Pravda a láska zvítězí, vypálili zelení na Klausův hrad

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 6. 2009 23:34
Strana říká, že tak zve k evropským volbám
Ondřej Liška s reformou pod paží
Ondřej Liška s reformou pod paží | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana zelených promítla na Pražský hrad pozvánku k volbám. Ze směru od Karlova mostu běžel od 21:45 asi hodinu velký zelený text "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí... Ale bude to ještě dřina" a pravidelně se střídal s pokračováním "Pojďte volit 5. a 6. června. Evropské volby 2009".

Ke zviditelnění hesla zeleným pomohla chyba osvětlení Pražského hradu, která ponechala jeho část ve tmě.

Místopředseda zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška řekl, že hlavním cílem akce je pozvat lidi k důležitým volbám. "A když už je něco tak důležité, tak jsme si řekli, že to potřebuje pořádné plátno," dodal.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka má text připomenout heslo bývalého prezidenta Václava Havla, kterým žila společnost před dvaceti lety, a navazovat na jeho hodnoty. "Myslím, že tohle heslo k tomu hradu patří, když tam sedí tenhle prezident," doplnil ho Liška.

Exprezident Havel před časem Stranu zelených veřejně podpořil, označil je za jedinou autentickou zelenou stranu v ČR. Uvedl také, že situace na české politické scéně by byla "vážná", pokud by Strana zelených vypadla ze hry.

"Tyhle volby jsou stejně důležité jako ostatní, byť se pan prezident domnívá, že by země měly do europarlamentu jen vysílat své delegáty," exministr Liška.

Shodou okolností totiž právě v úterý Klaus označil volby do Evropského parlamentu za zbytečné. Stačilo by podle něj, kdyby do organizací tohoto typu posílaly jednotlivé národní parlamenty své zvolené poslance.

Prezident to řekl v Paříži při představení knihy Modrá, nikoli zelená planeta, která vyšla ve francouzštině. Nicméně akcí prý zelení vymysleli už dřív.

V promítání plánují pokračovat i ve středu. Podle Bursíka mohou nové heslo vybrat lidé na komunitním serveru Facebook. "Samozřejmě vybereme jenom ty slušné," řekl předseda strany.

Jde prý také o vzkaz těm, kteří už hodili vejce nebo o tom uvažovali: aby místo hození vajíčka šli volit.

Voliči budou mít při volbách do EP, které se uskuteční 5. a 6. června, na výběr ze 32 kandidujících seskupení.

Pražský hrad se stal " plátnem" už při akci Greenpeace. Ti na něj a na Karlův most promítli v lednu vlajku EU, kterou Klaus odmítl na Hradě vyvěsit i při příležitosti českého předsednictví Unii.

Před dvěma týdny se pak skupina umělců přišla prezidenta v v happeningu nazvaném Počemu? Klause zeptat, "proč se tak lísá k Rusku". Akci organizoval známý Klausův odpůrce, sochař David Černý s režiséry Václavem Marhoulem a Petrem Zelenkou.

 

Právě se děje

Další zprávy