Těšili jste se na omezení imunity a kampaní? Odsunuto

ČTK ČTK
25. 9. 2012 16:21
Omezení poslanecké imunity či peněz na kampaně jsou oblíbená témata, ale jen v teoretické rovině
Omezit si imunitu? Ale ovšem, nemáme s tím problém... Ale raději to odsuneme....
Omezit si imunitu? Ale ovšem, nemáme s tím problém... Ale raději to odsuneme.... | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna vyřadila ze zářijové schůze projednávání senátní novely o zrušení doživotní imunity zákonodárců. Zabývat se nebude ani další senátní novelou o omezení výdajů na kampaň před parlamentními, evropskými a krajskými volbami. Dolní komora o tom rozhodla v rámci úprav programu na základě dohody zástupců poslaneckých klubů.

Obě novely měli poslanci původně začít projednávat v úterý, stejně jako senátní návrh zákona o ocenění účastníků protifašistického povstání z května 1945 a jeho přejmenování na České národní povstání. Ani tuto normu ale poslanci posuzovat nyní nebudou.

Z programu byl vyřazen také zákon o Národním parku Šumava, který předložilo zastupitelstvo Plzeňského kraje.

Návrh na omezení imunity členů českého Parlamentu a ústavních soudců senátoři vypracovali potom, co na jaře podobný návrh Poslanecké sněmovny vinou absencí o dva hlasy neschválili. Poslanci mezitím předložili normu znovu. Jejich návrh na programu schůze zůstal, avšak bez konkrétního termínu projednání.

Obě předlohy mají zrušit dosavadní praxi, podle níž je trestní stíhání poslance nebo senátora v konkrétní kauze navždy vyloučeno, pokud to sněmovna nebo Senát odmítnou. Imunita se má v takových případech vztahovat jen na funkční období.

Úpravy programu dolní komora zatím nedokončila. Především opoziční poslanci by rádi ve sněmovně opět debatovali o sociálních kartách nebo metanolové kauze, čemuž se věnovali ve čtvrtek v rámci interpelací.

 

Právě se děje

Další zprávy