Poslanci vrátili rozpočet vládě, bude se předělávat

Jakub Novák
24. 10. 2012 14:54
Stažení navrhl sám ministr financí, důvodem byly spory kolem konsolidačního balíčku
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). | Foto: Jakub Novák

Praha - Sněmovna ve středu odpoledne poslala návrh státního rozpočtu zpět vládě k přepracování.

Znovu se jím tak budou zabývat až 23. listopadu.

Ačkoliv jeho projednávání provázela obvyklá kritická rozprava ze strany opozice, samotné stažení nakonec navrhl sám ministr financí Miroslav Kalousek.

K tomuto rozhodnutí ho vedly spory okolo konečné podoby daňového balíčku, z něhož základní údaje rozpočtu vycházejí.

Konflikty vyvolávají zejména návrhy na zvýšení DPH o jeden procentní bod na 15, resp. 19 % nebo progresivní zdanění lidí s vyššími příjmy.

Právě v těchto bodech balíček naráží na tuhý odpor skupiny šesti poslanců ODS, kteří odmítají jakékoliv zvýšení daňového zatížení.

"Vlivem vnitřních turbulencí koaliční ODS nemá vláda pro tento návrh rozpočtu dostatečnou podporu. Netuším, co vláda prosadí a neprosadí, občanští demokraté se na nás zatím s novým návrhem neobrátili," řekl již v úterý ministr.

Předělaný rozpočet by měl vycházet ze současně platné legislativy - podle ní by se měly od roku 2013 sjednotit obě sazby DPH na 17,5 %.

Ačkoliv poslanci opoziční ČSSD zpočátku tvrdili, že Kalouskův návrh na vrácení návrhu státního rozpočtu vládě k přepracování nepodpoří, návrh nakonec prošel bez problémů - pro hlasovalo 127 poslanců, proti devět (z toho osm sociálních demokratů).

"Je to problém Miroslava Kalouska, je to problém jeho neschopnosti předložit věrohodný návrh státního rozpočtu. Dneska se vymlouvá na rebely z ODS, ale to, že tady není vůle zvyšovat DPH, to musel vědět už dávno," citovala ČTK slova předsedy ČSSD Sobotky.

Stomiliardový schodek

Původní návrh státního rozpočtu, jenž vláda schválila na posledním zářijovém jednání kabinetu, počítal pro příští rok se stomiliardovým schodkem.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu korun.

Letos byly naplánovány výdaje ve výši necelých 1,190 bilionu korun. Návrh například počítal s tím, že by měly příští rok růst platy učitelů v průměru kolem jednoho procenta.

"Vzhledem k neschválení konsolidačního balíčku bude muset ministr Kalousek připravit další škrty ve výši 22 miliard," konstatovala po středečním jednání vlády vicepremiérka Karolína Peake.

Trochu jiný zákon

Podle platné legislativy předkládá vláda návrh rozpočtu předsedovi Poslanecké sněmovny nejpozději tři měsíce před začátkem nového rozpočtového roku. Ten jej následně přikáže k projednání rozpočtovému výboru.

V rámci prvního čtení se v rozpravě projednávají základní údaje, jako jsou výše příjmů a výdajů, saldo, způsob vypořádání salda, vztah k rozpočtům krajů a obcí a podobně.

Sněmovna tento návrh buď schválí, nebo doporučí vládě jeho přepracování - nový návrh potom vláda poslancům předkládá nejdříve za dvacet dnů. Schválené základní údaje rozpočtu už nelze dále měnit.

Jednotlivé parlamentní výbory před druhým čtením projednávají jim přidělené rozpočtové kapitoly (tedy třeba školský výbor řeší například rozpočet ministerstva školství či Akademie věd). Jejich usnesení následně zpracuje rozpočtový výbor a jeho usnesení je rozesláno nejpozději den před druhým čtením poslancům.

Ve druhém čtení lze pouze načíst pozměňovací návrhy, vláda ho již v této fázi nemůže stáhnout.

Nejdříve 48 hodin po druhém čtení lze přistoupit ke čtení třetímu, v rámci něhož se hlasuje o případných pozměňovacích návrzích, a poté je státní rozpočet hlasováním schválen, případně zamítnut.

 

Právě se děje

Další zprávy