Vláda tento týden nepadne, spor v ODS přesto trvá

Jakub Novák
23. 10. 2012 17:26
Ve středu budou pokračovat jednání poslanců ODS o daňovém balíčku, zatím se nedohodli
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pád Nečasova kabinetu je zase o krok blíž, tento týden to ale určitě nebude. 

Úterní jednání pracovní skupiny ODS o daňovém balíčku skončilo neúspěchem, další bude pokračovat ve středu. Hlasování o něm by se pak ve třetím čtení mělo do sněmovny dostat nejdříve příští týden.

Podle schváleného programu schůze je však možné, že na třetí čtení daňového balíčku dojde až po volebním kongresu ODS, kde tak bude moci Nečas obhajovat svoji pozici z postu premiéra.

"Dohoda není," shrnul přitom ještě ráno výsledky jednání pracovní skupiny neoficiální lídr rebelujících poslanců Petr Tluchoř.

Diskuse se následně přesunula na poslanecký klub občanských demokratů, kde si obě soupeřící strany vyjednávaly podporu a snažily se získat na svou stranu ostatní poslance.

Ačkoliv byla samotná diskuse podle jednoho ze zúčastněných poslanců velmi emocionální, občanští demokraté se nakonec dohodli pouze na tom, že druhé čtení balíčku navrhnou svým koaličním partnerům k projednání v tomto týdnu.

Jednání jsou však bezvýchodná, ani jedna ze stran není ochotna ustoupit do míry, která by umožnila kompromis, potvrdil pro Aktuálně.cz další z oslovených občanských demokratů.

Rebelujícím poslancům ODS vadí zejména plánované zvýšení DPH o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent, a progresivní zdanění pro lidi s vysokými příjmy.

Po skončení jednání klubu představil Petr Nečas na tiskové konferenci svůj kompromisní návrh, podle kterého by se v příštím roce zvýšila spodní hranice DPH na 15 % při zachování 20% horní hranice, v roce 2014 by se potom vrátila na letošní úroveň.

Nicméně rozpočet bude podle Nečase předěláván zatím podle platné legislativy, která pro příští rok počítá se sjednocením DPH na 17,5 %.

Rebelové: Žádné kompromisy

"Naši nespokojení poslanci nejsou ochotní na tento kompromis přistoupit," shrnul výsledek úterního jednání klubu jeho šéf Zbyněk Stanjura.

"Nejednalo se ani tak o samotném zákoně, jako spíše o pravidlech chování uvnitř politické strany. Je přirozené, že menšina při hlasování respektuje hlas většiny," komentoval jednání Stanjura a dodal, že jednání poslaneckého klubu o balíčku bude pokračovat ve středu.

"Je přirozené, že menšina při hlasování respektuje hlas většiny," dodal.

Jak zjistil deník Aktuálně.cz, Nečas se s Tluchořem sešel poté, co se v tisku objevila informace, že kvůli vzájemným antipatiím nejsou schopni jednat osobně.

Premiérův úřad však schůzku popřel.

Podle zdroje Aktuálně.cz obeznámeného s průběhem vyjednávání však k žádné dohodě nedošlo a rebelové na svých požadavcích, zejména těch souvisejících se změnou DPH, stále důsledně trvají.

Co s rozpočtem?

Situaci dále komplikuje fakt, že s daňovým balíčkem v současně navrhované podobě počítá i návrh státního rozpočtu pro příští rok. Jak řekl v úterý pro ČTK ministr financí Miroslav Kalousek, nelze rozpočet schválit bez existence zákonných norem, z nichž vychází.

"Pro mne je těžko představitelné, že by první čtení rozpočtu proběhlo před třetím hlasováním o balíčku," uvedl ministr financí.

V návaznosti na tento fakt proto Kalousek v úterý navrhl poslancům stažení vládního návrhu rozpočtu z důvodu jeho přepracování.

Během jednání o programu schůze potom navrhl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, aby se o daňovém balíčku jednalo už v úterý, datum třetího čtení však nechal otevřený. Tento návrh ale nakonec těsně neprošel a opozice, stejně jako rebelové, tak přišla o možnost svrhnout premiéra oslabeného vnitrostranickými spory již tento týden.

 

Právě se děje

Další zprávy