Poslanci posílají fotbalu miliony, přitom vedou kluby

Martina Machová Martina Machová
8. 8. 2009 21:04
Většina zákonodárců s tím nemá problém
Fotbalové kluby dokáží z rozpočtu pochytat desítky milionů korun
Fotbalové kluby dokáží z rozpočtu pochytat desítky milionů korun | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sedí v poslaneckých lavicích a zároveň v představenstvech, dozorčích radách nebo jsou dokonce šéfy fotbalových klubů.

Každoročně schvalují rozpočet ministerstva školství, přes který stát dotuje jejich oblíbený sport přibližně 70 miliony korun. Navíc přihrávají na fotbal v průměru 100 milionů bez jakéhokoliv systému přímo do regionů prostřednictvím takzvaného "porcování medvěda."

Jak úzce je fotbal s politikou svázán, ukázal i poslední fotbalový skandál, kdy policie mimo jiné zadržela předsedu dozorčí rady SK Kladna Ladislava Malého, dříve vlivného sociálního demokrata, který v době vlády ČSSD působil jako náměstek ministerstva školství.

A že ve vysoké politice nebyl s vazbami na fotbal sám, dokládá pohled do poslaneckých lavic.

Například v prvoligovém fotbalovém klubu působil nějaký čas dlouhodobý šéf sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu - poslanec Walter Bartoš z ODS.

Jednání sněmovny. Ilustrační foto
Jednání sněmovny. Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

V letech 2004 až 2006 byl členem představenstva 1. FK Brno. Výbor přitom úzce spolupracuje právě s ministerstvem školství a vyjadřuje se i k jeho rozpočtu.

Jeho hlas by tak mohl být například klíčový, pokud by se rozhodovalo o státní dotaci do brněnského stadionu v Lužánkách, o které se dlouhodobě spekuluje. Pokud by se legendární stadion skutečně zrekonstruoval, hrál by tam právě 1. FK Brno.

Odhad na rekonstrukci areálu činí až dvě miliardy korun, přičemž nejméně miliardu je ochotno dát město. A Brno společně s jihomoravským hejtmanstvím volají po spolufinancování od státu.

"Myslím, že by mne to v rozhodování o případné dotaci pro Lužánky neovlivnilo," míní Bartoš. "Byl jsem tam spíš formálně a krátce, na schůzi jsme myslím žádné nebyl. Nemám moc na fotbalové funkcionářství čas."

Zajímavý je i způsob, jak se k fotbalu dostal. "Oslovili mne. Posbírali tak i další politiky, aby je reprezentovali," líčí praxi. Sám přiznává, že v takovém jednání vnímá jako problém.

"Svého" poslance však stále má další prvoligový klub - SK Dynamo České Budějovice. Je jím Jan Špika, jež v minulosti pracoval jako generální ředitel společnosti Jihočeská energetika. Ta byla za jeho šéfování jedním z významných sponzorů.

Jak správně naporcovat medvěda

Navíc místní fotbal podporuje i město, kde byl Špika radním. České Budějovice postupně na rekonstrukci stadionu, který mají českobudějovičtí fotbalisté v pronájmu, uvolnily v letech 2003 až 2008 přibližně dvě stě milionů korun.

Nyní je stále místopředsedou dozorčí rady klubu a svou současnou roli považuje jen za společenskou, která vychází z historických souvislostí.

Sport je podle poslanců potřeba podporovat, hlavně ten mládežnický
Sport je podle poslanců potřeba podporovat, hlavně ten mládežnický | Foto: Jan Langer

"Nemyslím, že bych jako poslanec někdy rozhodoval o věcech, které se týkají českobudějovického fotbalu, to je spíš regionální záležitost," říká.

"Fotbalovým poslancem", který naopak o věcech týkajících fotbalového klubu spolurozhodoval, je jablonecký občanský demokrat Libor Ježek.

Díky svému vlivu ve sněmovně získal postupně 40 milionů korun na přestavbu fotbalového a atletického stadionu Střelnice. V letech 2003 až 2006 přitom působil jako prezident a předseda představenstva jabloneckého prvoligovému klubu, který na stadionu hraje.

Zkušenost z "porcováním medvěda" ve prospěch fotbalových svazů, i když nižších lig, má i jeho stranický kolega ze severu Čech Vladimír Šoltys. I ten patří mezi fotbalové bafuňáře, je totiž prezidentem FK Řezuz Děčín.

Na Děčínsku se jeho přispěním zrekonstruovalo od roku 2006 hned šest hřišť v celkové hodnotě 16 milionů korun. 700 tisíc přitom přihrál svému týmu.

"Myslím, že dokážu oddělit svou roli poslance od fotbalu," tvrdí Šoltys. Ve sportu se prý pohybuje od mládí a své angažmá vidí jako výhodu - ví, co to obnáší. "Kdybych jim nepomohl, kdo jiný by to udělal, když odtamtud pocházím," dodal.

Jinak nenápadného poslance letos proslavila jeho snaha dostat se do čela Krajského fotbalového svazu v Ústí nad Labem. Společně s dalším fotbalovým funkcionářem Josefem Tancošem údajně nabízeli 30 tisíc z krajského grantu za své zvolení.

Oba nařčení odmítli s tím, že jen informovali kluby, že by rádi vytvořili středisko, které by laikům pomáhalo se získáním dotačních peněz.

Fotbal ovšem není záležitostí jen poslanců za ODS. Za fotbalového bosse lze považovat i poslance za ČSSD Milana Urbana, který vede středočeský FC Zenit Čáslav. I jemu se podařilo získat pro svůj klub dotaci od státu. Za 12 milionů z "medvěda" zde zrekonstruovali hřiště.

 

Právě se děje

Další zprávy