Poslanci zrušili doživotní imunitu, Kalousek neuspěl

Jakub Novák
14. 2. 2013 5:00
Podle schváleného návrhu by imunita poslanců a senátorů platila po dobu jejich mandátu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci ve středu schválili již osmnáctý návrh na omezení imunity zákonodárců, a ten tak nyní míří do Senátu.

Podle něj by měla být imunita poslance či senátora nově omezena na dobu jeho funkčního období, a neměla by tak být doživotní. Její rozsah by jinak zůstal zachován.

Pokud by se tedy v případě, že bude úprava definitivně přijata, rozhodla Poslanecká sněmovna z nějakého důvodu poslance k trestnímu řízení nevydat, dojde k jeho odložení a bude moci být stíhán po skončení svého mandátu.

Proti návrhu hlasovalo celkem pět zákonodárců - opoziční poslanec Miroslav Svoboda (ČSSD) a koaliční poslanci Walter Bartoš (ODS), Igor Svoják (ODS), Jan Kubata (ODS) a Daniel Korte (TOP 09).

"Věřím, že Senát tentokrát zrušení doživotní imunity schválí. Je to v moderních ústavních systémech přežitek, rarita neobvyklá i v porovnání s jinými evropskými zeměmi," řekla po schválení návrhu poslankyně Ivana Weberová (ODS).

Weberová, podobně jako Kateřina Klasnová (VV) během svého výstupu na plénu, upozorňuje také na současný rozpor mezi omezenou imunitou prezidenta a doživotní imunitou poslance či senátora.

Foto: Vojtěch Marek

Ministr financí Miroslav Kalousek však chtěl ve svém - nakonec zamítnutém - pozměňovacím návrhu zajít ještě dál a trestněprávní imunitu zákonodárců zrušit úplně.

To by ale značně zkomplikovalo snahy imunitu alespoň částečně omezit; předložený návrh na změnu ústavy totiž musí schválit třípětinová většina v Parlamentu, a jeho znění proto představuje výsledek jednání napříč politickým spektrem.

Mnozí ho kvůli tomu obviňovali ze snahy celý návrh zablokovat.

Například šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc to ještě den před projednáváním návrhu označil za "podvod na voličích".

Podívejte se: Čeští poslanci vydaní sněmovnou. Zde je seznam

"Zaznamenal jsem úvahy o tom, že jde o ´hozené vidle´ do tohoto návrhu. Není to pravda - i když tento můj návrh neprojde, budu pro zákon jako takový hlasovat. Jsem ale přesvědčen, že s tímto instrumentem neumíme nakládat, používáme ho jako nástroj politického boje a zhoršujeme tím politickou kulturu," zdůvodňoval Kalousek svůj pozměňovací návrh.

V případě jeho schválení by se čeští poslanci ocitli ve stejné situaci, v níž se nacházejí jejich slovenští kolegové - ti o ni definitivně přišli loni v září.

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) promluvila k poslancům na jednání sněmovny 11. července v Praze. Poslanci začali jednat o tom, zda Parkanovou vydají k trestnímu stíhání kvůli nákupu vojenských dopravních letadel CASA.
Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) promluvila k poslancům na jednání sněmovny 11. července v Praze. Poslanci začali jednat o tom, zda Parkanovou vydají k trestnímu stíhání kvůli nákupu vojenských dopravních letadel CASA. | Foto: ČTK

Motivace Miroslava Kalouska je celkem jasná a jeho zdůvodnění to jen potvrzuje - jde totiž o reakci na vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Její vydání Kalousek již dříve označil za "praktické zrušení imunity".

"Nesouhlasím s návrhem pana ministra Kalouska - nechci posuzovat, zda jsou, nebo nejsou tyto návrhy populistické. Vždycky z toho ale čouhá jedna věc, tedy případ nákupu letounů CASA," zdůraznil tuto skutečnost v rozpravě Jiří Paroubek (LEV 21).

Podle Paroubka by přijetím Kalouskova návrhu byli poslanci ohroženi trestními řízeními například kvůli svým výrokům v médiích či na internetu.

"Nevede se tu kvalifikovaná diskuse o rozsahu imunity," dodal.

Podporu Kalouskově návrhu však již v úterý vyslovil třeba jeho spolustraník Jan Husák (TOP 09).

"Jsme připraveni hlasovat pro návrh ministra Kalouska. Takto nastavenou imunitu je zbytečné dále prohlubovat," uvedl Husák.

Je omezení imunity na dobu mandátu dostatečné? Nemělo by Česko následovat příklad svých slovenských kolegů? Diskutujte na mé facebookové stránce!

 

Právě se děje

Další zprávy