Průzkum: ČSSD vede o 10 procent před ODS

mch
16. 9. 2008 15:20
Jde o první průzkum po prázdninové přestávce
Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě
Jiří Paroubek na mítinku v Ostravě | Foto: Petr Sznapka

Praha - Sjezd Strany zelených ani kauza Morava neměly na volební chování Čechů skoro žádný vliv. Stranické preference se změnily jen minimálně.

Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, kterého se na přelomu srpna a září zúčastnilo 1354 lidí starších osmnácti let.

Volební průzkum ukázal dvě věci: jednak skutečnost, že prázdniny preferencemi politických stran příliš nezamíchaly a také to, že dvě význačné události, které se objevily na samotném konci dotazování - kauza Morava a sjezd Zelených - se voličů příliš nedotkly.

"Průzkum je příliš živý a není v tuto chvíli jasné, co to bude znamenat. Lidé nereagují bezprostředně, ale v zásadě si veřejnost počká, jak se věci budou vyvíjet dál, co ty události přinesou," řekl Aktuálně.cz ředitel společnosti Jan Hartl.

ČSSD dlouhodobě posiluje

Žebříček preferencí stále vedou sociální demokraté, které by volilo 32,6 procenta lidí. Občanští demokraté by získali o deset procent méně.

"V dlouhodobém pohledu jsou i nadále patrné trendy pozvolného posilování pozice ČSSD a pozvolného oslabování ODS," píše se ve výzkumu.

Před krajskými volbami si ale polepšili lidovci, které by volilo 6 procent lidí. Výsledek komunistů ani zelených se oproti červnu nezměnil.

Zelené by volilo přes osm procent lidí a komunisty téměř dvanáct procent Čechů.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu.

Současná koalice by už neprošla

Pokud by se v současné době konaly předčasné volby, měla by současná vládní koalice 86 mandátů, stejně jako podle výsledků výzkumu z června 2008.

Kdyby na základě červnového modelu vznikla levicová koalice ČSSD a KSČM, měla by většinu - 114 mandátů.

Hypotetická koalice sociálních demokratů, zelených a lidovců by nyní měla 112 mandátů.

Většinu 103 mandátů by mohla vytvořit ČSSD i se Stranou zelených.

Krajské volby

Průzkum se objevil několik týdnů před krajskými volbami, týká se ale parlamentních voleb. Přesto jistou podobnost vysledovat lze.

"Preference do poslanecké sněmovny i do krajů jsou podobné. Na krajská specifika je jěště příliš brzy, ta by se mohla objevit až později," řekl Aktuálně.cz Hartl.

 

Právě se děje

Další zprávy