Ministr Kalousek si oddechl: Výběr DPH se zlepšil

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 10. 2012 15:15
Trend se po prvním pololetí obrátil

Praha  - Finanční úřady do poloviny října vybraly na dani z přidané hodnoty (DPH) zhruba 200 miliard korun, což je v meziročním srovnání nárůst o přibližně 800 milionů korun. O téměř devět miliard více vybral stát na dani z příjmu právnických osob, tedy 102 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat České daňové správy.

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů.

Výběr DPH tak obrátil trend. Během první poloviny roku byl totiž výnos z DPH nižší, a to i navzdory letošnímu zvýšení snížené sazby daně z deseti na 14 procent. Schválený státní rozpočet ale počítá s růstem inkasa DPH o 15,5 procenta.

To se naplnit nepodaří, protože již v červnu náměstek ministra financí Ladislav Minčič uvedl, že kvůli slabšímu výkonu ekonomiky bude výnos z DPH ve srovnání s plány letos nižší.

Výše DPH pro příští rok je zatím ve hvězdách

Samotný státní rozpočet získal na DPH podle údajů ministerstva financí ke konci září 143,4 miliardy korun, meziročně o 3,3 miliardy více. Z daně z příjmu právnických osob činily příjmy státního rozpočtu ke konci září 70,6 miliardy korun, meziročně o 5,8 miliardy více.

Výnosy některých daní se podle zákona rozdělují mezi stát, kraje a obce. Podle zákona o rozpočtovém určení daní připadá na kraje 8,92 procenta a na obce 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob. V případě daně z přidané hodnoty dostávají kraje 8,29 procenta a obce 19,93 procenta z celostátního hrubého výnosu.

Od ledna 2012 vzrostla snížená sazba DPH z deseti na 14 procent, základní sazba činí 20 procent. Příští rok by se měly obě sazby podle plánu vlády zvýšit o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Několik poslanců ODS ovšem se zvyšováním daní nesouhlasí. Pokud nebudou přijaty žádné změny ohledně DPH, bude od příštího roku platit jednotná sazba 17,5 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy