovídajících nákladů a po analýze zruší některé agendy zcela". Tímto způsobem se dá v letech 2011-2013 ročně ušetřit až 30 miliard. Janota však dosud nikde nezveřejnil, jaké agendy jsou zbytečné.

Konec expanze výdajů

Vláda může podle Janoty ušetřit až pět miliard ročně za zrušení národních dotačních programů. Ministr využívá toho, že v období do roku 2015 mohou být nahrazeny dotacemi z Evropské unie.

Další úspory zajistí každoroční tříprocentní pokles běžných a investičních nákladů ministerských kapitol, mzdy státních zaměstnanců se podle Janoty mohou snižovat o procento ročně. Tímto způsobem je možné uspořit celkem 20 miliard.

Ministr už neplánuje další zvyšování daní. Jedinou výjimkou je návrh na zavedení druhé sazby daně z příjmu ve výši 25 procent. "Tak bude zmírněna současná degrese této daně," zní důvod zmíněného kroku.

Pokud budou příští vlády konvergenční program dodržovat, znamená začátek skutečného šetření. Do roku 2009 rostly výdaje státního rozpočtu o 50 miliard, ještě letos se mají zvýšit o 30 miliard. Podle dat uvedených v programu se vládní výdaje v letech 2011-2013 nebudou, maximálně o částku 10 miliard ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy