Poslanci vydali kolegu-bachaře do rukou policie

Martina Macková
26. 9. 2007 13:57
Policie ho chce stíhat kvůli krutému zacházení s vězni
Josef Vondruška v poslanecké lavici. Ve středu ho sněmovna zbavila imunity
Josef Vondruška v poslanecké lavici. Ve středu ho sněmovna zbavila imunity | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci vydali k trestnímu stíhání komunistického poslance Josefa Vondrušku, bývalého bachaře z věznice Minkovicích.

Zbavení imunity už dříve poslancům doporučil mandátový a imunitní výbor. Pro hlasovalo 151 poslanců. Jeho kolegové z klubu KSČM při hlasování odešli ze sálu.

"Nebuďme ani žalobci, poslanecký klub KSČM se zachová podobně jako by se zachovali v podobně situaci ostatní, nechceme bránit průchodu práva, rozhodněte sami," řekl před hlasováním předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Dozorce Vondruška

  • Vondruška podle dochovaných materiálů nastoupil k SNV v roce 1972. Až do února 1990, kdy požádal o uvolnění, jeho kariéra strmě stoupala. Z rotmistra povýšil na majora a ve službě také dokončil střední i vysokou školu Sboru národní bezpečnosti. V roce 1988 pak získal titul doktora práv.
  • Podle pravidelných hodnocení byl údajně velice aktivní, ale při řešení problémů "až příliš horlivý". Nadřízení ho prý často upozorňovali, aby nejednal s vězni sám, protože se tak s nimi dostává do konfliktů. Měl také zlepšit své jednání a vystupování.
  • V roce 1977 byl kázeňsky potrestán za to, že nenahlásil svůj konflikt s vězněm.

Sám Vondruška uvedl, že dělal jen svou práci. "Pracoval jsem poctivě pro statisíce dalších lidí. Vykonával jsem práci, která je nezbytná pro stát. Tímto zaměstnáním jsem se porušením zákona nedopustil. Je to výsostně politický zájem vést proti mé osobě kampaň."

Vondruškova práce pro společnost 

Když hovořil, poslanci koalice odešli demonstrativně ze sálu.

"Je skandální, jak se Vondruška coby člen parlamentu vyjadřuje, jak se obhajuje a skandalizuje své oběti," řekla předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

Bývalý ministr kultury a herec Vítězslav Jandák se snažil ukončit debatu o Vondruškově minulosti. "Ta situace je dost nechutná a je pod úrovní sněmovny, abychom o tom dál diskutovali a sbírali si body. Pojďme rozhodnout, at soud rozhodne," vyzval kolegy.

Poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD) se přesto zamyslel nad tím, zda měl Vondruška vůbec kandidovat do sněmovny.

Poslanci už dopředu avizovali, že Vondrušku nejspíš vydají, ten se ale podle svých slov soudu nebojí. "Vše, co se stalo,bylo v souladu s předpisy. Věřím v právní stát a doufám, že můj soud nebude podle aforismu, že někdo právo má a někdo ho nemá," řekl Vondruška po hlasování.

Vondruška vystudoval v letech 1983 až 1988 vysokou školu Sboru národní bezpečnosti, fakultu veřejné bezpečnosti. Pak působil ve věznici v Minkovicích na Liberecku.

Sněmovna vydala i poslance ODS Plašila

Podle zjištění vyšetřovatelů týral některé z politických vězňů. Předseda mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala přečetl ve sněmovně, jaké konkrétní zranění měl Vondruška způsobit disidentu Jiřímu Wolfovi.

"V cele samovazby ho opakovaně bil obuškem, způsobil mu krevní výrony, bité opakoval bez důvodů koženou rukavicí. Vězně bil pěstí do obličeje až upadl, když vstával opět ho udeřil do obličeje, až nemohl vstát, pak ho opakovaně bil obuškem až mu způsobil otřes mozku a zlomeniny....," přečetl z protokolu Kala.

"Já se nemám proč hájit. Každá společnost má určitá pravidla, která se musí dodržovat a kdo je porušuje, je sankcionován. Dělal jsem tu práci, protože byla potřebná a bral jsem to také jako společenský úkol," dodal pak po hlasování Vondruška.

Poslanci jen několik minut po vydání Vondrušky zbavili imunity také poslance ODS Ondřeje Plašila, který řídil v opilosti. Pro hlasovalo všech 166 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy