Poslanec trylkoval árii. Nevhodné, ale platné

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 5. 2011 10:35
Návrh na disciplinární řízení s poslancem Danielem Kortem neprošel
Daniel Korte (TOP 09).
Daniel Korte (TOP 09). | Foto: ČTK

Praha - Svérázný "pěvecký" způsob hlasování poslance za TOP 09 Daniela Korteho při pokusu vyslovit vládě nedůvěru se obejde bez následků.

Mandátový a imunitní výbor sněmovny sice má za to, že formulaci "proti návrhu" by měl poslanec vyslovit a nikoliv zazpívat jako operní árii, dál už to ale řešit nehodlá.

Vláda nakonec 26. dubna i díky Korteho trylku hlasování o nedůvěře přestála. Korte si svou "árií" chtěl údajně vynahradit to, že se kvůli protahování sněmovní schůze nemohl zúčastnit jakéhosi pěveckého setkání, a náhradou za to se rozhodl své stanovisko vyzpívat.

Opozice hned po vyhlášení výsledků Korteho výstup napadla a tvrdila, že jeho hlasování je neplatné. Ale nepochodila.

"Domnívám se, že jsem artikuloval naprosto zřetelně. Jednací řád této sněmovny praví, že poslanec se musí vyslovit 'pro návrh', 'proti návrhu', popřípadě 'zdržuji se hlasování'. Já jsem artikuloval zřetelně a nikde v jednacím řádu není psáno, že by poslanec nesměl svůj názor vyzpívat," hájil se už tehdy Korte.

Výbor: Nesnižujte důstojnost sněmovny!

To ve středu potvrdil i mandátový výbor, který projednával stížnost poslance ČSSD Jiřího Koskuby na "nevhodné" Korteho chování.

Jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD) sice navrhoval, aby se zahájilo s Danielem Kortem disciplinární řízení, to ale opozicí ve výboru neprošlo.

Výbor se tak omezil na usnesení, kterým vyzývá poslance, aby se zdrželi "nevhodných projevů, které snižují důstojnost sněmovny". Zároveň konstatovali, že by předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) měla poslance Korteho pokárat.

Za co, to ale není úplně jasné, zvlášť když sněmovna svou většinou Korteho zpívání uznala jako platné.

 

Právě se děje

Další zprávy