Kalousek: Neumím švédské služby za rumunské daně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
23. 10. 2012 17:36
Ministr financí Miroslav Kalousek stáhne návrh rozpočtu, bude se předělávat
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek požádá sněmovnu o stažení vládního návrhu státního rozpočtu pro rok 2013 a jeho navrácení k přepracování.

V úterý to řekl Kalousek novinářům.

Návrh rozpočtu totiž počítá se změnami obsaženými v takzvaném daňovém balíčku - zejména s navrhovaným zvýšením DPH o jeden procentní bod na 15, resp. 19 % nebo progresivním zdaněním lidí s vyššími příjmy.

Jeho projednávání však zejména v těchto bodech naráží na odpor skupiny šesti poslanců ODS, kteří odmítají jakékoliv zvýšení daňového zatížení.

"Vlivem vnitřních turbulencí koaliční ODS nemá vláda pro tento návrh rozpočtu dostatečnou podporu. Netuším, co vláda prosadí a neprosadí, občanští demokraté se na nás zatím s novým návrhem neobrátili," řekl ministr.

Poslanci TOP 09 - STAN zároveň ústy svého šéfa Petra Gazdíka prohlásili, že podpoří jen takový návrh, který bude garantovat deficit veřejných rozpočtů nižší než tři procenta HDP, a umožní tak České republice ukončit řízení o nadměrném schodku.

"Švédské služby za rumunské daně, jak navrhují poslanci Šnajdr a Fuksa, to prostě není možné," komentoval návrh rebelujících poslanců Kalousek.

Návrh státního rozpočtu, který vláda schválila na posledním zářijovém jednání vlády, počítá pro příští rok se schodkem 100 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu na příští rok ministerstvo financí naplánovalo na necelých 1,185 bilionu a příjmy na 1,085 bilionu korun. Letos jsou naplánovány výdaje necelých 1,190 bilionu korun. Návrh například počítá s tím, že by měly příští rok růst platy učitelů v průměru kolem jednoho procenta.

Jak minulý týden Kalousek prohlásil v České televizi, v případě, že by se základní dvacetiprocentní sazba DPH nezvyšovala, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun - o ty by se posléze musely příslušně snížit výdaje.

 

Právě se děje

Další zprávy